Na końcu wydmy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na końcu wydmy

Post »

Może w przyszłym roku spotkamy się w Sulejowie?
Bardzo podoba mi sie Chantal Thomass
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Mnie tez zauroczyła Chantale ;:oj .
Pozostałe prezentowane też ;:14
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Po długiej nieobecności jestem ;:138 piękna róża :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ten Chantal to co za róża? Mój typ ;:167
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Trochę Was zaniedbałam ostatnio, ale końcówka roku szkolnego była bardzo intensywna.
W ogrodzie różane szaleństwo trwa nadal. Czekam jeszcze na pierwsze kwiaty u nowych róż, a i niektóre stare ociągają się z kwitnieniem.

Marysiu, Barkarole ma jeszcze jedną zaletę, długo trzyma kwiaty. Prawie czarny pąk jest cudowny.
Mam nadzieję, że Terracotta przetrwa zimę, bo jej kolor bardzo mi się podoba. Z Prix również jestem zadowolona.

Ewa, u mnie Barkarole śmiga na jakieś 170 ;:306 Muszę zmienić jej miejscówkę, ale nie mam pomysłu.
Myślałam, że gorzej zniosę pasiastość Rock & Roll, ale im dłużej się przyglądam, tym bardziej mi się podoba. Pachnie :D

Aniu ;:196

Maju, Gosiu, Justynko, AniuDS,pozwólcie,że odpowiem Wam razem na temat Chantal Thomas. Uganiałam się za tą różą dwa lata i wreszcie zdobyłam. Na razie nie wiele mogę powiedzieć dobrego oprócz tego, że kwiaty śliczne w delikatnym różu, ale małe. Będzie kwitła bukietami, niestety ma bardzo wiotkie gałązki, które płożą się po ziemi i wymagają podwiązania. Zrobiłam to zbyt późno i jedna złamała się pod ciężarem samych pąków. Jak do tej pory ze zdrowiem jest dobrze.

Basiu, łupów mam sporo. Część jeszcze czeka na posadzenie.
W Opocznie nabyłam trzy sztuki: Sosnę wejmutkę, Jodłę koreańską i Modrzew szczepiony na pniu o dziwnej nazwie nie do zapamiętania, a i w internecie nie mogę jej znaleźć. Byłam w szkółce razem z Gienią, a że była nieźle przygotowana, więc czasu na wybór miałam mało. ;:306

Majeczko, Prix dostałam u Kamili.
Zoic rośnie obok Scarlet Moss i Biedermeier czyli w towarzystwie miniaturek. Dwie pierwsze postanowiły zrobić konkurencję różom rabatowym i dorównać im wzrostem. Tylko Biedermeier zachowuje się jak przystoi małej róży ;:306

Kleo, szukałam Terracotty dwa lata zauroczona jej kolorem i się nie rozczarowałam. :heja
Teraz tylko sprawdzian zimowy. Złapała również czarną plamistość, ale to jej pierwszy rok po zakupie, może się poprawi.

Jolu, Ville nie wybierałam, to ona wybrała mój ogród. :;230 Jaka ja byłam wściekła w ubiegłym roku, gdy zobaczyłam amarantowe kwiaty na żółtej rabacie.
Kijek na pierwszym planie to szczepiony modrzew.

Natalko ;:196
Eden Rose i Bouquet Parfait

Obrazek

Tea Clipper

Obrazek

Françoise de Grignan

Obrazek

Global Water

Obrazek

Mary Ann

Obrazek

Obrazek

Annapurna. Pięknie pachnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wracam powoli do życia, zostało jeszcze tylko dzisiaj i nareszcie zajmę się ogrodem. Czas najwyższy, bo ostatnio nie miałam na nic czasu, a deszcz padał zawzięcie.
Barkarole mi nie przeszkadza, niech sobie śmiga w górę :D Podoba mi się Bouquet Parfait, pewnie w końcu ją posadzę. Pięknie wygląda z Eden, a mam miejsce, żeby zmałpować takie sąsiedztwo :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aniu dziękuję za informacje o Chantal Thomass, to znaczy, że moja też nią jest .... ;:108
podłożyłam jej pod gałązki kamienie, dzięki temu nie brudzi mi się, część gałązek dostała balkonik.
Ta róża rośnie bardzo szybko.... ma masę pąków, ale na pierwszego kwitka jeszcze czekam. ;:173
Bouquet Parfait mam i jestem z niej bardzo zadowolona. Czy Twoja jest zdrowa?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, małpuj sobie do woli ;:306 Ja u Ciebie zmałpowałam czarnuszkę z różami, a teraz muszę ją trochę ograniczyć. Już powyrywałam część, żeby tak bardzo się nie rozsiewała.
Bouquet Parfait dała popis w tym roku. Ma mocne i sztywne pędy, a i tak uginały się pod ciężarem kwiatów. Ona ma strefę 5b, więc powinna dać sobie radę u Ciebie.

