Sezon twórczy u kochammmkwiaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sezon twórczy u kochammmkwiaty

Post »

Lubię takie wyrośnięte krzewy, tego na lewo od berberysa czerwonego nie rozpoznaję. Masz bardzo fajne plany bylinowe :) Pluskwica i to inna nazwa świecznicy :wink: Widoki z nad morza ;:333
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit W/g mnie za 46 dni, a tu już wiosna jest w progu! fajnie, cieszę się.
Pewnie już działasz w ogrodzie? Słoneczko grzeje, roślinki budzą się do życia, ptaki świrgolą.
A dołki trzeba zakopać i wsadzić w nie róże!!! ;:196 ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

W końcu sobota .... i odpoczynek.
Wczoraj udało mi się obejrzeć rozpoczęcie Olimpiady i pochód przedstawicieli krajów - cóż za piękna parada i stroje, każdy kraj inny ubiór, kolorystyka - aż miło było oglądać. Cała oprawa na wysokim poziomie jak widać Gospodarze bardzo sie postarali aby nie zabrakło niczego.
Będę kibicować naszym i trzymać kciuki.

Powoli zaczynam notować nasionka, które będę chciała zakupić w tym roku z kwiatów z pewnością będzie to rudbekia ( bordowa) - zawsze pięknie u mnie kwitnie, przymierzam się również do szarłata i chyba posieje ponownie kosmosa z nasion od Grażynki - jakoś nie bardzo chce się zadomowić na mojej działce. Z pewnością skuszę się również na słoneczniki, groszek pnący, liczyłam w zeszłym roku na wilca - ale też nie wyszedł) więc może w tym roku dam mu szanse a reszta to co mi wpadnie w oko.

Z warzyw - pozostaje wierna pomidorom koktajlowym, w tym roku spróbuje jakiejś innej odmiany na razie poszukuję w mniejszych ilościach z inną lokalizacją, standardowo ogórki krakusy, które dobrze się u mnie sprawują oraz fasolka , rzodkiewka , pewnie jakieś zioło.
W swoim warzywniku chciałabym również znaleźć warzywo, które widziałam u Eli (elam)papryko-ogórek CYKLANTERA.

A to na tyle...

Z zeszłego roku z warzywnika...

Obrazek

Tosiu
Czekam również z utęsknieniem na wiosnę tak już coraz bliżej, nawet już czuć - chociaż uważam, że nie jest to dobry znak , ze w lutym nie jest po lutowemu - o ile śnieg mógłby już nie padać o tyle temperatura lepiej, aby oscylowała wokół 0. Również odliczam dni do końca :)

Olu
Jeżeli mówisz o tej rabacie przy tarasie tam nie ma berberysa - na ten moment pozostawiłam tam 2 pęcherznice , wykopałam krzewuszkę (widoczną na zdjeciu) w to miejsce posadziłam inne rośliny :ilie, jeżówki, ostróżki. Krzewuszka to nie była przemyślana lokalizacja - z czasem rośliny zaczęły się krzewić coraz bardziej.
Berberysów u mnie skromnie - mam odmiane Admiration, Harleqin i bordowe małe kulki (nie znam odmiany), mam również berberysa od Izy (zielone liście).

aage - Aguś
Ten stan rozleniwienia jakoś dłużej trwa, pewnie to znak , że niedługo będzie wiosna. Psu wypadają kłaki w ilości ogromnej, zawsze był to znak nadchodzącej wiosny - więc sama nie wiem. Spacery nad morzem są pieknym skarbem, które należy pielęgnować o ile można i mamy morze na wyciągnięcie ręki. Czasami tak w życiu bywa, że nie doceniamy tego co mamy.

