Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

O jakie piękne! Mi kalla nigdy nie zakwitła. Może uda się sie w tym roku. Może miała za sucho :roll:
Cudowna ta hortensja! Trafiłaś - poprawia nastrój! ;:168
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna ta kalla.Prawdę powiedziawszy zawsze miałam jakieś opory,zeby kupić cebule,nie wiem dlaczego.Wiosna dostałam sadzonkę od forumki w prezencie,ale nie kwitła mi,nie wiem jaka mogła być przyczyna?
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, poprawiły te Twoje kwiatki nastój, dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Agusiu, :wit trzymajmy się jakoś, zima na pewno kiedyś się skończy.

Miłeczko, wielkie dzięki! Wiesz, moja kalla w pierwszym roku dała jeden mizerny kwiatek, ale w rok później było ich już pięć! Nawet się zdziwiłam, że aż tyle. Ona chyba potrzebuje czasu do wzrastania w siłę.

Małgoś, no właśnie podejrzewam, że młode sadzonki muszą trochę zebrać się w sobie, żeby zakwitnąć. Aha, i przy pominam sobie, że wiosną, sadząc kallę do świeżej ziemi, dałam pod spód garść obornika granulowanego. Pewnie to lubi.

Tereniu, cała przyjemność po mojej stronie. Ja też na Twoim wątku czerpię energię z pięknych zdjęć. ;:108

Mam jeszcze pytanie do Was, może będziecie mogły mi doradzić: kiedy właściwie należy posadzić zimujące kanny (pacioreczniki) do doniczek? Szukałam jakichś danych w Internecie, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, tylko że wczesną wiosną. A niektórzy w ogóle sadzą wprost do gruntu tuż po zimowaniu. Może macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Czy teraz będzie jeszcze za wcześnie?

I pytanie numer dwa: czy nasiona ostrokrzewu, pozyskane z owocków, trzeba przed siewem jakoś specjalnie traktować? Suszyć, mrozić, stratyfikować? Chcę spróbować wysiać parę sztuk, bo mam owocujący ostrokrzew. Może się uda.

Znalazłam jeszcze zeszłoroczne zdjęcie kalli, na którym widać wszystkie pięć kwiatów. :D

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Kalla faktycznie imponująca - do tej pory nie miałam, ale kto wie...
O kannach czytałam kiedyś, że można je wsadzić w marcu do donic i wtedy na maj są już podrośnięte jak będą szły do gruntu. Chyba, że zostawisz je w donicach na cały sezon. Tak samo robię z daliami. Robiłam też tak, że wsadzałam zarówno dalie jak i kanny w kwietniu do gruntu - zanim wyszły z ziemi to już było ciepło :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lineta pisze:Piękne kwiatuchy. A ta kępa złocieni ogromniasta!
Właściwie to M-owie zamiast wybrzydzać powinni po rękach te żony całować, bo dzięki nim mają tego trawnika do koszenia ledwie parę pasków, zamiast wielkich płaszczyzn, gdzie trzeba by jeździć kosiarą przez wiele godzin. :D No nie? :D
Gosiu, ale patrząc na Amerykanów to panowie uwielbiają koszenie swoich trawników i swoje wypasione kosiary ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Aniu, dziękuję Ci serdecznie, poczekam więc jeszcze z tymi kannami. I bardzo dobry jest Twój pomysł co do dalii, muszę wypróbować, bo dotychczas moje przechowywanie zimowe źle się dla dalii kończyło. ;:180

Marysiu, rzeczywiście, i to pewnie nie tylko panów dotyczy. Jakbym miała taką, na której się jeździ, to sama mogłabym kosić całymi dniami, nawet jakieś przepastne pola golfowe... :D

Jeszcze coś znalazłam, czego chyba nie zamieszczałam dotąd na FO: moje malinki. Jeju, jak ja tęsknię za takimi świeżymi owocami prosto z krzaka!

Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Gosiu akurat na Domo+ oglądałam taki godzinny film Amerykańskie trawniki i skojarzyło mi się z Twoim postem, oni mają absolutnego bzuma na punkcie swoich trawników, bo i kosiarkę tam wynaleźli.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu ależ zapachniało malinkami.... a ja właśnie dziś ubolewałam nad tym, że skończył się u mnie sok malinowy....dziś przetrząsałam piwnicę w poszukiwaniach :;230
Przepiękne kwiaty..... kalla niesamowita.... nigdy jej nie miałam..... Czy trudna jest w uprawie???
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Swoją kallę,niektóre kanny,eucomis i kilka innych,które miałam w donicach zostawiłam tak w garażu,tylko obcięłam góre.Wiosną podsypuję osmocoty,na wierzch świeża ziemia i tak stoją kolejny sezon.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Miałam kiedyś kanny i sadziłam od razu do gruntu. Dość późno kwitły. Tylko raz na początku posadziłam je do donic i efekt był znacznie szybszy. Ale to zdaje egzamin tylko przy niedużej ilości :wink: Potem wszystko się rozrosło i pewnej jesieni przymrozki przyszły zbyt wcześnie i zbyt silne...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry!

