
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1110
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tomw sok z samych gruszek u nas "nie idzie", więc takiego nie robię, ale robię sok gruszkowo-jabłkowy, tylko inną metodą. Wrzucam do sokownika obrane i bez środków owoce, zasypuję lekko cukrem ( zupełnie bez cukru słabiej puszczają sok, zresztą my lubimy dosłodzone), gorący sok w słoiki, butelki, szczelnie zamykam. Pozostaje pyszny mus do ciasta, naleśników, zapiekanek albo do zjedzenia
Jak ktoś woli, może go jeszcze przesmażyć z dodatkiem cukru, cynamonu, goździków.

pozdrawiam Ewa
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3927
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ileż ciekawych przepisów
dzięki Stefci trafiłam tutaj,szkoda,że nie wcześniej,ale wszystko przede mną.
Zaintrygowała mnie " Macedońska Lutenica" -

Zaintrygowała mnie " Macedońska Lutenica" -

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Co prawda papryki pomidorowej już nie uświadczysz, ale zwykłą gruntową jeszcze na bazarku trafisz. Zawsze można spróbować na małej ilości.
Smak Lutenicy zależy od warzyw i przypraw. Najlepiej jak warzywa są z działki, ale wiadomo, takie szybko się kończą.
Robiłam wczoraj z resztki własnych pomidorów, kupionej słodkiej papryki , takiej nieładnej i niekształtnej ( mam nadzieję, że jeszcze z pola się uchowała) z marketowych bakłażanów i dodałam kmin rzymski i oregano. Wyszło całkiem podobne w smaku do sosu do chili con carne. Znowu coś nowego.
Niestety skutek mojej kreatywności w robieniu przetworów jest taki, że często zapominam co ja tam dałam, że uzyskałam taki a nie inny smak
. Ale że nie jestem fabryką ani nawet manufakturą mogę sobie na taki luksus pozwolić 
Smak Lutenicy zależy od warzyw i przypraw. Najlepiej jak warzywa są z działki, ale wiadomo, takie szybko się kończą.
Robiłam wczoraj z resztki własnych pomidorów, kupionej słodkiej papryki , takiej nieładnej i niekształtnej ( mam nadzieję, że jeszcze z pola się uchowała) z marketowych bakłażanów i dodałam kmin rzymski i oregano. Wyszło całkiem podobne w smaku do sosu do chili con carne. Znowu coś nowego.
Niestety skutek mojej kreatywności w robieniu przetworów jest taki, że często zapominam co ja tam dałam, że uzyskałam taki a nie inny smak



Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Whitedame to się nazywa kreatywna twórczość
Ostatnio otworzyłam słoiczek liutenicy i został spałaszowany z plackami ziemniaczo-cukiniowymi, pychotka

Ostatnio otworzyłam słoiczek liutenicy i został spałaszowany z plackami ziemniaczo-cukiniowymi, pychotka

Pozdrawiam
Ula
Ula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Stefciu marchewka z tego przepisu, spróbuj i ocen nam smakujeEwao4 pisze:Witajcie.Z racji tego,że sezon robienia przetworów w pełni ,chciałabym podzielić się nowym przepisem na sałatkę,którą robi teraz sporo moich znajomych na Garnku .Ja też zrobiłam na próbę kilka słoiczków z podwójnej porcji.Sałatka jest bardzo dobra i już mam kupioną marchewkę i paprykę na kolejną porcję.
http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z ... ej_papryki
Obok to powidła w wersji z octem ale ten przepis chyba każdy zna

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z gruszek możesz zrobić pyszną nalewkę. Ma taki specyficzny nieokreślony smak. Trudno od razu powiedzieć z czego jest nalewkatomw pisze:Robiliście kiedyś sok z gruszek? Może uda mi się załatwić owoce odmiany Konferencja i chciałbym zrobić sok, tak jak jabłkowy czyli mielenie i tłoczenie a później pasteryzowanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To może jeszcze jeden przepis podam...bardzo nam smakuje taka papryka.Robiłam pierwszy raz i już kilka słoików ubyło.Jutro jadę na targ po warzywa na następne porcje
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/p ... etchupie-8

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/p ... etchupie-8

Pozdrawiam Ewa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dostałam sporo pomidorów, nawet ładnie dojrzałych, mięsistych i nie pustych w środku. One są szklarniowe oczywiście ale to jest partia dla znajomych więc podobno mają mniej oprysków. Na kanapce czy w sałatkach ich nie przejem bo pęknę.
Myślicie, że można z nich coś zrobić np Adżikę? Całą jesień się zbierałam ale czasu zabrakło a teraz jakoś je muszę wykorzystać bo szkoda byłoby zmarnować.

- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Poszukuję sprawdzonego przepisu na dżem z jagody kamczackiej. Obrodziła masakrycznie i chciałem wrzucić w słoiczki .
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z samej kamczackiej nam nie smakują, maja piękny jagodowy zapach ale są kwaśne, robię więc pół na pół z truskawką. Używam pierwszego lepszego fixu z pektyną jabłkową. Właśnie dzisiaj zrobiłam 10 słoiczków.
Sporo jagody kamczackiej mrożę, zimą lepiej smakuje w ciastach, jagodziankach i koktajlach.
Sporo jagody kamczackiej mrożę, zimą lepiej smakuje w ciastach, jagodziankach i koktajlach.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki Beata za podpowiedz
.

-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zamrożone jagody (i inne owoce) doskonale nadają się do robienia dżemów. Powstają dzięki temu bardzo oryginalne mieszanki smaków. Widzę np., że w tym roku będę miała sporo śliwki uleny, która na powidła słabo się nadaje, dżemy wychodzą z niej niezłe, ale wszystkie dżemy o tym samym smaku to nuda - dodanie do niej właśnie jagody kamczackiej, borówki czy truskawek znacznie poprawi smak.
Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja właśnie wczoraj zrobiłam na próbę jedną porcję dżemu 80 dag truskawek i 20 dag jagody kamczackiej z fixem 2;1 ,smak super,jakby dodane były jagody leśne
.I kolorek ładny w słoiczkach,zawsze odmiana od samych dżemów truskawkowych..

Pozdrawiam Ewa
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak zrobić konfiturę aby nie dokładać żadnych fiksów?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zamiast fix-ów można użyć pektyny do dżemów niskosłodzonych.