Minibotanik Jacka cz.7
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.7
Jacku prześliczne te drobinki pokazujesz, masz ich piękną kolekcję...... samych dąbrówek jak dużo 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ty naprawdę jesteś lepszy od niejednego ogrodu botanicznego...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Agnieszko, masz udział w tych drobinkach; mazus od Ciebie
Loki, to musiałby być bardzo ubogi ogród botaniczny. Mam tylko ok. 1,7 tys. taksonów. Ale dzięki

Loki, to musiałby być bardzo ubogi ogród botaniczny. Mam tylko ok. 1,7 tys. taksonów. Ale dzięki

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Dąbrówka niebieściutka Metalica jest śliczna możesz mi podrzucić malutką sadzonkę a u mnie rośnie o bardzo ciemnych liściach w doniczce ,możemy się wymienić ..
- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku ładnie kwitną twoje dąbrówki ,moje w tym roku słabo moze dlatego ze je dzieliłam wczewną wiosną,ale duzo juz mają przyrostów.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
U mnie Mazus nie chce rosnąć.Nie wiem czego mu trzeba.Zdjęcie robione w pozycji leżącej ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- JacekP
Janko, dąbrówka 'Metalica' ma zwykły fioletowy kwiat jak inne dąbrówki. Aparat przekłamał kolor z powodu cienia. Ona ozdobna z liści. Jak się uda - dostaniesz kawałeczek - muszę się przyjrzeć, czy urosła, bo była malutka
Misiu, część moich dąbrówek mocno zaniedbanych i ciągle nie mam czasu dobrze je wyeksponować. Na szczęście one cierpliwie czekają i rosną mimo tego
Twoje na pewno też się zabiorą
Janku, u mnie mazus sadzony metodą prób i błędów; w jednych miejscach rośnie fatalnie, w innych - świetnie. Tu - między kamieniami, w przepuszczalnej glebie. Chyba tak lubi. Zdjęcie robione z boku (rośnie trochę wyżej więc łatwo).
Kilka kwiatów kwitnie na biało. Nie tworzą serii więc tak je zgrupuję do pokazania:

różowa już była, pozostałe nie kwitną więc czas na białą:

było zbyt mocne słońce, bo dziewannę prześwietliło; tak naprawdę jest morelowa

zakończę najmilszym dla oka akcentem - piwonia drzewiasta zakwitła sześcioma kwiatami

Misiu, część moich dąbrówek mocno zaniedbanych i ciągle nie mam czasu dobrze je wyeksponować. Na szczęście one cierpliwie czekają i rosną mimo tego

Janku, u mnie mazus sadzony metodą prób i błędów; w jednych miejscach rośnie fatalnie, w innych - świetnie. Tu - między kamieniami, w przepuszczalnej glebie. Chyba tak lubi. Zdjęcie robione z boku (rośnie trochę wyżej więc łatwo).
Kilka kwiatów kwitnie na biało. Nie tworzą serii więc tak je zgrupuję do pokazania:

różowa już była, pozostałe nie kwitną więc czas na białą:

było zbyt mocne słońce, bo dziewannę prześwietliło; tak naprawdę jest morelowa

zakończę najmilszym dla oka akcentem - piwonia drzewiasta zakwitła sześcioma kwiatami

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku cudnie zabieliło się u Ciebie.....piwonia bajka
ja niestety drzewiastych nie mam, ale z prawdziwą przyjemnością podziwiam je w innych ogrodach
Epimedium zawsze mnie zachwyca..... to kolejne prześliczne i bardzo oryginalne maleństwo
..... no i serduszka...... przecież te jej kwiatuszki to gotowe klejnociki...... jubiler nie musiałby się napracować wymyślając wzór biżuterii...... ma gotowy 

Epimedium zawsze mnie zachwyca..... to kolejne prześliczne i bardzo oryginalne maleństwo

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
I to wszystko już u Ciebie kwitnie
Piwonia jest REWELACYJNA. Kupię i koniec, ale teraz mam zagwozdkę - myślałam nad żółtą, ale biała jest taka cudna

Piwonia jest REWELACYJNA. Kupię i koniec, ale teraz mam zagwozdkę - myślałam nad żółtą, ale biała jest taka cudna

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O cholera! Biały chaber górski...
Nawet nie wiedziałem, że taki istnieje...
Ładne mi ?tylko? tysiąc kilkaset taksonów... ?Tylko?...
Pozdrawiam!
LOKI

Ładne mi ?tylko? tysiąc kilkaset taksonów... ?Tylko?...

