Taki - sobie ogród cz.3
- Tolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.3
Miłeczko a czy Ty masz hostę Undulata Mediovariegata ?
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłka, ja zaraz do lasu jadę po igły i szyszki. Wspaniale z hostami to współgra, no i one to lubią. A hoja....nie doczekam się chyba już nigdy kwitnięcia mojej. A mam dwie. I żadna nie kwitnie
Jakie czary im pomogą?

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Małgosia! O hoję nie dbam. Stoi na północno-wschodnim parapecie. Jak posadziłam ją kilka lat temu, nie wymieniałam jej ziemi i nie nawoziłam jej. Czyli chyba lubi być poniewierana.
Na szczęście nie muszę zbierć szyszek i igieł, bo mam od sąsiada, mam nadzieję, że nie wytnie sosen
Tolinka! Mam, ale nie mam jej aktualnego zdjęcia.
Zrobię, jak tylko bedzie możliwe i ... nie zapomnę
Celinko! Ponoć to na cześć radzieckiej łyżwiarki
Moje ulubienice

Hojka w całości

Mój pomidor Stupice

Na szczęście nie muszę zbierć szyszek i igieł, bo mam od sąsiada, mam nadzieję, że nie wytnie sosen

Tolinka! Mam, ale nie mam jej aktualnego zdjęcia.

Celinko! Ponoć to na cześć radzieckiej łyżwiarki

Moje ulubienice

Hojka w całości

Mój pomidor Stupice

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Miłeczko nie musisz focić nie steruj się ,ja tylko myślałam ,że nie masz bo jej na Twoich zdjęciach nigdzie nie widzę
myślałam ,że będę mogła się odwdzięczyć
a ta Undulata ,to jedna z moich ulubionych ,porozsadzałam ja wszędzie i nawet na słonku sobie nieźle radzi 

- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Mileczko u Ciebie wszystkie roślinki takie dorodne i zdrowe.aż miło popatrzeć.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Hoja - lubię jej zapach
Ja też pod drzewami latem mam sucho ale duże kępy dość dobrze sobie radziły. A u mnie to warunek - muszą sobie radzić, bo na moje podlewanie nie mają co liczyć. Doniczek do podlewania jest tak dużo że na rośliny w gruncie nie ma już czasu i siły.
Dalie od Ciebie niektóre już w pąkach

Ja też pod drzewami latem mam sucho ale duże kępy dość dobrze sobie radziły. A u mnie to warunek - muszą sobie radzić, bo na moje podlewanie nie mają co liczyć. Doniczek do podlewania jest tak dużo że na rośliny w gruncie nie ma już czasu i siły.
Dalie od Ciebie niektóre już w pąkach

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Cóż za piękna pęcherznica w tle
I u Ciebie ten cudny maluszek się zbiera! Niesamowicie się z niej ciesze. Uroczy akcencik na rabatce. Dziękuje, że akurat tą mi dałaś
Moje pomidorki też takie. Teraz trzeba czekać aż się zawstydzą

I u Ciebie ten cudny maluszek się zbiera! Niesamowicie się z niej ciesze. Uroczy akcencik na rabatce. Dziękuje, że akurat tą mi dałaś

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Miłko ,same śliczności ,hosty ,róże ,ale najbardziej wpadła mi w oko biała porzeczka .Smak z dzieciństwa .Nie mam białej u siebie ,ale jak tylko spotkam , na pewno posadzę .
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Ludmilla, śliczniutka kusi wdziękiem i kolorkiem, ciekawa jestem czy też pachnie, po jakim czasie zakwitła Ci ta hoja, moja stoi już siódmy rok jak zaklęta i nic, może za mało ją podlewam? Pomidorki jeszcze troszeczkę, u mnie podobnie, ale wielkością pewnie nie zgrzeszą, gdyż pozostawiłam im za dużo pędów 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
W takim razie muszę na moją hoję focha puścić. Idzie w kąt....A za rok kwitnie 

- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
A u mnie pomidorki dopiero kwitną:(
- takasobie
Margaret! Moje rosną w szklarni, więc są nieco do przodu
Małgosia! I jeszcze zagroź grzywną i eksmisją!
Ilonko! Ludmilla Urocza, ale szybko przekwita
Pachnie lekko i ładnie. Ja hoji specjalnie nie podlewam, może poszargaj nią, pourywaj liście, przestaw na inny parapet!
Ja też nie dopilnowałam kilku pomidorów i się rozkrzewiły. Znów będę miała dżunglę w szklarence.
Jolu! Masz rację, ten smak i zapach przypomina dzieciństwo. Porzeczka przelazła mi od sąsiada.
Paula! Pęcherznica, to nadmiar szczęścia
Rośnie jak głupia. Sąsiad mi ją przycina, bo bierze na sadzonki. Przez to jest gęsta.
Sweetheart zawsze jest pierwsza, bo najmniejsza. Ale kilka innych niziutkich już ma nogi w blokach. Moje pomidorki, to Stupice. Miały być szybko, ale nie przypuszczałam, ze aż tak!
Jacku! Ja nawet nie wąchałam
Może i pachnie
Ja też wychodzę z założenia, że w gruncie rośliny muszą sobie radzić. Wyjątkiem są dalie, gdzie potrzeba zadbać, żeby wytworzyły odpowiednie karpy na przyszły rok i przy suchym lecie - podlewam!
Beciu!
Przynajmniej te na zdjęciach!
Tolinko! Undulaty są bardzo ozdobne i rozświetlają ponure zakątki. Niestety mam z nimi problem, bo jedzą je ślimaki i są podatne na choroby grzybowe, musiałam część wyrzucić do spalenia. Ale miło, że pomyślałaś
Jeszcze będzie okazja...
Ja wciąż bez nowych fotek, bo zakasałam rękawy i skończyłam wreszcie porządek pod aroniami. Wszystko wyrzuciłam, przesiałam wręcz ziemię pod kątem perzu i podagrycznika. Teraz muszę uszlachetnić trochę glebę kompostem, fusami i granulowanym obornikiem. Zamierzam tez potraktować ten dotychczasowy ugór rosahumusem.
Potem wsadzę tam z powrotem irysy syberyjskie, ale tylko kępę i chyba w donicy bez dna, bo nie chcę, żeby mi się rozhulał i pełniki. A z przodu pójdą poziomki
Na wieczne łąki posłałam kilka host. Nie miały wirusa, ale u trzech podejrzewałam zgorzel podstawy łodyg (jak w zeszłym roku) u dwóch jakąś mozaikę. Na szczęście były o odosobnieniu od innych, chociaż zawsze przywlec choróbska mogą ślimaki. Nie było cennych odmian: undulata, undulata erromena, Patriot i coś nn.
Dziś znów będzie zwariowany dzień, ale mam nadzieje, ze porobię jakieś zdjęcia i pogoda będzie sprzyjać.
No to chociaż Mikelite sprzed trzech dni:

Małgosia! I jeszcze zagroź grzywną i eksmisją!

Ilonko! Ludmilla Urocza, ale szybko przekwita

Ja też nie dopilnowałam kilku pomidorów i się rozkrzewiły. Znów będę miała dżunglę w szklarence.
Jolu! Masz rację, ten smak i zapach przypomina dzieciństwo. Porzeczka przelazła mi od sąsiada.

Paula! Pęcherznica, to nadmiar szczęścia

Sweetheart zawsze jest pierwsza, bo najmniejsza. Ale kilka innych niziutkich już ma nogi w blokach. Moje pomidorki, to Stupice. Miały być szybko, ale nie przypuszczałam, ze aż tak!
Jacku! Ja nawet nie wąchałam

Ja też wychodzę z założenia, że w gruncie rośliny muszą sobie radzić. Wyjątkiem są dalie, gdzie potrzeba zadbać, żeby wytworzyły odpowiednie karpy na przyszły rok i przy suchym lecie - podlewam!
Beciu!

Tolinko! Undulaty są bardzo ozdobne i rozświetlają ponure zakątki. Niestety mam z nimi problem, bo jedzą je ślimaki i są podatne na choroby grzybowe, musiałam część wyrzucić do spalenia. Ale miło, że pomyślałaś

Ja wciąż bez nowych fotek, bo zakasałam rękawy i skończyłam wreszcie porządek pod aroniami. Wszystko wyrzuciłam, przesiałam wręcz ziemię pod kątem perzu i podagrycznika. Teraz muszę uszlachetnić trochę glebę kompostem, fusami i granulowanym obornikiem. Zamierzam tez potraktować ten dotychczasowy ugór rosahumusem.
Potem wsadzę tam z powrotem irysy syberyjskie, ale tylko kępę i chyba w donicy bez dna, bo nie chcę, żeby mi się rozhulał i pełniki. A z przodu pójdą poziomki

Na wieczne łąki posłałam kilka host. Nie miały wirusa, ale u trzech podejrzewałam zgorzel podstawy łodyg (jak w zeszłym roku) u dwóch jakąś mozaikę. Na szczęście były o odosobnieniu od innych, chociaż zawsze przywlec choróbska mogą ślimaki. Nie było cennych odmian: undulata, undulata erromena, Patriot i coś nn.
Dziś znów będzie zwariowany dzień, ale mam nadzieje, ze porobię jakieś zdjęcia i pogoda będzie sprzyjać.
No to chociaż Mikelite sprzed trzech dni:

Miłka
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Piękne hostki

Różyczki piękne. Hoyka.Hoyka pięknie zakwitła,i pewnie nieziemsko pachnie.pachnie. Kiedyś,kiedyś ja miałam ale teraz nie mam żadnej ale zapach jeszcze pamiętam wieczorem jak gdyby ktoś perfumy rozlał

- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Bardzo ładny ten klematis.
- takasobie
Dziękuję Margaret!
Aniu! Można ją dostać w necie! Np mają ją na funkia.pl . Poszłam sprawdzić, czy hoja pachnie, rzeczywiście pachnie, ale nie w moim guście
I faktycznie w domu nią pachnie, a ja myślałam, że to... jakieś odpadki niewyniesione
No i skończone pod aroniami. Dziś poszła tam taczka kompostu, litr fusów, rosahumus. Pisali na rosahumusie, że do czerwca podlewać, ale chyba nie ma to znaczenia.

Zakwitło Deinanthe:

Aniu! Można ją dostać w necie! Np mają ją na funkia.pl . Poszłam sprawdzić, czy hoja pachnie, rzeczywiście pachnie, ale nie w moim guście

No i skończone pod aroniami. Dziś poszła tam taczka kompostu, litr fusów, rosahumus. Pisali na rosahumusie, że do czerwca podlewać, ale chyba nie ma to znaczenia.

Zakwitło Deinanthe:

Miłka