Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

;:3

Elu moja pomocnica to prawdziwy skarb, szkoda, ze rzadko bywa na działce ;:131

Dziękuję Ewuniu i też Ci w takim razie szczerze życzę tylu pięknych roślinek ;:196 , oj dużo, dużo i serce się raduje, ale rozsądek podpowiada, że to był bardzo lekkomyślny wyczyn, bo teraz trzeba je wszystkie zawieźć na działkę i posadzić, a to będzie duże wyzwanie ;:224

Tak Marysiu, to forum ma doprawdy bardzo wiele dobrych stron, zawsze przecież można swojego eMa postraszyć, pokazując jeszcze bardziej zwariowane pomysły innych ;:306

Gosiu pięciorniki nie potrzebują bardzo dobrej ziemi - one u mnie rosną w zaprawionych dołkach, ale tak bez przesady zaprawionych i nie rozpieszczam ich nawożeniem ani podlewaniem ;:185 Może zbyt im dogadzasz i dlatego marudzą ?

Witaj Bogusiu, miły, nowy gościu :D W rodzinie najważniejsza jest obopólna tolerancja. I to nie tylko w teorii, ale w praktyce, co bywa już dużo trudniejsze. Mój M, zapalony żeglarz, przez wiele lat każdą wolną chwilę poświęcał budowaniu jachtów /łącznie z pełnomorskim, który zajmował cały ogródek od płota do płota/ a ja, biedny szczur lądowy towarzyszyłam mu dzielnie. Teraz, gdy jesteśmy już nieco wiekowi nastał czas ogródkowania ;:173 i teraz ja jestem szczęśliwa, a on towarzyszy dzielnie, projektując, budując, wspierając. Aczkolwiek muszę przyznać, że roślinki i wszelkie przy nich prace omija szerokim łukiem :;230 Każde z dzieci też ma jakieś hobby, któremu poświęca czas i siły. Mają wspaniałe akwaria z ciekawymi rybkami, Kasia trenuje psy itd... jak to zwykle w życiu...

Wiosna rzeczywiście już widoczna i cieszy. :heja Rozgość się proszę wygodnie, choć u nas jeszcze nieco mokrawo ;:306

Dzisiaj pojechaliśmy z zięciem na działkę i już parę kilometrów wcześniej obserwowaliśmy takie widoki, co nieco nas zaniepokoiło:

Obrazek

Potem było już tylko gorzej. Droga dojazdowa na działkę została zamknięta. W oddali za drzewami widać nasze włości:

Obrazek

Woda z impetem szorowała na drugą stronę jezdni, zalewając kolejne pola:

Obrazek

Nasze działkowe wierzby, które rosną na wale chroniącym działkę przed wodą :

Obrazek

Na szczęście działka została zalana tylko w niewielkim stopniu :

Obrazek

Woda, to ogromny, nieokiełznany żywioł. Potrafi w ciągu chwili spowodować ogromne straty i zniszczenia. Ale widoki były niezapomniane :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyjazd zakończył się optymistycznie, z radością dostrzegliśmy 'nasze', wioskowe boćki, które wesoło pożywiały się u sąsiada na łące:

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to rzeczywiście w pełni wiosenne przeżycia. Dobrze że woda nie narobiła u Was szkód.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Muffinko, to cała Ty, żeby w tej ponurej sytuacji znaleźć pozytywy i zakończyć relację najpiękniejszym wiosennym akcentem ;:180.

Serdeczności - Jagoda
PS. Mam nadzieję, że przy ciepłych dniach i nocach woda zacznie się cofać ;:218 .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Widoki wspaniałe, ale się cieszę, że nie moje :roll: Woda, wiatr i ogień to żywioły, których się boję-bo jest czego.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Marysiu Kochana rozumiem, że droga na działkę zamknięta ale sama działka - jak wyspa w morskiej otchłani - nietknięta?
Przesyłam gorące pozdrowienia zza biurka ;:196
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mufeczko, dzielna ta twoja Kasia! ;:168 Bardzo pozytywnie rozbawił mnie widok nieprzeliczonej ilości doniczek i doniczuszek otaczającej Twoją Pomocnicę :D Czy to ta sama dziewczyna, która zbierała kanie na początku wątku? :wink: Świetnie, że macie taki nasłoneczniony ogród zimowy ;:108