Pozdrawiam!
LOKI
- JacekP
Agnieszko, bardzo lubię biały kolor i z rabat kolorystycznych właśnie biała została nienaruszona i z konsekwencją prowadzona. Ale biel wcale nie dominuje w moim ogrodzie
Epimedia, serduszka, chaber górski czy nawet marzanka z pierwszego zdjęcia -wszystkie mają misternie zbudowane kwiatki godne dzieła najzdolniejszego złotnika
Nie robiłem jeszcze pokazu irysów ale tak naprędce - irysek od Ciebie:

Aniu, te kwiaty kwitną i dużo więcej. Nie jestem w stanie pokazać wszystkiego
Jeśli masz gwarancję, to kupuj żółtą piwonię. Białą możesz mieć lekarską lub chińską, a żółta to prawdziwy rarytas. Ja mogłem kupić kiedyś taniej ale nieoznaczoną. Zrobiłem to bez wahania. I nie żałuję ale żółtą też chciałbym mieć.
Jeszcze raz dla Ciebie:

Loki, wiem że to niemało, ale porównując z ogrodem botanicznym to jednak mało. Nasz warszawski ma ok. 3 tys. taksonów.
Chaber górski biały - sieje się gdzie chce i jest równie niepokorny co gatunek. Ale wybaczam mu
Każdemu dziś coś zostawiam; wiem, że lubisz barwinki:

Epimedia, serduszka, chaber górski czy nawet marzanka z pierwszego zdjęcia -wszystkie mają misternie zbudowane kwiatki godne dzieła najzdolniejszego złotnika

Nie robiłem jeszcze pokazu irysów ale tak naprędce - irysek od Ciebie:

Aniu, te kwiaty kwitną i dużo więcej. Nie jestem w stanie pokazać wszystkiego

Jeśli masz gwarancję, to kupuj żółtą piwonię. Białą możesz mieć lekarską lub chińską, a żółta to prawdziwy rarytas. Ja mogłem kupić kiedyś taniej ale nieoznaczoną. Zrobiłem to bez wahania. I nie żałuję ale żółtą też chciałbym mieć.
Jeszcze raz dla Ciebie:

Loki, wiem że to niemało, ale porównując z ogrodem botanicznym to jednak mało. Nasz warszawski ma ok. 3 tys. taksonów.
Chaber górski biały - sieje się gdzie chce i jest równie niepokorny co gatunek. Ale wybaczam mu

Każdemu dziś coś zostawiam; wiem, że lubisz barwinki:

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Cudna
A gwarancje się ma tylko, jak już jest dość rozwinięty pąk, bo i oznaczenia bywają mylne.

- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
Jacku piękna biała ,żółta tez bardzo mi się podoba i pachnie według mnie najładniej ile lat ją masz?
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
Moje nadwyżki
- JacekP
Aniu, chodziło mi o sprawdzone źródło, by prawdopodobieństwo zgodności rośliny z etykietą było duże
Misiu, moja piwonia rośnie u mnie 3 lata. Po ubiegłej zimie nie miała ani jednego kwiatu. W tym roku nadrobiła z nawiązką
Nawet nie obwąchałem jej
W natłoku kwitnień dawno nie pokazywałem pierwiosnków. Wczesne już przekwitły ale zakwitają późniejsze gatunki:

ten też zaliczany jest do rodzaju primula

Misiu, moja piwonia rośnie u mnie 3 lata. Po ubiegłej zimie nie miała ani jednego kwiatu. W tym roku nadrobiła z nawiązką

Nawet nie obwąchałem jej

W natłoku kwitnień dawno nie pokazywałem pierwiosnków. Wczesne już przekwitły ale zakwitają późniejsze gatunki:

ten też zaliczany jest do rodzaju primula