Betonowy balkon w środku miasta

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Betonowy balkon w środku miasta

Post »

Madziu może i nie jest u Ciebie tak kolorowo..Ale jest za to bardzo ciekawie ;:333 Wiele roślin, które obejrzę u Ciebie, kusi mnie by je mieć ;:224
A poza tym, taka różnorodność roślin, to i różnorodność szkodników i chorób, za co wielki ukłon ;:180
Awatar użytkownika
Vampi
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madzia daj tej biednej bazylii spokój :heja ledwo od ziemi odrosła a ty już ją mordujesz
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Madziu, ze szkodnikami nie mam większego problemu. Mam zapas środków ochrony roślin, których nie waham się używać w razie konieczności ;:oj Zazwyczaj dokucza mi mączlik, sporadycznie przędziorek. Uważam, że fuksje są o wiele bardziej wymagające, przynajmniej dla mnie - zawsze słabo u mnie rosły. Ale i tak zawsze je mam.
Kamilo, chciałam tylko zdążyć przed mączlikiem :oops: Ale fakt, słabo mi rośnie.
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

No właśnie szkodniki... Brrr... czy można jakoś bez chemii walczyć z nimi skutecznie?
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilie wyrosną ale karłowate, mogą nie zakwitnąć ale cebule przezimują i na drugi rok będą ładne :) przynajmniej w ogrodzie tak miałam.
joe22
50p
50p
Od: 6 sty 2014, o 01:17

Post »

Moje tytonie ozdobne to jeszcze malutkie są ale ten Twój to już bardzo ładny. ;:63
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Witam Madziu
przyszłam podziękowac za odwiedziny i pomoc.
Znów pooglądałam Twoje piękności ;:215 masz śliczne rośliny :)
Mam pytanie odn. tawułki, czy duzo miejsca jej potrzba wokół i jaką masz dla niej doniczkę?
Chyba się skuszę na taką :)
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

I mnie wpadła w oko ta Twoja tawułka, opowiedz o niej trochę. Mam jeszcze miejsce na balkonie i mogłabym sobie taką sprawić. Czy ona zimuje na balkonie?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Jak Wam mija weekend?
Halinko, pytasz o naturalne metody walki ze szkodnikami. Na mszyce sprawdził się roztwór mleka w proporcji 1:1, którym spryskujemy rośliny. Skuteczność tej mikstury polega, jak zgaduję na tym, że będąc dość lepka i ciężka, uszkadza mszycom ząbki i nie mają się czym wysysać soków ;:163 Oprysk można powtarzać do woli, bo nie jest szkodliwy. Drugi sposób to wywar z czosnku - ja zalewam wrzątkiem czosnek w proszku, przecedzam przez szmatkę i spryskuję wszelkie robactwo. Nie stwierdziłam, żeby to działało, na pewno nie w momencie, kiedy mamy już pokaźną kolonię szkodników. Ale profilaktycznie myślę, że ma to jakiś sens.

Celinko, dziękuję za odpowiedź co do kupna lilii ;:196 Karłowe powiadasz? ;:138 To świetna wiadomość, niższa roślina to i mniejsza doniczka potrzebna. Moje rosną w 8 l. i mam wrażenie, że powinny mieć więcej miejsca :roll:

joe22, w jakich kolorach siałeś tytoń, pamiętasz? Mi się wymieszały nasiona, zatem ich wybarwienie to nadal niespodzianka. A że wysiewałam w lutym, to i już duże roślinki mam.

Ewo, nie ma sprawy. Fajnie, ze link działa :D Z Basią pytacie o tawułkę. Preferuje ona cieniste miejsca. Jest ich milion odmian w różnych kolorach i z różną strukturą kwiatów. U mnie jedna rośnie w 16 l. doniczce razem z dwiema hostami (choć nie wiem, czy im nie za ciasno). To ta ze zdjęć. Druga rośnie w 8 l. donicy solo i już gorzej sobie radzi - kwiatostany do tej pory się nie rozwinęły. Mam wrażenie, że stoją w miejscu. Tawułka dosyć mocno się rozkrzewia, ale raczej w obrębie średnicy doniczki. Co do zimowania to jeszcze nie wiem. Chyba dałaby radę, poczytam o tym po sezonie i może zdecyduję się jedną zostawić.
Jestem zaskoczona tym, jak bardzo mi się ona podoba. Wahałam się co do niej, bo mi się kojarzyła z takim pospolitym chwastem, co ma brunatne "kwiatostany" w kształcie kulek. Mega dziadowsko to wygląda. Kupiłam ją głównie ze względu na zagospodarowanie cienistych miejsc. Ale wow! Ona jest po prostu zjawiskowa ;:oj
Obrazek Obrazek

