Ogródek Gosi cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.11

Post »

:wit witaj u ciebie widzę na temacie-rozchodniki :heja fajniutkie są
ta rabata jest przecudna-ukradłabym ją sobie czy mogłabyś powiedzieć ile ona zajmuje miejsca? Co tam rośnie?
http://images64.fotosik.pl/274/d7dba926ab647d90.jpg

mogę jeszcze dopytać co to za roślinka z powycinanymi przebarwionymi listeczkami listeczkami tam w tle ;:129
http://images64.fotosik.pl/296/63deba8f843a33ce.jpg
...jesień u ciebie jest przepiękna :D
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3
Narosły mi zaległości ale ciągle mam jakieś wyjazdy, pożerające czas. Jesień jest bardzo łaskawa dla Twojego ogrodu. Aż się wierzyć nie chce, że tyle roślin jeszcze kwitnie. Wrzosy przepiękne, takie dorodne. No i trawy. Ciekawa jestem jak się odnajdą w przyszłym roku moje, świeżo posadzone. :wink:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Przyszłam do Ciebie na spacer od Tereski (TerDob) tam często mijają się nasze wypowiedzi więc wielki czas na odwiedziny u Ciebie.
Gosiu zaczęłam oglądać najpierw fotki a potem w wolnej chwili poczytam bo niedługo bedzie więcej czasu.
Trawy też lubię i nazwę tego trzcinnika zapisałam. W tym roku wiosną kupowałam kilka sztuk do stworzenia tła Trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster i ciekawi mnie czy spełni swe zadanie.
Interesuje mnie rozchodnik ten pierwszy o delikatnie lawendowo-różowych kwiatach - co to za odmiana i jakiej jest wysokości ?
Pozdrawiam jesiennie ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,pięknie wyglądają twoje jesienne rabaty,trawy masz już okazałe.Moje za 5 lat pewnie takie będą o ile nie zmarzną.Rozchodniki uwielbiam,mam ich ogrom w różnych częściach ogrodu.Miłego dnia.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś, to wstrzymaj się z zakupem tej kroplującej bo ja płaciłam znacznie taniej. Sprawdzę w tym tygodniu ile kosztuje teraz w tym moim sklepie w Warszawie i dam ci znać. Teraz to i tak ci się nie śpieszy. Ale różnica ceny wydaje się ogromna. Wiosną za 50 m kroplującej płaciłam ok 80-90 zł.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu czy ten trzciniak to ten co ja mam z nasion od ciebie :D :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, ja w trawach zakochałam się 2 lata temu. Kiedy zobaczyłam po raz pierwszy kwitnącego trzcinnika.
Od tej pory sadzę je wszędzie gdzie tylko jest miejsce, a nawet tam gdzie go nie ma ;:173

Renatko, mam jeszcze takiego
Obrazek

Jula, ja jednak poczekam z kopczykowaniem do czasu aż będą miały nadejść mrozy. U Ciebie łagodniejsza zima, u nas 2 latat temu osoby, które kopczykowały zby wczesnie potraciły mase róż. Isia np. straciła chyba wtedy 70.
Ja też nie cierpię pracowac w zimnie, ale jak kupuje ziemię, więc to tylko pobieganie z workami od krzaczka do krzaczka.
Właśnie zimą trawy cieszą najbardziej, kiedy już nic nie ma na rabatach. Trochę szkoda, że nie możesz ich podziwiać z okna. Ja to robię codziennie.

Teresko, tak mi się wydawało, że wysyłałam tego. Nie wiem dlatego u Ciebie się nie wybarwia. U mnie jest własnie taki ciemny. I dłużej jest ładny. Ten pierwszy ma różowo-fioletowy kolor i też już poszedł spać.

