Górki,pagórki i reszta.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta.

Post »

Urdzikiem zachwycam się niezmiennie od dawna,zamawiałam kiedyś znajomej ale jak usłyszałam że nie przetrwał pierwszej zimy to raczej ogladam u innych :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cuda i cudeńka ;:oj I wszystko w odcieniach niebieskiego...Uczta dla oczu. A mówiłeś, że będzie kłopot.
Dzwonek collina i urdzik są na mojej liście chciejstw od dawna. O reszcie to nawet nie słyszałam :oops:
Z tego co wiem jest i zarzyczka górska, i pierwiosnek zarzyczkowaty. Pierwiosnek mam i nieźle sobie radzi, ale zarzyczka odeszła w niebyt po krótkim czasie u mnie. Może miała zbyt sucho?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zerwa-kolejna roślina, która mi się podoba, a nie mam...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Bogusia,Dorota,Iza,Ewa, Jeszcze zdanie na temat urdzików.Musi być inna przyczyna,że zginęły bo to,że zmarzły to raczej wykluczone.Rosną w Tatrach,
wytrzymują mrozy do -30 st.Takich mrozów u nas nie było.Natomiast w swojej książce Eugeniusz Radziul pisze,że czasem posadzone zgodnie z wszelką sztuką
są z nimi kłopoty i nie wiadomo dlaczego.Z zakupem zerwy kulistej może być problem.Do tej pory w ofertach szkółek nie występowała.Ja mam z prywatnego ogrodu
od pani,która wystawia co roku do sprzedaży bardzo ciekawe a jeszcze bardziej rzadsze rarytasy.Z niebieskim już są kłopoty ponieważ więcej nie mam.Kilka
roślinek nie zdążyłem pstryknąć,inne jeszcze nie zakwitły bo są małe.Będą w przyszłym roku.Na coś w końcu nowego trzeba czekać.

Przetacznik oltensis. nowa w ogródku.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Janku, rozrasta Ci się mocno ten płomyk "Bavaria"?, lepiej żeby Ci się mocno rozrastał, bo inaczej będę ciężko chora ;:306
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, jest go tyle ile widzisz.Miejmy nadzieję,że wiosną ruszy z kopyta.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

U to nie będę Ciebie męczyć, ale poszukam sobie takiego, śliczny jest :wit
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Janku przetacznik ;:215 Oltensis,ciekawe ma listki ,kwiat troche podobny do mojego , nazwa dalej nierozpoznana ,nawet przez kolekcjonerów o długim stażu.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Ja też jeszcze dodam coś o urdzikach , ja swoje sadziłam nie sprawdzając w jakich rosną warunkach po prostu wymyśliłam sobie skalniak zrobiłam i posadziłam je . Wygląda na to że im pasuje pięknie się rozrastają , wysiewają i kwitną , jedynie minima nie zakwitła w tym roku .
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko- Ja kupiłem na all /Grzegorz_byliny/ ale ostatnio nie wystawiał.One dość szybko rozrastają się.Wiesiu, miałem ich dwa ale jeden zapodział się.
Kwiaty wszystkich przetaczników są podobne a ten liście faktycznie ma ciekawe.Ewa, bo ty masz rękę do wszystkich roślin.

od jutra 100 dni do wiosny.

Obrazek

Wiesia, Pokoślin mam taki /eriogonum umbellatum/.Nie mam fotki kwitnącego a zdjęcie jest z 21.11 tego roku.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Janku to nie ręka akurat urdzikom trafiłam ze stanowiskiem , inne roślinki nie rosną tak jak bym chciała :(
100 dni a to szybko zleci zwłaszcza że zima jest łagodna ...ale mnie zbytnio to nie cieszy +8 i sporo deszczu jak w Anglii ...oby nie było powtórki z przed dwóch lat .
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Janku, cieszę się,że znowu tu trafiłam :D Twój ogród ogląda się ze szczególnym skupieniem,takie masz inności i samo ukształtowanie ogrodu takie ciekawe.Strach pomyśleć,co by twoja żona o moim ogrodzie powiedziała ;:202 Dziada i baby brak to byłoby bardzo łagodnie ;:306 Czy mikołajek różnolistny rozsiewa się tak,jak ten zwykły?Jest piękny.Narzekasz na brak kamieni-zapraszam,nawet nie musisz pomagać w zamian :wink: O derenia miałam jeszcze zapytać,ale doczytałam,że leciwy.Tylko rózga ci się należy,że zmarnowałeś owoc ;:224 Nigdy nie piłam dereniówki,ale fama głosi,że taka dobra...Może nasze córcie w Meksyku się mijały :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Janku Twoje skalniaczki w kolorze niebieskim mają swój urok.
Masz wiele ciekawych odmian. Dzięki temu ,że tu zaglądam poznaje roślinki których do tej pory nie znałam.
;:63
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Janku, tyle ciekawostek zobaczyłam u Ciebie, że mi się w głowie pokręciło ;:55, a to dopiero 27 strona była ;:306
Na dziś mam dość, jutro wrócę ;:65
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, Powtórki nie będzie bo nie może być i już.Dam Ci przepis,który gdzieś tam wyczytałem aby wszystko dobrze rosło a przynajmniej dla wysoko górskich.
Najwięksi zapaleńcy budują szklarnię,stawiają zraszacze a w dni o bardzo wysokich temperaturach włączają chłodziarki.To,że dziury wierci się w tufie i tam sadzi to
widziałaś.
Mirko, Zdjęcia pstryka się tam gdzie teren wygląda w miarę przyzwoicie.Ja nie jestem fanem gołej ziemi i chwastu u mnie sporo.Mikołajka mam pierwszy rok.
Nasion nie zbierałem ale na pewno wysiały się.Zobaczymy wiosną czy będą siewki.Dereniówkę robiłem trzy lata temu i potwierdzam,że jest dobra.Może w przyszłym
zechce mi się zbierać.
Ala- Nie mam tych które chciałbym mieć ale wielkość działki te zapędy ogranicza.Poza tym chciałbym mieć więcej żelaznych kwiatów.Takich co to nie
wymarzają i kwitną od marca do listopada.
Basia- Twój ogród oglądam i chętnie zamieniłbym się.Mój to takie zbieractwo często bez sensu.Rośliny powinny być pogrupowane pod względem choćby
pochodzenia a u mnie obok alpejskiej rośnie azjatycka,taki miszmasz.

Arnika górska.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”