Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Pięknie rozkwita podwórkowy. ;:138
Szachowniczki uroczo Ci kwitną.
A psizęba to zazdroszczę / pozytywnie /. ;:215
U mnie nie chce rosnąć.
Próbowałam 3 razy i odpuszczam. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:196 Ewuś, super relacje i cudne Twoje domowe kwiatki. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Tak Ewuniu ..rozchodnik okazały kwitnie na ciemno różowo ...przepięknie wygląda oblepiony pszczołami w sezonie największego rozkwitu .
Buziaki ;:196 ...po burzy z oberwaniem chmury ...droga zamieniła się w ...rwący potok ;:oj . Naniosła pełno ziemi z pola sąsiadki i w dodatku zmyła ziemniaki i kukurydzę ...współczuję , bo żal , że tyle pracy i na nic ...Zresztą prawdę mówiąc ...sama sobie winna ...nie ma porządnie zrobionego odpływu z pola do dziękuję , ani nie przekopane do betonowych , zakopanych rur - tuż przy drodze , gdzie dawno był rów .
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo - jestem na wsi już ponad tydzień :lol:
Przetrwaliśmy zimny początek maja. Teraz cieszymy się ciepłem i słoneczną pogodą - dopóki jeszcze jest. Chociaż coraz bardziej przydałby się deszcz. Ostatni opad mieliśmy dzień po przyjeździe, pomału robi mi się Sahara na rabatkach.
Od dzisiaj mam niezłą rewolucję - ocieplamy dach i robimy na górze pokoik dla bliźniaczek.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Olu z Ogrodu Azy-też często ubolewamy nad upadkiem Parku Krakowskiego,w podstawówce zazwyczaj wracałyśmy ze szkoły przez ten park ,trzy koleżanki mieszkały na ul.Szopena,dwie na obecnej Królewskiej,podziwiałyśmy sadzawkę,rybki,łabędzie i ich domek,fontannę,nasadzenia,teraz nie dość,że smrodliwie jest tam po prostu brudno,nie wystarczy zasadzić,trzeba o zieleń dbać,trzeba egzekwować przestrzeganie regulaminu parku.
Kogro-szachownice i psi zęby jak zaznaczyłam Evluk,ona ma je przy swoim domu na terenie ogrodzonym.Moje cesarskie w tym roku może poza dwoma nie zakwitną,muszę je wykopać,wysuszyć i ponownie posadzić późnym latem/wczesną jesienią,kostkowe mam,także i białe,ale nie w kępie tylko pojedynczo,podobnie lisie.Psi ząb Pagoda mam sztuk dwa od Elżbietki po śląsku i po góralsku,pąk był czy się rozwinął nie wiem,bo tam kilka dni nie zaglądałam,zeszłego roku kwitł tak jak i Ewy.Latem będę w Myślenicach zrobię zakupy cebulowych poza tulipanami,które mają złe warunki w Podwórkowym.Nasadzenia będą kępkami,bo to zdecydowanie lepiej wygląda.

Obrazek
Obrazek

Jagodko-dzięki za info,zatem skłon ku ławeczce obsadzę na różowo.Pszczoły murarki,osy,szerszenie i trzmiele czasem bywają i u mnie w ogródku.Mam też mrówki rudnice przyniesione z ziołami(melisa albo szczypiorek były z "wkładką").
Mam nadzieję,że dopływ Bachórca nie rozlał się pod Twoje ogrodzenie,a utrzymał w korycie?Szkoda pracy sąsiadki.
Tosiu-staram się w miarę sił,czasu i okoliczności.Jestem cierpliwa i uparta.Niebawem przyjedzie sąsiad,już deklarował pomoc.
Ambo-remont!Dobrze,że nie jesteś z nim sama.Ja remontów mam dość,obecności robotników,hałasu,kurzu,zamieszania.,chłody przetrwacie w ruchu,a ciepło musi nadejść,oby i z nocnymi deszczami.U mnie wczoraj po południu i nocą podlało samoistnie,dziś dzień mglisty.Chciałabym nie tylko wkopać w stok skalniaka zakupione dwa rozchodniki,ale i zobaczyć czy nie ma jeszcze innych w drugim ogrodnictwie często przeze mnie odwiedzanym.Może przy okazji kupie nasadzenia na cmentarz,gdzie też czeka mnie trochę pracy.