Ponieważ przyświeca mi motto - zdążyć przed zamknięciem konta na imageshack, wklejam kolejną porcję zdjęć, przedstawiającą moje weekendowe poczynania.

Powiesiłam już na 100% ostatnią skrzynkę. Zostało miejsce akurat na skrzyneczkę 50 cm, miejscówka pierwsza klasa w najsłoneczniejszym zakątku. Jak zwykle po blondynkowemu się zachowałam, bo tu akurat powinna być dłuższa skrzynka, co by ziemia tak szybko nie wysychała, ale już trudno. Mam tu takie skarby - aptenia (kto wie, co to jest, ręka do góry), zefirant, szałwie bordowe, lobelia, aksamitki i kilka siewek smagliczki. A to białe to ceramiczny dziubek na wodę, o którym pisałam wcześniej.
Obrazek

Bratki codziennie otwierają kolejne buzie. Sama nie wiem, która najładniejsza
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miśki rosną, jak szalone - nasturcja, lewkonia w blokach startowych przed kwitnieniem, nawet thunbergia odbija
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I aktualny widok na moje królestwo
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miłej niedzieli i do zobaczenia wkrótce.
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Dzień dobry bardzo Madziu ;:180
Dzięki za przybliżenie odn. tawułki. Idealne dla niej miejsce u mnie będzie na parapecie przy ścianie w miejsce przypalonego za mocno marcowym słońcem bardzo kłującego i juz wyrośniętego 10 cio letniego jałowca. Mam zamiar wkopać go na brzegu trawnika od pólnocno zachodniej strony bloku, tam gdzie już nie ma okien, nię będzie więc nikomu zasłaniał widoku kiedy podrośnie.
Znów pokazałas śliczne rośliny. Szukałam wskazówek co do aptenii i wygooglowało mi się, że jest to sukulent. Czy to jest ta roślina? Poproszę o pokazanie zdjęć jak tylko zakwitnie :)
Z bratków oczywiście wszystkie ładne, a najbardziej podoba mi się niebieski z granatowymi policzkami.
Od początku bardzo mi sie podoba Twój balkon o ciekawym, nietypowym kształcie, co pozwala na tę różnorodność roślin jaką masz. Możesz tu hodować rośliny potrzebujące różnych warunków do życia.
Milego popołudnia. ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
joe22
50p
50p
Od: 6 sty 2014, o 01:17

Post »

Tytoń mam w kolorach białym, fioletowym i różowym. Zbierając w tamtym roku nasiona wymieszałem wszystkie razem i teraz zobaczymy co z tego wyjdzie :?: Odnośnie lilii z alle... również czekam za przesyłką z liliami, mieczykami, daliami. Jeśli nie zakwitną to trudno :( ale szkoda nie skorzystać z takiej okazji :wink:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ależ ogrom zieloności :) Twoja tawuła pięknie zakwitła :) ja mam jeszcze ciemnoczerwoną , ale poluję na różową :)
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Madziu jak zwykle wszystko zjawiskowe ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24

Post »

Magdallena dziękuję za podpowiedź, wybiorę się ;:138

Balkon wygląda u ciebie tak zielono ;:oj taki miejski busz ;:138
emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54

Post »

Madziu, pięknie Ci się wszystko rozrasta, aż miło popatrzeć :) chyba pójdę za Twoim przykładem i zbiorę nasionka z bratków, widzę, że Tobie wyrosły bardzo ładne, to może i mi się uda :wink: a Twoja komarzyca to na pewno komarzyca, też taką mam oprócz bluszczyku :)
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”