Obrazek

Majeczko, swojej również dałam balkonik, ale muszę ją jesienią przesadzić. Nie może rosnąc na rabacie z różami strzelającymi do 170 cm i liliami po 180 cm.
Kwiatki ma śliczniutkie. Mogłyby trochę dłużej się trzymać.
Bouquet Parfait :D , nie powinno się chwali dnia przed zachodem. W koło róże chorują,a ona się trzyma.

Wczoraj wpadł mi w ręce sekator i przejechałam się ostro po kilku roślinach. Na pierwszy ogień poszła rogownica. Mocno oberwała, a porem zabrałam się za tymianek i szałwię. Lubczyk również stracił co nieco na swojej okazałości.
Zaczęłam powoli przycinać róże po pierwszym kwitnieniu. Jest sporo tej roboty.
Część róż zakończyła już kwitnienie. Najbardziej szkoda tych kwitnących raz, ale taki był wybór :D

First Lady
Obrazek

Pink Panter
Obrazek

Scarlet Moss
Obrazek

Tango
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niska strefa jest konieczna dla róż pnących, pozostałe mogę sadzić do woli :D Może z 7 strefą dam sobie spokój, ale reszta sobie radzi dobrze.
Mnie też najbardziej żal raz kwitnących, ale sadzę je zupełnie świadomie i przekonałam się, że brak zmartwień to dobry wybór :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dzień dobry Koleżanko :wit
U mnie końcówka kwitnienia. A kompostownik zapełniony wiadrami ściętych kwiatów i juz skroconymi pędami róż. Normalnie w tamtym tygodniu nie wyrabialam z tą pracą. jeszcze caly czas ścinam. Ciekawa jestem jak dużo masz róż? Bo, że masz niepowtarzalne odmiany, to wiem ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Masz piękne róże Aniu, piszesz że wyrywasz czarnuszkę, ja jeszcze nie ale wyrywam namiętnie werbenę patagońską mam miliony siewek ;:oj
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zadziałał u mnie filtr na First Lady, jak tylko ją gdzieś wypatrzę to odzywa się we mnie taki wesoły głosik "ja też mam tą pieknotę i za rok będzie już piękna i dumna" :lol: ;:306 Niestety i ja pożegnałam kwitnące jeden raz. Mam takie tylko dwie, ale jak na taką małą rabatę to i tak robią się puste zielone plamy..Najbardziej szkoda mi Cristaty, na pocieszenie znalazłam info że Mme Louise Leveque może mi jeszcze powtórzyć kwitnienie..Czekam i trzymam za nią kciuki ;:170
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

No chyba będę kolejną osobą, która poważnie zacznie rozważać Bouquet Parfait! Jest urocza :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, do ubiegłego roku nie mogłam zdecydować się na pnącą różę, bo Eden mam zamiar prowadzić na parkową. jesienią kupiłam Paul's Himalayan Musk Rambler. Podobno ma 4 strefę, ale nie mogę się doszukać na FO wątku, gdzie by kwitła.

Justyna, to samo i u mnie, choć są pewne wyjątki. Francuzki zaczynają właśnie pokazywać pierwsze kwiaty.
Róż mam 70. Staram się ścinać sukcesywnie. Codziennie po pracy latam z sekatorem i w zależności od humoru jednym dostaje się bardziej innym mniej. Jednak największą złość wyładowałam na tymianku. Zrobiłam z niego malutką kulkę ;:306
Zakwitły Twoje przetacznik. Czy Ty na pewno chciałaś się rozstać z tym cudem.

Przetacznik kłosowy Christa

Obrazek

Marysiu, szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo bym przygarnęła kilka. W zimie uśmiechnę się o nasionka. :D

Sabinko, First Lady mam drugi rok. W tym roku dała pokaz w kwitnieniu. Niestety łapie jakiegoś grzyba i to jako jedna z pierwszych.

Ewo gajowa, ta róża ma tylko jedną wadę nie pachnie. Jestem bardzo z niej zadowolona.

Basiu, Terracotta za chwilę nie będzie miała żadnego liścia. Zastanawiam się czy to jej cecha odmianowa skłonność do czarnej plamistości, czy musi odchorować pobyt w szkółce.

Bouquet Parfait

Obrazek

Chantal Thomass

Obrazek

First Lady

Obrazek

Rock & Roll

Obrazek

NN może macie jakiś pomysł :?:

Obrazek

Nie wiedziałam ,że prymulki powtarzają kwitnienie. ;:oj

Obrazek