Doczekałam się w końcu na śnieg, choć nie jest go dużo. Dzień jest pochmurny, więc zdjęcia ostrokrzewu w śniegu nie wyszły tak, jakbym sobie życzyła, ale coś tam pstryknęłam.

Obrazek

Obrazek

A oprócz tego jeszcze zaśnieżona mahonia i fragment żywopłotu bukszpanowego:

Obrazek

Obrazek

Zapowiadają u nas kilka mroźnych nocy, więc dobrze by było, gdyby śnieg jeszcze poprószył. Na razie przeniosłam trzy wiadra kłączy pacioreczników z garażu do piwnicy, tam będą bezpieczne. Róże i inne wrażliwe krzewy są już od jesieni przysypane korą i zmielonymi gałązkami, więc mam nadzieję, że przetrwają.

A w domu nieco bardziej wiosennie. Na parapecie sypialni założyłam małą hodowlę tulipanów pędzonych w słoikach. Nie pisałam Wam o tym, bo nie wiedziałam, czy cokolwiek z tego wyjdzie. Ale dzisiaj mam już pierwszy fioletowy kwiat. :)

Obrazek

Obrazek

Przesyłam Wam tego tulipanka z życzeniami, żeby nam zima się nie dłużyła i żeby jak najszybciej odeszła za góry, za lasy. :)

I jeszcze serdeczne dzięki wszystkim Gościom.

Maseczko, to bardzo ciekawe o tych kosiarkach, szkoda, że nie widziałam tego programu.

Agness, u nas też przetwory z malin "schodzą" w pierwszej kolejności. Zanim przyjdzie prawdziwy okres kataralny, już nie ma czego szukać w spiżarni. Muszę na przyszłość nauczyć się ukrywać część zapasów przed rodzinnymi turkuciami podjadkami. :D A kalla nie wydaje mi się trudna w uprawie, trzeba tylko mieć miejsce na zimowe przecowanie, poza tym nic szczególnego: wiosną świeża ziemia, garść obornika granulowanego, podlewanie, od czasu do czasu jakiś nawóz do kwiatów. I czas, żeby sadzonka się rozrosła. Małgosia w następnym poście też napisała, jak hoduje swoje, więc sama widzisz, że to nic skomplikowanego.

Małgoś, dziękuję, dobrze, że napisałaś o swoich tarasowych, bo okazuje się, że nie tylko mnie się to przyda. Ja w garażu przechowywać nie mogę, bo niestety mój nie zabezpiecza przed mrozem. Ale aż do tej pory kanny schły sobie tam w ażurowej skrzynce. Teraz już powędrowały do piwnicy.

Ewciu, właśnie o takim sposobie uprawy czytałam. Wolę jednak trochę je podpędzić przed posadzeniem, bo wcześniej można się cieszyć kwiatami. Czy mróz zniszczył wszystkie Twoje kanny? ;:202 Daj tylko znać, czy chcesz, to z przyjemnością wyślę Ci kilka moich, kiedy już mróz ustąpi i będzie można bezpiecznie przesyłać rośliny. Odmian nie znam, ale pewnie bez trudu je zidentyfikujemy w razie czego.

Wszystkich ściskam serdecznie!
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Linetko, witam na półmetku tygodnia!

Czerwone korale ostrokrzewu pięknie się odcinają na tle śnieżnej bieli...

Poradź mi proszę w sprawie tulipanów... mam małą paczuszkę cebul, które zapomniałam wsadzić jesienią... co z nimi zrobić, żeby zakwitły w domu? Twoje są cudne ;:173

Serdeczności,
A
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Aguniu, nic prostszego, popatrz tylko na to zdjęcie: http://media-cache-ak0.pinimg.com/origi ... 69fde3.jpg

Właściwie nie wymaga komentarza. Wiem tylko, że niektórzy dają na dno garść grubego żwiru, inni trochę ziemi ogrodniczej albo ręczniczek papierowy, inni w ogóle nic, tylko odrobinę wody. I działa! :D

http://nieniedialogues.blogspot.com/200 ... n-jar.html

Nie wiem, czy wolno wklejać takie linki? :roll:
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moje wątpliwości dotyczyły samych cebul - czy powinnam je jakoś zahartować, trzymając kilka dni w lodówce?
Ale na logikę, chyba to nie jest konieczne, skoro odpoczywają w nieogrzewanym garażu.
Super, w takim razie podejmuję próbę :)
Dzięki za instrukcje, Linetko! ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”