Ogrodowo, hortensjowo i zielono
- slotys
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowo, hortensjowo i zielono
Hej, hej ... witam wszystkich...
Dzień mamy dzisiaj jakby deszczowy. Trochę zrosiło rośliny a przy tym ochłodziło się . Nareszcie i my i rośliny mogą trochę odpocząć.
Aniu - Monae , dziękuję Ci kochana . Przyznam Ci szczerze ,że jeszcze do niedawna moimi faworytkami były tylko i wyłącznie hortensje ogrodowe . Faktem jest ,że żyłam wtedy w błogiej nieświadomości- tzn.nie wiedząc ile jest pięknych odmian hortensji bukietowych . Teraz kiedy nazbierała mi się spora kolekcja bukietówek i zobaczyłam na żywo jak są piękne ...oddałam im połowę serca.
Zaletą ogrodówek jest to ,że wcześniej cieszą nasze oczy swoimi kwiatami bo już od połowy czerwca do przymrozków natomiast bukietówki kwitną znacznie później ale z kolei są mniej wymagające /a to duży plus/.
Reasumując ... WSZYSTKIE HORTENSJE SĄ PIĘKNE !!!!
Aniu-anym dziękują Ci bukietowe , nisko kłaniając się ... I wcale nie żartuję bo po dzisiejszym deszczu duże kwiatostany zaczynają się trochę chylić ku ziemi.
Niczym specjalnym je nie nawoziłam. Raz dostały gnojówkę z pokrzyw i na wiosnę siarczan amonu .
Dzień mamy dzisiaj jakby deszczowy. Trochę zrosiło rośliny a przy tym ochłodziło się . Nareszcie i my i rośliny mogą trochę odpocząć.
Aniu - Monae , dziękuję Ci kochana . Przyznam Ci szczerze ,że jeszcze do niedawna moimi faworytkami były tylko i wyłącznie hortensje ogrodowe . Faktem jest ,że żyłam wtedy w błogiej nieświadomości- tzn.nie wiedząc ile jest pięknych odmian hortensji bukietowych . Teraz kiedy nazbierała mi się spora kolekcja bukietówek i zobaczyłam na żywo jak są piękne ...oddałam im połowę serca.
Zaletą ogrodówek jest to ,że wcześniej cieszą nasze oczy swoimi kwiatami bo już od połowy czerwca do przymrozków natomiast bukietówki kwitną znacznie później ale z kolei są mniej wymagające /a to duży plus/.
Reasumując ... WSZYSTKIE HORTENSJE SĄ PIĘKNE !!!!
Aniu-anym dziękują Ci bukietowe , nisko kłaniając się ... I wcale nie żartuję bo po dzisiejszym deszczu duże kwiatostany zaczynają się trochę chylić ku ziemi.
Niczym specjalnym je nie nawoziłam. Raz dostały gnojówkę z pokrzyw i na wiosnę siarczan amonu .
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Małgosiu, bukietówki jak marzenie, ale i mieczyki masz cudne 

- slotys
Iwonko dziękuję . Lubię mieczyki ale denerwuje mnie w nich to ,że muszą być podwiązane a wtedy ich wygląd traci na urodzie. Miałam je w tym roku nasadzić w doniczce - głęboko ...ale czy to jest sposób ? Muszę podpytać Ilonkę ona w zeszłym roku hodowała je w doniczce ...
- slotys
Zrobiłam kilka zdjęć z zachmurzonego ogrodu . Wybaczcie słabą ostrość ale bardzo wieje i ciężko uchwycić szczegóły.

Uploaded with ImageShack.us

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No datura olbrzymia chyba? piękna 

-
- Od: 13 gru 2009, o 15:40
Piękne mieczyki, bardzo je lubię ale zawsze mam z nimi problemy. Kiedy zakwitna i spadnie deszcz wszystkie lądują na ziemi.
- slotys
Iwonko mam 3 datury tak duże . Dwie /biała i żółta/to krzaczyska , natomiast tą pomarańczową wyprowadziłam na drzewko. Mają około 2m wysokości . Kwitnie pomarańczowa , pozostałe też będą lada moment. Kocham ich zapach ... roznosi się po całym ogrodzie. Zastanawiam się co ja z nimi zrobię w zimie , bo już tej wiosny był problem z wyniesieniem ich- nie mieściły w drzwiach. Trzeba będzie je chyba ostro przyciąć a trochę mi szkoda bo super wyglądają takie wielkie kwitnące krzaczory.
Zbyszku no właśnie mam z nimi ten sam problem więc wbiłam obok nich kołek z włókna i podwiązałam -możliwie jak najniżej żeby nie psuć widoku.
Zbyszku no właśnie mam z nimi ten sam problem więc wbiłam obok nich kołek z włókna i podwiązałam -możliwie jak najniżej żeby nie psuć widoku.
- slotys

- slotys
Zbyszku próbuję usilnie je przebarwić na niebiesko . Aby uzyskały niebieski kolor muszą rosnąć w bardzo kwaśnej ziemi. Ale efekt nie jest natychmiastowy. Ja moje już drugi rok podsypuję siarczanem amonu i ałunem .Niektóre kwiaty mają lekko niebieskawy kolorek . Może w przyszłym roku znowu nabiorą więcej niebieskości.
-
Przyznam Ci się że też próbowałem ale zrezygnowałem. Mam na tej rabacie inne rośliny, które cierpiały z powodu tych "zabiegów" więc stwierdziłem że naturalny kolor hortensji jest najpiękniejszy.
- slotys
Ja jeszcze nie poddam się i będę próbowała dalej. Na rabacie hortensjowej mam jeszcze posadzone różaneczniki więc zakwaszanie im nie zaszkodzi.
W zeszłym roku tak od serca podsypałam hortensje i różaneczniki siarczanem amonu ,że pozbyłam siękilku sztuk przez własną głupotę. Bo co za dużo to niezdrowo...
W zeszłym roku tak od serca podsypałam hortensje i różaneczniki siarczanem amonu ,że pozbyłam siękilku sztuk przez własną głupotę. Bo co za dużo to niezdrowo...
-
Ja starałem się uważać ale kończyło sie tym, ze lilie ledwo dychały a kolory hortensji były takie sobie.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Jak Ty to robisz że one u Ciebie takie piękne? 

- slotys
Aguś ostatnimi czasy daję im tylko codziennie pić i to bardzo dużo....
Zrobiłam dzisiaj zdjęcie przebarwiającej się Różowej Anabelki. Jak tylko je obrobię wstawię.
Zrobiłam dzisiaj zdjęcie przebarwiającej się Różowej Anabelki. Jak tylko je obrobię wstawię.