Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

;:3

Czy u Was też jest tak obrzydliwie zimno jak u mnie?
Prace przy grillo-wędzarni stanęły, truskawki sz....g trafił, zgniły. Kwiaty nasiąknięte wodą jak gąbka. Jeszcze ja trochę podleję ;:98 , co za różnica?

Jak mi któraś napisze, że u niej ciepło i słonecznie, to zaraz się pakuję i jadę. ;:173

Ewuś - moje trzy hortensje bukietowe to najstarsze, posadzone kwiaty w ogrodzie (sierpień 2010). Na zdjęciu Anabelka, nawet nie kwitnie, ostatnia w szeregu. Obrazek W ubiegłym roku pokazała na co ją stać. Mam nadzieję, że teraz będzie równie piękna. M kosi 4 godz. a drugie tyle ja, wycinając nożycami do trawy, tzw. niedoróbki.

Dorotko mam dwie katalpy, za tą drugą trzymam kciuki. Została kupiona w tym roku, i jest nieco większa od tej na zdjęciu. Przy wykopywaniu został ułamany główny korzeń. Chucham na nią i dmucham, wygląda na to, że przeżyje. W realu kwiaty są niepozorne w porównaniu do okazałych liści.
Generalnie jest to ciekawe drzewo i bardzo się cieszę, że je mam. :lol:

Elu - jak się utrzyma tak beznadziejna pogoda, to szansa skończenia tej naszej budowli w tym roku jest marna. ;:174

Mariolu - Twoja deklaracja pomocy jest co raz bliższa mojemu sercu ;:173
A co do wnusiów, to jest tak. Adaś wykapany tata, pod prawie każdym względem. Małgosia... fakt, dziargnęła co mogła po babci i mamuni. To ancymon spod ciemnej gwiazdy. W przeciwieństwie do ostrożnego Adasia, ta wejdzie wszędzie i niczego się nie boi. Zobaczymy co będzie dalej. Mam przed oczyma dorastanie mojej córci. Powiem krótko, było barwne. ;:224
A spotkanie co raz bliżej...

Agatko, tak jak już pisałam są drobne w porównaniu do liści, później ciekawie wyglądają wiszące długie strąki, które utrzymują się aż do wiosny.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Helenko! :wit
Oglądałam Twój ogród już nie raz, czytałam hiostorię jego powstania, ale jakoś nie mogłam się wtedy zebrać i napisać coś do Ciebie.. :oops: Więc najpierw pochwalę Twoją pracę, bo zasługuje na to w pełnym tego słowa znaczeniu. Ogród jest przewspaniały. Chyba osiągnęłaś swój cel, masz cudowny zakątek.

Po drugie podziwiam Cię za siłę, którą okazałaś, nie wiem czy ja miałabym jej tyle co Ty w podobnym przypadku. Ale trzeba mieć więcej wiary, ona wszystko podtrzymuje- to podstawa dobrej konstrukcji. ;:168

Pozdrawiam, będę się teraz częściej odzywać. ;:131
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Heleno, Helenko :!:
Tylko mi tu nie rycz, jaka by nie była - to jednak pogoda. Ty się smucisz, a rośliny wolą, jak jest chłodniej i mokro. Żeby Cię skusić do przyjazdu, musiałabym zełgać, że u nas pięknie i ciepło, ale powiem prawdę - jest okropnie. Wieje jak na Uralu, kładzie moje dzwonki wysokie, kołtuni niskie, co chwilę leje, ale... to minie, mój miły Augustynie.

Wysyłam Ci póki co takie ;:3 - Jagoda
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Zajrzałam już do Ciebie, ale tam taka moc wątków, że nie wiem, od którego zacząć
Ja serdecznie zapraszam do ogrodowego :wit :wit
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak pogoda super jak wieczorem jest 8c to jest czerwiec ;:223 W dzień też zimno i wietrznie i chyba tego roślinki nie lubią ;:222
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Helenko , drzwi do wędzarki są to w tym sezonie będzie pierwsze wędzenie , pogoda z natury zmienna jest , jeszcze możemy nieźle narzekać na upały. Boże Narodzenie z własną szyneczką, piękna perspektywa . ;:60
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Helenko podobno następnym miesiącem będzie "lipcopad" :;230
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Heleno u mnie też zimno i wiatr targa drzewami...
..podziwiam Twojego M za cierpliwośc wędzarka i jeszcze koszenie trawy i to 4godz...bo u mnie jest zawsze potem...
..katalpa ciekawe ma kwiaty ... ;:oj szkoda truskawek...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dało się zrobić dzisiaj zdjęć, w ramach rekompensaty, coś Wam opowiem.

Dzień wstał ponury, mokry i wietrzny. Moje plany truskawkowe padły. EMa plany budowlane padły. Nawet Kora i koty przemykają się pod okapem, co by łapek nie zmoczyć. Obrazek

Co zrobić z tak fatalnie rozpoczętym dniem? Nieśmiało podsunęłam myśl, żeby tak pojechać do miasta na jakieś drobne zakupy... Przy okazji byśmy rzucili okiem na telewizory, tylko oczywiście popatrzyli.
Mamy przecież w planie kupno w przyszłości nowego TV do gabinetu... Stary, choć z górnej póki, nabyty w tłustych latach, dziwnie się ostatnio zachowuje. Obrazek
Nie lubi Cyfry+, Po jakimś czasie się wyłącza, potem to robi coraz częściej i częściej, aż w końcu Cyfrę olewa całkowicie. Dolegliwość jest znaczna, zważywszy moje upodobanie do oglądania programów dokumentalnych.

Wspomnę tylko, że jakieś dwa m-ce temu eksperci telewizyjni usunęli przyczynę tej niechęci do Cyfry. Nawet przez jakiś czas coś się poprawiło, ale znowu wszystko wróciło do normy.