Widoki zalewowe nie najfajniejsze. Ale ... żwirek i aquażel naciągnie i przynajmniej susza nie będzie grozić Twoim roślinkom... :wink: Tyle z 'pozytywów', jakie znajduję w zaistniej sytuacji. Oby wszystko ładnie i szybko obeschło, żeby można było rozpocząć kolejny pracowity sezon w ogrodzie! ;:168
Awatar użytkownika
agata9
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 20:43

Post »

Marusiu :wit Wielka Woda w Twojej okolicy ;:154 ,mam nadzieję,że działeczka daleko daleko...... ;:108 :wit
"Żyj z całych sił .. i uśmiechaj się do ludzi.."
Nasze Ranczo
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

No tak....
Woda to żywioł, który nas psychicznie i nie tylko pionizuje... :!: te burze u nas, i stan wód po roztopieniu śniegu, to nie było wcale byle co.... :?
Dobrze, że działka bezpieczna...pewnie wejście z pracami sporo się odciągnie...ale ten tydzień będzie lepszy ;:3
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu gdy woda opadnie możesz znaleźć ciekawe rzeczy na działce i w okolicy, zazdroszczę widoków ale zalania działki niebardzo :wink: Rok temu zalało mi sad ale to były roztopy i tylko na 2 dni, dobre i to.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

....nie są mi obce takie rozlewiska......moja Warta też sieje raz po raz grozą w okresie roztopów.......
Marysiu.....miałam wujka który systematycznie co roku był oblewany, po chlebek łódką.......miałam okazję być w takich chwilach i zawsze byłam pełna podziwu jak oni mogli tam spokojnie sypiać.....
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Przygnębiające widoki z tą wodą ;:174 Zawsze szkoda mi tych,których zaleje ;:174
Marysiu,pytając o wschodzącą kocimiętkę chciałam się przypomnieć...Ja już kupiłam,ale ona kwitnie na dwuletnich,prawda...?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:3
Dzisiaj słońce i 20* C w cieniu ! Krokusy zaczynają przekwitać w tym upale...

Moi kochani, przepraszam, ze odpowiem ogólnie, ale wiosna to bardzo pracowity czas, sami rozumiecie , prawda ?

Alicjo, Jagódko, Ewuniu, Asieńko, Pacynko, Agatko, Justynko, Michale, Krystynko i Mireczko bardzo Wam wszystkim dziękuję za zainteresowanie i troskę oraz słowa pokrzepienia ;:196

Droga dojazdowa na naszą działkę jest zamknięta, bo woda ją podmyła i jest niebezpiecznie. Dojechać oczywiście można, nadkładając nieco drogi, np. przez Górki. Sama działka, jak pokazałam na zdjęciu, jest tylko w niewielkiej części podtopiona. Ale ziemia na połowie miękka i ugina się przy każdym kroku. Domek, altana i szopka są posadowione wyżej i nic im na szczęście nie zagraża.

Kochani, ponieważ czas prac wiosennych już się rozpoczął, więc z kotami, roślinkami i całym ogromnym bagażem rzeczy niezbędnych, wyruszam ochoczo w nowy, pracowity i niezmiernie frapujący, bo jeszcze pełen tajemnic, sezon działkowy.

Tak więc, spuszczam kurtynę i ogłaszam, mam nadzieję, że tylko chwilową, przerwę w bujnym i niezmiernie wciągającym życiu forumowym !

Do zobaczenia Kochani, gdy już uporam się z przycinaniem, grabieniem, nawożeniem, sadzeniem, kopaniem, pieleniem, planowaniem, paleniem suchych chabazi, itd., itp.... A mam nadzieję, że będzie to już wkrótce ;:173
Wybaczcie, ale na działce mam kłopot z internetem stąd ta przymusowa przerwa. ;:145

Jednocześnie serdecznie dziękuję za wspólne dotychczasowe ogródkowanie. To była prawdziwa przyjemność móc poznać i nie boje się powiedzieć, że nawet nieco zaprzyjaźnić, z tak wielu miłymi, pomocnymi, pełnymi humoru i wsparcia Forumkami. ;:168 ;:167 ;:196

A więc do miłego, jak tylko będzie internet odezwę się znowu, mając nadzieję, że nie zapomnicie o mnie zbyt szybko :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Mary, skoro już musisz zniknąć z forum ;:174 , to niech to będzie krótko i jednak od czasu do czasu daj znak, bo wiesz... różne mogą być sprawy do Ciebie...

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Tylko szybko wracaj :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ciekawa jestem, co będziesz pokazywać, kiedy wrócisz :D Oby to było mnóstwo słońca i mnóstwo kwiatów.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”