Witajcie, w ładny dzionek

Mimo, że rabata jeszcze nie dokończona dziś odpoczywam, jest niedziela
Wczoraj udało nam się z M. przesadzić bez i teraz musimy obstalować kratkę, żeby wysłonić skrzynię kompostową

To był niezły wyczyn, bo drzewo było częściowo uschnięte i miało długi korzeń
Małgosiu- Margo, nie ma za twardej trawy.... może twój szpadek jest tępy. Ja na swoim staję, żeby trawę uciąć i kosztuje mnie to sporo wysiłku

Uwielbiam trawę równaną w ten sposób
Kasiu o jesteś już? Bez szpadelka ani rusz

Ale nie wszystkie moje krawędzie wyglądają idealnie, trzeba będzie jeszcze jedna porządnie wyrównać, włącznie z przesadzeniem migdałka, bo bardzo urósł i rośnie prawie na drewutni. Chyba krawędź jak zwykle poszerzę i go odrobinę przesunę

Ja na niego uważam, ale M. jak idzie po coś do drewutni to ciągle łamie mu gałązki , które ma na drodze
Małgosiu - Nutko kup koniecznie , bo to niezbędnik w ogrodzie. Nie wszystkie moje obrzeża są idealne ale prawie

Mam też malutki ogród w porównaniu z waszymi olbrzymami więc zawsze łatwiej mi się ogarnąć
Małgosiu - Małgocha powiem tak: mam kompostownik. Uważam, że nawet najpiękniejszy, największy, czy najmniejszy ogród wart jest tego by takie miejsce mieć. Nie wyrzucam za płot bo mam ulicę, ale nawet gdybym miała pole nie robiłabym tego. Okoliczne domy tak robią i bardzo mnie to wkurza, bo przy wjeździe na naszą ulicę, jeszcze jak nie mieliśmy drogi leżały sterty śmieci ogrodowych, gnijące i śmierdzące. A ponieważ działka prywatna, to Gmina miała to w d...
Fragmenty trawy wrzucam do kompostu i mam na jesieni doskonały materiał na okrywanie, uzupełnianie i podsypywanie rabat. Skoszoną trawę też tam umieszczam. Nie wyrzucam tylko odpadów z kuchni, bo nie chcę uprzykrzać przechodniom spacerów.
A jak mam za dużo śmieci to śmieciarze nam zabierają. Nasz Gmina zorganizowała przyjmowanie odpadów ogrodowych i tam też możemy je zawozić. Z tej formy jeszcze nie korzystałam.
A to moja wiosenka
szpaler sasanek, dąbrówka
przesadzony bez i trawka do wyrównania ewidentnie