Tropiki (triki)

Zablokowany
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tropiki (triki)

Post »

Kurcze janeczko ,jakie fantastyczne fotki ;:63 .Ten drugi super warzke ma...
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Janeczko mam bardzo podobnego do Twojego drugiego, tylko warżkę ma mniej pomarańczowa a więcej różową i opisany mam etykietką Phal. Shanghai :) Teraz nie mogę ich porównać, bo mój przekwitł, ale możliwe, ze Twój to ten sam, lub jakaś jego bliska krzyżówka.. Jeśli pozwolisz to wkleję tu zdjęcie swojego

Obrazek

wydaje mi się, że troszkę się różnią warżką ale to też zależy, bo kolorki zmieniały się wraz z długością kwitnienia ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne są obydwa ;:215
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Pati, ten drugi też bardziej w moim typie. Jego płatki są delikatnie różowe całe, w amarantowe żyłki, natomiast pierwszy ma bardziej intensywnie różowe rumieńce, a bliżej warżki jest biały.

Kasiu, ;:196 staram się dla Was, zawsze to mniej oczy bolą, kiedy ogląda się dobrej jakości fotki ;:306 Ciągle się dokształcam

Aniu, masz rację, że wraz z przekwitaniem warżka robi się mniej wybarwiona, tak miałam w przypadku tego jesiennego kwitnienia. Jesienią płatki też były o ton jaśniejsze. No chyba, że ten z jesiennego zakupu okaże się w rzeczywistości jaśniejszy. Oby zdążył rozwinąć kwiatki, nim ten przekwitnie.
Lubię go za to, że ma tendencje do tworzenia rozgałęzień. Kiedy już zakwitnie, wygląda jak kwitnące wielkimi kwiatkami drzewko.

Justynko, dziękuję.

Jeśli macie ochotę na więcej fotek z moich obecnych kwitnień, zapraszam za chwilę. Nocą, kiedy moi sąsiedzi bardzo głośno biesiadowali i nie dali spać, przygotowałam prezentację w odcieniach amarantu. Teraz nie mogę wstawić, dajcie mi chwilę na spóźnione śniadanko ;:306
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Ciąg dalszy przeglądu obecnych kwitnień.

1. Amarantowy rozwinął już wszystkie kwiatki. Ma ich tylko 6, za to ogromne. Wielkością porównywalne do standardowych białych phal. Wyglądają jak ogromne motyle siedzące na dość cienkim pędzie. Tego kwitnienia będzie mi najbardziej żal, jest zjawiskowe jak dla mnie ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Do tego już się przekonałam, a właściwie, to on mnie przekonywał ;:306 Im bardziej wybrzydzałam, tym więcej pąków wydawał. Kwitnie teraz całkiem przyzwoicie. Kolor też już tak mnie nie razi. Ale to ciągle nie moja bajka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3. I mój reanimek, który kwitnie od 29 kwietnia. Niestety, zrzucił już 1 kwiatek.
Buraczkowego koloru mój aparat wyraźnie nie toleruje, z uporem maniaka przedstawia reanimka jako amarantowego ;:306 Trudno, reszta w wyobraźni...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tyle w tym kolorze... Białe i żółte w kolejce ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko śliczne i obfite kwitnienia ;:63 aż można się przekonać do różowych, patrząc na Twoje storczyki :lol: a jakie zdjęcia ładne, Kochana! ;:224

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Aniu, dziękuję :oops: ;:196

BIAŁE

1. Obecnie kwitnie jeden z bliźniaków. Drugi już zrzucił kwiatki i raczej nie planuje przedłużenia pędu. Zaraz po kwitnieniu muszę koniecznie je rozdzielić, gdyż w doniczce jest rekordowa ilość korzeni. Nie widzę podłoża...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lubię zaglądać im w gardełko ;:306

2. Drugi białasek chyba zmierza ku przekwitaniu, kwiatki są już mniej jędrne, ale nadal urocze.
Wypuszcza nowy listek i korzonki co mnie bardzo cieszy, gdyż od dnia dotarcia do mnie nie wyglądał najlepiej. W ciągu roku nie wiele się pod tym względem zmieniło, może teraz odbuduje ładnie rozetę liściową.
Dam tylko jedną fotkę, gdyż trudno go fotografować. Ma 5 dużych kwiatków zbitych w kulkę.