Agness - Aguś
dziękuję :) pewnie się powtórze - ale pęcherznice to były pierwsze krzewy poza iglakami w moim ogrodzie - bordowa i żołta, potem wyrosła zielona nie wiem skąd (czy mogła powstać krzyżówka z nasion) - tym sposobem mam trzy odmiany. Z tym ciasnym sadzeniem to wiem o czym piszesz - ja część pęcherznic wyrzuciłam , właśnie dlatego, że za bardzo nachodziły na siebie przez co miały gorsze kwitnienie - teraz uważam, że odległości pomiędzy nimi są odpowiednie . Każdej wiosny troszkę ścinam je z góry i prześwietlam - wycinam pędy krzyżujące się oraz te najgrubsze i najstarsze. NIestety po latach pęcherznice są ogromnych rozmiarów i często o tym nie wiemy jak je kupujemy. Aguś czy odbije się to na kwitnieniu? może tnij tylko gałęzie, które na siebie zachodzą środek pozostaw - usuń tylko zbędne i stare pędy - powinno być ok. Ja dosyć mocno je odmładzam na wiosnę i zawsze kwitną .
Co do książek - to moja pasja i hobby - poza książkami ogrodniczymi , książki psychologiczne (ale tylko wybranych autorów) - mój kierunek studiów niestety nie jest współmierny z tym co lubię robić, czasami marzy mi się powrót na studia i inny kierunek - ale na to już chyba jestem za stara ;:306
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Jeszcze troszkę i tak będzie ;:108 .
Na wiosnę poproszę sadzonkę białych goździków ;:196
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Justynko - całe wiaderko Ci dam a nie sadzonkę - co roku wyrzucam ogromne ilości.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja też poproszę jak będziesz miała nadmiar :lol: :lol:
Piękne zdjęcia,dzisiaj było dziwnie ciepło :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ja z tego ciepła nie jestem aż ta zadowolona jeszcze cały luty :roll: trochę się martwię.

nie ma sprawy Asiu...
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Wiosną musimy się umówić chyba....
Piękne widoki z ogródka i spacerku.
Ja dziś też mam lenia,leżę i czytam.. :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguniu!witam serdecznie w niedzielne popołudnie!Cieszę się,że pogoda wiosenna, sporo słońca...z drugiej strony martwię się o roślinki! Z ciekawości poczytam o wspomnianej przez Ciebie książce.Widoki nadmorskie super a spacer ...wymarzony. Pozdrawiam cieplutko! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Spacer po działce w śniegu nie przyniósł żadnych skarbów wiosennych, wszystkie cebulowe albo pod śniegiem albo ich nie widać.
Więc kiedy leniwy Stefan sobie spał na kanapie
Obrazek
Obrazek

ja wybrałam się na spacer na działkę i co zobaczyłam

Dużo kretowisk
Obrazek
Pączki w hortensji Pnącej
Obrazek
Pączki magnoli
Obrazek
Pięknie zwisające kolczyki orzecha tureckiego
Obrazek
Budzącą się do życia żurawkę
Obrazek
młody pęd juki
Obrazek
Małe pędy jeżówki
Obrazek

-- 9 lut 2014, o 20:52 --

Ewuś pewnie nie ma problemu - wiesz, że jeszcze mam Twoje róże zdołowane w warzywniku ;:306

Bogusiu na działce jeszcze pełno śniegu, dzisiaj poszłam porozglądać się co się dzieje - niestety brodziłam w śniegu więc nie było przyjemnie. Jedynie przy tarasie śnieg odpuścił i można było zobaczyć kawałek trawy i czarnej ziemi. Książkę polecam - napisana jest z myślą o trenerach, ale przekaz tej książki jest również zarówno dla rodzica, szefa w firmie jak i zwykłego człowieka.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale utuczyłaś Stefanka ;:306 Mój też by ciągle jadł,ale nie jestem taka uległa(raz to mi wskoczył do lodówki jak ją tylko otworzyłam),rano i wieczorkiem dostaje jeść- niech się nauczy :roll:
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ewuś
To taki obżartuch , że aż wstyd mówić. Muszę go pilnować jak daję jedzenie bo pojada starszemu , a tamten nie potrafi wywalczyć o swoje stąd strasznie schudł. Też im daje raz dziennie + resztki stołowe. Sądzę, że on tak i tak stołuje się gdzieś sąsiadów.
Ale uparciuch z niego straszny skacze po szafkach, stołach już ścierką nie raz dostał i nic go to nie uczy dalej swoje. ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguniu wiosna już u Ciebie coraz zieleńsza, roślinki pchają się na świat.... U mnie jeszcze dużo śniegu, ale dziś od rana pada deszcz i podejrzewam, że wszystko się stopi..... a ptaki dziś od rana tak świergolą, jakby to był już co najmniej kwiecień :D
Słyszałam w radio, że już przyleciały pierwsze bociany...... wcale mnie to nie cieszy, bo jeśli przyjdą mrozy, to będzie podobna sytuacja, jak w zeszłym roku, że będą marznąć, nie będą miały co jeść i część z nich będzie wracać z powrotem :?
Kociaczek cudny :D ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”