M spolegliwie się zgodził. Naprawdę nie wiem jak to się stało, ale przytachaliśmy do domu nowy telewizor. Obrazek

Nie patrząc sobie w oczy, stwierdziliśmy, że jakoś to będzie i wydatek został zaksięgowany w pozycji ?nie przewidziane, ważne życiowo wydatki?.

W lepszym już humorze, rozsiedliśmy się wygodnie na kanapie i zaczęliśmy oglądać... Kolory piękne, dźwięk też... super nabytek. ;:173

Po półgodzinie napawania się fonią i wizją, mignęło i zgasło.
M stwierdził, że pewnie coś nacisnęłam niepotrzebnie. Ponaciskałam więc jeszcze i program wrócił, ale po 20 min znów znikł i znów i znów ... itd.

I nastała jasność Obrazek To nie telewizor szwankował, tylko dekoder... Czeka nas nowy, nie przewidziany, życiowo ważny wydatek. ;:224 Obrazek

Władziu ... Obrazek
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Współczuję... :(
Ale za to już po wymianie dekodera, ho, ho, ho :D

...mam nadzieję, że nie przewidujesz trzeciego nowego, ważnego życiowo itd? ;:185
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Helenko nieszczęścia lubią serie. U nas jak się coś psuje - musi dojść do ( co najmniej ) trzech i później spokój ..... na jakiś czas ;:131 . Długie lata przekonana byłam, że to tylko nam się tak dzieje :;230 . Dlaczego ? Bo z nikim nie rozmawiałam o swoich porażkach :;230 a wszyscy tak mają ;:222
Nie stresuj się pogodą ;:333 . Już od jutra będzie lepiej ;:333 - popatrz http://www.meteo.pl/ ;:215
Truskawki odrosną, koty wyschną, dekoder nie potrzebny ( nie będzie czasu na TV - wracasz do zatyrki w ogrodzie ;:211 ).
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Helenko witaj .
Dlaczego chcesz wydawać pieniążki na dekoder .Spróbuj go wymienić na nowy w punkcie gdzie podpisywałaś umowę .Może się nachodzisz ale zaoszczędzone pieniążki będziesz miała na roślinki.
U mnie chwilowo nie pada ale coś wisi w powietrzu.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam po w miarę przyzwoitym dniu (bez deszczu) :wit

Najpierw zaległości:

Anusiu witam w moim ogrodzie najserdeczniej jak potrafię i zapraszam do odwiedzin. ;:180
Widząc skąd pochodzisz, jestem głęboko przekonana, że poradziłabyś na moim miejscu super i pewnie uniknęłabyś wielu błędów. Mam głęboki podziw dla ludzi z gór. Jestem przekonana, że są twardzi i pokonają wszelkie przeciwności losu. ;:173

Jagódko - ja nie ryczałam, tylko podlewałam. Konkurencja zrobiła swoje, dzisiaj dzień bez deszczu. :tan

Aleosik - jestem w trakcie, jak dogonię, to się zamelduję w wątku. :lol:

Elu bez zaglądania do kalendarza, naprawdę można się pomylić co do pory roku, jaką mamy. ;:174

Danusiu - fakt, drzwiczki, to tak jak wianek na więźbie dachowej. Znak, że etap pierwszy jest zamknięty. ;:333

Mariolu - nie kracz! Lipiec będzie cudowny. Ciepły deszczyk tylko w nocy (co drugą noc). W dzień słonecznie ale nie upalnie. Wiatr słaby lub umiarkowany, z kierunków południowych. Nie przewiduje się inwazji komarów, meszek, szerszeni i innego paskudztwa. Tak ma być!!!
Koty już suche, truskawki dalej gniją, wymiana dekodera czeka na lepsze czasy...

Misiu usiłowaliśmy dzisiaj zebrać trochę truskawek. Już przy zrywaniu, jakieś 80% zostało wyrzucone. Z pozostałych, przy myciu, jeszcze połowa do wyrzucenia. ;:174 Nie dziwię się, że cena truskawek tak poszybowała w górę.

Ewuś - nie przewiduję takich wydatków... one jakoś tak same wychodzą... ;:224

Grażynko z tym dekoderem to nie tak prosto jakby się chciało. ;:185

Teraz dobre wiadomości. Dobra pogoda dodała eMowi skrzydeł.

Odsłona V - 27 czerwca 2012

Już się rury pną do góry :tan

Obrazek

Obrazek

Tom rurom będzie leciał aromatyczny dym do wędlinek. :lol:

I jeszcze prośba o pomoc w identyfikacji. Tym razem hortensja. Kupiona jako "hortensja" u miejscowej ogrodniczki. Byłam przekonana, że to ogrodowa, ale teraz nie jestem pewna. Wymarzła, pięknie odbiła i .... zakwitła ;:111 Krzak jak widać, niewysoki (ok. 70 - 80 cm), zwarty, liście ciemnozielone). No i te kwiaty?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co Wy na to? Jakieś propozycje?
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale wielgachna ta wędzarnia wyszła,ma aż 3 pomieszczenia?:)
ta hortensja sliczna,to jest z tych droższych,nie powiem jak sie zwie bo sie nie znam :wink:
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu :;230 M po prostu robi z wielkim rozmachem.

Tylko pozornie to tak wygląda. Będzie typowy ruszt (grill) i komora wędzarnicza. Te boczne "uszy", to z jednej strony kawałek blatu, a z drugiej, dłuższej, zabudowany kanał, nazwijmy "dymny", zakończony paleniskiem (to coś z drzwiczkami). Te "uszy" będą niskie, natomiast część środkowa wyższa (grill i komora wędzarnicza).

Zobaczymy jak to wyjdzie.
Ogród Heleny cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”