Obrazek

3. Olbrzymek z amarantową warżką (i pędem wyrastającym ze stożka wzrostu) już przekwita. Zostały mu tylko 24 kwiatki, było ponad 50.

Obrazek

Obrazek

Pęd ze stożka w ogóle nie rośnie, pączki ledwie zaznaczone. Nie wiem, czy rozkwitnie.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko ja bym bliźniaki zostawiła w jednej doniczce, będziesz mieć więcej miejsca na parapetach, skorzystałabym tylko z większej doniczki np. 15 cm albo 17 cm ;:333

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Myślałam nad tym Aniu. Jednak nie z powodu miejsca na parapecie, acz tego też rozpaczliwie potrzebuję. Mam na uwadze natomiast korzenie, które teraz przypominają splot kabelków zwiniętych bez kontroli. Boję się je uszkodzić, a co za tym idzie, osłabić roślinki. Czytałam, że nie należy sadzić dwóch phal. do jednej doniczki. Co zatem będzie korzystniejsze dla moich bliźniaczych białasków?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko tez o tym czytałam, bo niby konkuruję ze sobą, ale wypowiadałam się w tym temacie nie raz i zdania nie zmieniłam :) według mnie ta :konkurencja" w warunkach domowych jest znikoma, bo rośliny o nic nie muszą walczyć, wszystko dostarczamy im na tacy. W przyrodzie rośliny nie widzą kiedy znów spadnie deszcz, więc walczą o dostęp do wody, do składników pokarmowych, do słońca itd. a w mieszkaniu mają wszystkiego pod dostatkiem bo nie są rzucone "same sobie". To moje zdanie. a-moroso chyba prezentowała kiedyś swoje falenopsisy posadzone po 3 razem w durszlaku i rosną tak już od 5 lat więc nie widzę by im to nie służyło. To samo u Ciebie, skoro do tej pory rosły razem i nie widzisz niepokojących symptomów to nie martwiłabym się tym :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Amarantowy to byl (jest) moj ulubieniec ,tylko teraz juz nie wiem ktory wiec oba sa moimi ulubiencami :D .Piekne ;:167 .Co do falkow w jednej doniczce powiem Ci kochana ,ze mam dwa takie egzemplarze po dwa i pieknie rosna.Nie zauwazylam zadnego ujemnego wplywu :D
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Co ja zaobserwowałam? Kwitną u mnie drugi raz, w ubiegłym roku i teraz. Nie mam wiedzy, być może to są keiki. Były nieduże jak do mnie dotarły. Mają po kilka listków i są niskie. Więc może to są keiki? Piszę o tym dlatego, że kwitnąc mają po 4,5 kwiatków. Mało.... Może dlatego, że są młode, a może jest im jednak niewygodnie?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

To jeszcze dwa moje białaski muśnięte różem

1. Kwitnie na odbiciu ze śpiącego oczka. Nowy pęd niestety nadłamałam prostując i nie wiem, czy teraz się rozwinie ;:124
Jest ze mną dwa lata, kwitnie zawsze burzą kwiatów. Teraz ma ich mniej, ale to jednak tylko odbicie.

Obrazek

W słoneczku ;:3 Obrazek

2. Ten przybył przed tygodniem i nie podobają mu się nowe warunki. Zasusza pąki i zrzuca kwiatki.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko 3 żółte, i 2 miniaturki i koniec kwitnień.
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Amarantowy to cudo ;:167 Jest przepiękny ;:oj
A wszystkie jak obficie Ci kwitną, brawa! ;:303
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Alice 12
1000p
1000p
Od: 7 lip 2013, o 19:44

Post »

Janeczko cudowne zdjecia, piekne storczyki i gardelko tez jest cudne takie tygryskowate ;:138
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”