Pasja - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pasja - cz.3

Post »

Wczoraj urobiłam się po łokcie, więc ucieszyłam się, że pada deszcz i nie muszę iść do ogrodu :wink:
Tiaaa...o dziewiątej było już po deszczu, a na niebo wypłynęło słońce. Zrobiło się cieplutko i tak jakoś letnio.
Właściwie nie wiem z czego ja się cieszę, bo skoro marzę, aby wszystkie moje grządki wyglądały, jak Twoja, to chyba jednak muszę ostro wziąć się do roboty ;:219
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :wink: ślicznie wygląda taki wyrównany brzeg trawnika. ;:138
Sama też mam zamiar to zrobić u siebie, ale już nie wiem co robić najpierw. ;:223
na razie odsłoniłam róże i po kolei porządkuję ich otoczenie.
A to zabiera jednak sporo czasu. ;:131
:wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też dostałam lilie od Ewy, ale moje jeszcze czekają na miejscówkę. Może do soboty?
Dzisiaj robiąc porządki wykopałam 2, ale całe szczęście całe, więc od razu poszły do ziemi.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie dziewczyny!
Ogrodowo mało działam, póki co bo czas nie jest z gumy i zawsze taki sam... Może jak mi się zachce to będę grabić trawnik ale to nie jest przesądzone :lol: Uzupełniłam nową rabatę dąbrówką, która dzisiaj przyszła ;:138 ale jeszcze nie skończyłam ;:185 juto część dalsza. Dosadziłam sasanek, troszkę mniejszych i dzięki temu tańszych i posadziłam dwie kępy nowego nabytku czyli kuklika zwisłego. Będzie ozdabiał rabatę fioletowo-żółto-pomarańczową ;:108

Iwonko wrzuć na luz, na szczęście praca w ogrodzie to nie wyścig :lol: Rabata jeszcze nie dokończona, ale stopniowo powstanie ;:65 Pomalutku, wszystkiego od razu nie damy rady zrobić ;:173 Twoje rabaty są piękne i niczego im nie brakuje :D

Krysiu każdy z nas ma kupę roboty do wykonania, jedni mają więcej czasu drudzy mniej. Ja czasem idę robić jedno, a w połowie działania zabieram się za drugie :lol: To że wiosna się opóźniła powoduje, że szalejemy teraz aż nad to ;:108 Ale przecież i tak zdążymy :lol:

Małgoś ja swoje już wsadziłam, jak to któraś mi poradziła: kopiesz dołek i wsadzasz cebulę ;:306 Pomyślałam, że koło róż bydzie piknie ;:306

Dobrej nocki życzę :wit
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Darniowanie widać w modzie. A co to za nożna łopata, o której piszecie?
Donica kolorystycznie ;:167 . ;:138
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie moje drogie kuleżanki nieźle nawiedzone na punkcie zieleniny :lol:

No więc dziś we wsi zabrakło prądu :D a mój szlachetny M. wziął robotę do domu ;:63 i.... w zamian ruszyliśmy grabić, a potem gdy wrócił prąd wertykulować i zaczęło padać i pozostało mi tylko rozsypać nawóz co też czym prędzej uczyniłam :) Udało mi się jeszcze nawieźć róże i tyle dziś!
Powinnam zadzwonić do elektrowni z podziękowaniami ;:306 Trawnik mam obrobiony :tan
Potem wlazłam do wanny się ogrzać, bo wyziębiłam się okrutnie....

Asiu nie wiem czy w modzie :lol: ale ten brzeg ogrodu, będzie wyglądał zdecydowanie lepiej ;:108 Łopata do wyrównywania brzegów trawnika jest półokrągła, na tej fotce niewiele widać, ale można ją dostać w każdym ogrodniczym.
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wiem, że dzisiaj we wsi zabrakło prundu!
Byłam u Ulińskich... dowiedziałam się, że nie można płacić kartą, więc pojechałam do Konstancina szukać bankomatu... dopiero w trzecim banku było światło i wypłaciłam kasę na hortensje i budleje... ponieważ od jakiegoś czasu paliła mi się rezerwa, pojechałam po zakupach na stację benzynową... dopiero piąta (!), w Magdalence, miała prąd i funkcjonowała! Najadłam się stresu...

