Górki,pagórki i reszta.
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Górki,pagórki i reszta.
Urdzikiem zachwycam się niezmiennie od dawna,zamawiałam kiedyś znajomej ale jak usłyszałam że nie przetrwał pierwszej zimy to raczej ogladam u innych 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cuda i cudeńka
I wszystko w odcieniach niebieskiego...Uczta dla oczu. A mówiłeś, że będzie kłopot.
Dzwonek collina i urdzik są na mojej liście chciejstw od dawna. O reszcie to nawet nie słyszałam
Z tego co wiem jest i zarzyczka górska, i pierwiosnek zarzyczkowaty. Pierwiosnek mam i nieźle sobie radzi, ale zarzyczka odeszła w niebyt po krótkim czasie u mnie. Może miała zbyt sucho?

Dzwonek collina i urdzik są na mojej liście chciejstw od dawna. O reszcie to nawet nie słyszałam

Z tego co wiem jest i zarzyczka górska, i pierwiosnek zarzyczkowaty. Pierwiosnek mam i nieźle sobie radzi, ale zarzyczka odeszła w niebyt po krótkim czasie u mnie. Może miała zbyt sucho?
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zerwa-kolejna roślina, która mi się podoba, a nie mam...
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Bogusia,Dorota,Iza,Ewa, Jeszcze zdanie na temat urdzików.Musi być inna przyczyna,że zginęły bo to,że zmarzły to raczej wykluczone.Rosną w Tatrach,
wytrzymują mrozy do -30 st.Takich mrozów u nas nie było.Natomiast w swojej książce Eugeniusz Radziul pisze,że czasem posadzone zgodnie z wszelką sztuką
są z nimi kłopoty i nie wiadomo dlaczego.Z zakupem zerwy kulistej może być problem.Do tej pory w ofertach szkółek nie występowała.Ja mam z prywatnego ogrodu
od pani,która wystawia co roku do sprzedaży bardzo ciekawe a jeszcze bardziej rzadsze rarytasy.Z niebieskim już są kłopoty ponieważ więcej nie mam.Kilka
roślinek nie zdążyłem pstryknąć,inne jeszcze nie zakwitły bo są małe.Będą w przyszłym roku.Na coś w końcu nowego trzeba czekać.
Przetacznik oltensis. nowa w ogródku.

wytrzymują mrozy do -30 st.Takich mrozów u nas nie było.Natomiast w swojej książce Eugeniusz Radziul pisze,że czasem posadzone zgodnie z wszelką sztuką
są z nimi kłopoty i nie wiadomo dlaczego.Z zakupem zerwy kulistej może być problem.Do tej pory w ofertach szkółek nie występowała.Ja mam z prywatnego ogrodu
od pani,która wystawia co roku do sprzedaży bardzo ciekawe a jeszcze bardziej rzadsze rarytasy.Z niebieskim już są kłopoty ponieważ więcej nie mam.Kilka
roślinek nie zdążyłem pstryknąć,inne jeszcze nie zakwitły bo są małe.Będą w przyszłym roku.Na coś w końcu nowego trzeba czekać.
Przetacznik oltensis. nowa w ogródku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Janku, rozrasta Ci się mocno ten płomyk "Bavaria"?, lepiej żeby Ci się mocno rozrastał, bo inaczej będę ciężko chora 

- magry
Iwonko, jest go tyle ile widzisz.Miejmy nadzieję,że wiosną ruszy z kopyta.

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
U to nie będę Ciebie męczyć, ale poszukam sobie takiego, śliczny jest 

- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
Janku przetacznik
Oltensis,ciekawe ma listki ,kwiat troche podobny do mojego , nazwa dalej nierozpoznana ,nawet przez kolekcjonerów o długim stażu.

Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Ja też jeszcze dodam coś o urdzikach , ja swoje sadziłam nie sprawdzając w jakich rosną warunkach po prostu wymyśliłam sobie skalniak zrobiłam i posadziłam je . Wygląda na to że im pasuje pięknie się rozrastają , wysiewają i kwitną , jedynie minima nie zakwitła w tym roku .
- magry
Iwonko- Ja kupiłem na all /Grzegorz_byliny/ ale ostatnio nie wystawiał.One dość szybko rozrastają się.Wiesiu, miałem ich dwa ale jeden zapodział się.
Kwiaty wszystkich przetaczników są podobne a ten liście faktycznie ma ciekawe.Ewa, bo ty masz rękę do wszystkich roślin.
od jutra 100 dni do wiosny.

Wiesia, Pokoślin mam taki /eriogonum umbellatum/.Nie mam fotki kwitnącego a zdjęcie jest z 21.11 tego roku.