Aga, możesz spokojnie kraść ;:306
Jest mi bardzo miło, że podoba Ci się ta rabata.
Rabta ma około 3m na 7m i kształt trójkąta. Co tam rośnie? Za dużo ;:306

Obrazek

Wiosną wygląda tak

Obrazek

Obrazek

Pod koniec czerwca
Obrazek

Pod koniec sierpnia
Obrazek

Helenko, tyle kwitnie, bo mam napakowane jak tylko się da. Myślę, że trawy poczują się bardzo dobrze, o ile im za bardzo ziemi nie wymieniłaś, bo one bardzo dobrze czują się w przepuszczalnej

Krysiu, miło mi, że do mnie zajrzałaś. Zaraz i ja pobiegnę zobaczyć Twój ogródek.
To jest trochę inny trzcinnik niż krótkowłosy. Jest mniej okazały, ale też bardzo go lubię. Też go mam.
jeśli podasz mi swoje dane na pw wiosna moge Ci podesłac tego rozchodnika, niestety nazwy nie znam

Małgosiu, na pewno trawki się rozrosną. One są chyba jednak mniej kapryśne niż róże i nie zależą od sadzonki. Raz dwa będziesz miała potęzne kępy. Ja tez upycham rozchodniki gdzie się da. To jedna z niewielu roślin w moim ogrodzie, która sie co krok powtarza.

Jolu, to faktycznie różnica jest kolosalna. Wstrzymam się na pewno.

Bożenko, jeśli te nasionka z napisem trzcinnik krótkowłosy wyrosły to raczej on. Mam nadzieję, że nie pomyliłam nazw wtedy. Jeśli chcesz wyslę Ci jeszcze raz nasionka

To jeszcze zdjęcia sprzed tygodnia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Już dawno podkreślałam, że dobra kompozycja to podstaw! Dlatego Twój ogródek i na zdjęciach i w realu tak mi się podoba. ;:215 ;:196
Jeśli poczuję się lepiej jadę 20 do Neurochirurga, to wiosną zrobię kompletną rewolucję u siebie. :tan
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Gosik ja dwa lata temu pozno kopczykowalam i mi wypadlo sporo roz... w zeszlym roku kopczykowalam chyba w pazdzierniku i bylo okejos. Z tym ze na to to ja mam swoja teorie, bo u mnie roze padaja oslabione susza fizjologiczna i jak zrobie kopce wczesniej, to wiecej wilgoci trzyma, bo ziemia nie odparowuje. No ale u mnie klimat inny.

PS wyobraz sobie, ze zima przezyla wielka karpa hosty ktora zapomnialam posadzic a padly nam wszystkie cyprysiki kolumnowe ktore sadzilismy jesienia z sasiadami przy ulicy. Chyba razem 15 sztuk nam wypadlo.
Teraz wiem, ze trzeba bylo podlewac, bo to ani deszczow w zimie nie bylo wcale ani sniegu.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Gosiu było napisane tylko trzcinnik :D ale on jeden wyrósł z nasionek i rośnie, jak będę w sobotę zrobię zdjęcie.
Nie jest duży ale jest taka mała kępka :D
Gosiu chyba na zimę go trochę okryję, jak myślisz :D
Twoja rabatka o każdej porze roku wygląda ślicznie, ja jakoś nie umie tak rozplanować roślinek :oops:
pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Gosiu , oprócz traw piękne są jeszcze o tej porze roku paprocie....masz jakieś ?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

A ja cieszę się Gosiu ,że mnie jak na razie trawy nie zauroczyły , choć w ogrodach innych bardzo mi się podobają, byłam w ogrodzie orinoko we Wrocławiu , po prostu bajka .

Genia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

e-genia pisze:A ja cieszę się Gosiu ,że mnie jak na razie trawy nie zauroczyły , choć w ogrodach innych bardzo mi się podobają,
Genia
To tak jak mnie,,, jakoś nie przekonałam sie do nichi u Siebie ich nie mam ;:108
Ale nie powiem ,,,ładnie wygladają :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Trawy i rozchodniki to moja ulubiona jesienna kompozycja ;:167 Super, że gustujesz w podobnych zestawieniach, z przyjemnością je oglądam, zwłaszcza Twoje stipy.
Pogoda wciąż dopisuje i ani myślę kopczykować przed nadejściem mrozów. Zrobię to w ostatniej chwili.
Miłego czwartku!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Małgoś piszesz, że ,,na rabacie rośnie za dużo,, wcale się z tym nie zgodzę..... takie bogactwo roślin to bajka.... naturalny, piękny busz ...... czarodziejski , kipiący od roślinności ogród....ależ ja kocham takie widoki ;:167 A jak będzie już za ciasno roślinkom, to sekator, lub szpadel w dłoń i dalej będzie pięknie 8-) ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”