Twoja linia rabata/trawnik jest perfecto!
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O kurcze no to miałaś niezły przebieg! :lol: Szlag jakiś transformator trafił, zamówiliśmy pizzę na obiad :)
Ja mam za sobą najgorszą robotę ;:108 Reaktywowanie trawnika mnie zawsze przeraża, ale robię bo uwielbiam równiutką trawkę w sezonie ;:138
Słyszałam, że Ci ktoś hortusie podebrał :evil: Oj, rabacik powinien w przeprosinach być! Ja też tak raz miałam i rabacik dostałam ;:173
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Też mam taki szpadelek, ale u mnie na moja cholerną trawę nie działa. Za mocna. A tak mi sie podobają takie równe obrzeża. Bardziej niż wykończone kostką, lub czymś innym
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łopatka do obrzeży to mój niezbędnik od zeszłego roku ;:215 Sprawdza się rewelacyjnie, co widać na Twojej rabacie ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Ja po szpadelek jadę w tygodniu, bo będę zaczynać prace na trawniku :heja
Ty Kasiu już masz pewnie wszystkie obrzeża jak od linijki :D :lol:
Zresztą u Ciebie wszystko wychuchane ;:173
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kasiu,co robisz z darnia odciętą z wyrównywania obrzeży?Ja na razie rzucam pod siatkę przy lasku,bo mam tam spad i samo się dzięki temu wyrównuje,ale potem nie wiem gdzie z tym sie podziać.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie, w ładny dzionek :D Mimo, że rabata jeszcze nie dokończona dziś odpoczywam, jest niedziela :lol:
Wczoraj udało nam się z M. przesadzić bez i teraz musimy obstalować kratkę, żeby wysłonić skrzynię kompostową :D To był niezły wyczyn, bo drzewo było częściowo uschnięte i miało długi korzeń ;:223

Małgosiu- Margo, nie ma za twardej trawy.... może twój szpadek jest tępy. Ja na swoim staję, żeby trawę uciąć i kosztuje mnie to sporo wysiłku ;:173 Uwielbiam trawę równaną w ten sposób :)

Kasiu o jesteś już? Bez szpadelka ani rusz :lol: Ale nie wszystkie moje krawędzie wyglądają idealnie, trzeba będzie jeszcze jedna porządnie wyrównać, włącznie z przesadzeniem migdałka, bo bardzo urósł i rośnie prawie na drewutni. Chyba krawędź jak zwykle poszerzę i go odrobinę przesunę ;:108 Ja na niego uważam, ale M. jak idzie po coś do drewutni to ciągle łamie mu gałązki , które ma na drodze ;:223

Małgosiu - Nutko kup koniecznie , bo to niezbędnik w ogrodzie. Nie wszystkie moje obrzeża są idealne ale prawie :lol: Mam też malutki ogród w porównaniu z waszymi olbrzymami więc zawsze łatwiej mi się ogarnąć ;:108

Małgosiu - Małgocha powiem tak: mam kompostownik. Uważam, że nawet najpiękniejszy, największy, czy najmniejszy ogród wart jest tego by takie miejsce mieć. Nie wyrzucam za płot bo mam ulicę, ale nawet gdybym miała pole nie robiłabym tego. Okoliczne domy tak robią i bardzo mnie to wkurza, bo przy wjeździe na naszą ulicę, jeszcze jak nie mieliśmy drogi leżały sterty śmieci ogrodowych, gnijące i śmierdzące. A ponieważ działka prywatna, to Gmina miała to w d...
Fragmenty trawy wrzucam do kompostu i mam na jesieni doskonały materiał na okrywanie, uzupełnianie i podsypywanie rabat. Skoszoną trawę też tam umieszczam. Nie wyrzucam tylko odpadów z kuchni, bo nie chcę uprzykrzać przechodniom spacerów.
A jak mam za dużo śmieci to śmieciarze nam zabierają. Nasz Gmina zorganizowała przyjmowanie odpadów ogrodowych i tam też możemy je zawozić. Z tej formy jeszcze nie korzystałam.

A to moja wiosenka :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

szpaler sasanek, dąbrówka
Obrazek Obrazek

przesadzony bez i trawka do wyrównania ewidentnie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Kasiu, pięknie i czyściutko już w Twoim ogrodzie. Ale kwiaty w donicy... bajka ;:167 ;:138
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Donica cudna :D Idealne zestawienie. I te kolory ;:173
Pozazdrościłam Ci jaskrów i kupiłam sobie patriotyczny zestaw - biało - czerwony :;230 Wsadziłam na rabatkę i efekt jest błyskawiczny :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”