Kwiaty wszystkich przetaczników są podobne a ten liście faktycznie ma ciekawe.Ewa, bo ty masz rękę do wszystkich roślin.
od jutra 100 dni do wiosny.
Wiesia, Pokoślin mam taki /eriogonum umbellatum/.Nie mam fotki kwitnącego a zdjęcie jest z 21.11 tego roku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Janku to nie ręka akurat urdzikom trafiłam ze stanowiskiem , inne roślinki nie rosną tak jak bym chciała
100 dni a to szybko zleci zwłaszcza że zima jest łagodna ...ale mnie zbytnio to nie cieszy +8 i sporo deszczu jak w Anglii ...oby nie było powtórki z przed dwóch lat .

100 dni a to szybko zleci zwłaszcza że zima jest łagodna ...ale mnie zbytnio to nie cieszy +8 i sporo deszczu jak w Anglii ...oby nie było powtórki z przed dwóch lat .
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Janku, cieszę się,że znowu tu trafiłam
Twój ogród ogląda się ze szczególnym skupieniem,takie masz inności i samo ukształtowanie ogrodu takie ciekawe.Strach pomyśleć,co by twoja żona o moim ogrodzie powiedziała
Dziada i baby brak to byłoby bardzo łagodnie
Czy mikołajek różnolistny rozsiewa się tak,jak ten zwykły?Jest piękny.Narzekasz na brak kamieni-zapraszam,nawet nie musisz pomagać w zamian
O derenia miałam jeszcze zapytać,ale doczytałam,że leciwy.Tylko rózga ci się należy,że zmarnowałeś owoc
Nigdy nie piłam dereniówki,ale fama głosi,że taka dobra...Może nasze córcie w Meksyku się mijały 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Janku Twoje skalniaczki w kolorze niebieskim mają swój urok.
Masz wiele ciekawych odmian. Dzięki temu ,że tu zaglądam poznaje roślinki których do tej pory nie znałam.

Masz wiele ciekawych odmian. Dzięki temu ,że tu zaglądam poznaje roślinki których do tej pory nie znałam.

- baasik
- Od: 29 sie 2013, o 16:23
Janku, tyle ciekawostek zobaczyłam u Ciebie, że mi się w głowie pokręciło
, a to dopiero 27 strona była
Na dziś mam dość, jutro wrócę

Na dziś mam dość, jutro wrócę

pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
- magry
Ewa, Powtórki nie będzie bo nie może być i już.Dam Ci przepis,który gdzieś tam wyczytałem aby wszystko dobrze rosło a przynajmniej dla wysoko górskich.
Najwięksi zapaleńcy budują szklarnię,stawiają zraszacze a w dni o bardzo wysokich temperaturach włączają chłodziarki.To,że dziury wierci się w tufie i tam sadzi to
widziałaś.
Mirko, Zdjęcia pstryka się tam gdzie teren wygląda w miarę przyzwoicie.Ja nie jestem fanem gołej ziemi i chwastu u mnie sporo.Mikołajka mam pierwszy rok.
Nasion nie zbierałem ale na pewno wysiały się.Zobaczymy wiosną czy będą siewki.Dereniówkę robiłem trzy lata temu i potwierdzam,że jest dobra.Może w przyszłym
zechce mi się zbierać.
Ala- Nie mam tych które chciałbym mieć ale wielkość działki te zapędy ogranicza.Poza tym chciałbym mieć więcej żelaznych kwiatów.Takich co to nie
wymarzają i kwitną od marca do listopada.
Basia- Twój ogród oglądam i chętnie zamieniłbym się.Mój to takie zbieractwo często bez sensu.Rośliny powinny być pogrupowane pod względem choćby
pochodzenia a u mnie obok alpejskiej rośnie azjatycka,taki miszmasz.
Arnika górska.

Najwięksi zapaleńcy budują szklarnię,stawiają zraszacze a w dni o bardzo wysokich temperaturach włączają chłodziarki.To,że dziury wierci się w tufie i tam sadzi to
widziałaś.
Mirko, Zdjęcia pstryka się tam gdzie teren wygląda w miarę przyzwoicie.Ja nie jestem fanem gołej ziemi i chwastu u mnie sporo.Mikołajka mam pierwszy rok.
Nasion nie zbierałem ale na pewno wysiały się.Zobaczymy wiosną czy będą siewki.Dereniówkę robiłem trzy lata temu i potwierdzam,że jest dobra.Może w przyszłym
zechce mi się zbierać.
Ala- Nie mam tych które chciałbym mieć ale wielkość działki te zapędy ogranicza.Poza tym chciałbym mieć więcej żelaznych kwiatów.Takich co to nie
wymarzają i kwitną od marca do listopada.
Basia- Twój ogród oglądam i chętnie zamieniłbym się.Mój to takie zbieractwo często bez sensu.Rośliny powinny być pogrupowane pod względem choćby
pochodzenia a u mnie obok alpejskiej rośnie azjatycka,taki miszmasz.
Arnika górska.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.