Elwirko-donoszę,że hosta z Twego ogródka ta kiedyś podziurawiona gradem ma się dobrze i już była dzielona dla koleżanki z harcerstwa.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Ewo Kupiłam w Ogrodach Łobzów ; naparstnice, rozchodniki, malwy, zawilcajapońskiego , jakiś płożący jałowiec i daglezję. Gdybym miala transport to bym kupiła jodłę kanadyjską ogromną , bo właściwie o nia mi chodziło.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewa-Exotica bosssska ;:oj
W ogóle cudnie hippeczki Ci kwitną ;:108
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Potwierdzam, cudny spektakl kwitnienia hippeastrum ;:180 i do tego cesarska korona i szachownica w pełni kwitnienia ;:224
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Evluk i Elżbieto dziękuję!
C.d.zwartnic z dzisiejszego popołudnia,rozwija się ciemno purpurowa Benfica,jest rosła.
Mróweczka nie wiem czy samotna?Przyjechała na gapę.
Zakwitł oprócz zielonego złotlin variegata.
Posadziłam na skalniaku zakupione rozchodniki olbrzymie,trochę przełożyłam kamienie,ostatnią partię zeszłorocznych liści wyniosłam.Konwalie mają ładne liście,ale kwiatów nie widać.Kwitną kolejne żonkile,nawet te babcine narcyzy białe z czerwonym przykoronkiem.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu[/-rozumiem,że ta jodła to na górszczyt?Ale autobusem przyjechałaś?Spore zakupy!Rozchodników był wybór kilku odmian.Sama skusiłam się na dwie w mniejszych doniczkach(dużo tańsze)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - ja sobie jesienią kupiłam takie "babcine" narcyzy ale są jeszcze w fazie pączków. A w zeszłym roku widziałam takie w przydrożnym rowie na końcu wsi. Ale Mój M( jak mężczyzna) nie pozwoli mi wykopać - bo nas we wsi obgadają. Dla mnie to nie ma żadnego znaczenia - a niech sobie gadają. Przynajmniej trochę rozrywki ludziom dostarczę :;230
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-ja bym pana M.zaangażowała do wykonania tabliczki RATUJEMY STARE ODMIANY i wieczorową porą udała się do rowu na krańcu wsi,przecież wyrzucone na zapłocie cebule tylko się zmarnują.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:131 Ja tam też bym wykopała!!! Ewuś widzę, że działasz w upiększaniu Podwórkowego. Powodzenia!!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu-i tak i nie.Usiłowałam się dowiedzieć czy i kiedy jeśli będzie kontynuowany remont elewacji.Kupiłam dwa niecierpki nowogwinejskie i nie wiem czy je posadzić do skrzynki i dać za okno u Mamy(wystawa wschodnia,słonce umiarkowanie się ukazujące rano) czy do misy i ustawić w Podwórkowym w półcieniu przy ławce wzorem lat ubiegłych,bo jak woda ma być niedostępna w piwnicy przez 4 miesiące,a kurz z odkuwek spowijać ogród to nie ma co wystawiać w misie.
W końcu dotarłam w sezonie do Ogrodu Łuckich przy Błoniach-wszystko pięknie opisane jakich warunków wymaga,dodatkowo rośliny do cienia są w cieniu a wymagające słońca w słońcu,bergenii,host i bruner innych niż już mam nie było,na żurawki niewielkie i dość drogie się nie skusiłam,kupiłam jeszcze jeden czerwony pierwiosnek japoński do skrzynki z pelargoniami bluszczolistnymi pięknie pachnący tymianek cytrynowy Aureus z Włoch i pospolity Fredo z Niemiec ten ostatni ma być zimujący w gruncie.Dokupiłam różowokwietną truskawkę Toscana.Były naprawdę ładne pokrzywki Blumego rokoko,ale po 10 zł za sztukę.
W tramwaju nr 8 zostałam policzona przez dwu rachmistrzów działających na zlecenie ZIKITU- pasażerowie domagają się powrotu tej linii na tradycyjną trasę.
Koleżanka spod niemieckiej granicy zrobiła mi wielka niespodziankę wysyłając paczkę z ogrodowymi od siebie,podzieliła hortensje,dodała rozmaite skalniakowe i zioła,w tym ogromny już kwitnący rozmaryn i złocisty tymianek inny niż ja kupiłam,zioła zasadziłam,reszta namoczona w chłodzie .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj ;:oj ;:oj Ojej, Ewcia, ale operujesz nazwami, że jak się czyta, to się ma mętlik w głowie ;:173 Nawet nie wiem jak te cuda wyglądają!!! ;:306 Pasjonatka z Ciebie nie lada!!! U mnie zaczynają powojniki. Jutro jadę na cały dzień!! :heja :heja Myślę, że będzie też ciepło. zawsze jak jest słońce, to ja mam wiele innych obowiązków ;:223 ;:223 Buntuję się, ale na nikim to nie robi wrażenia ;:172
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu-ma być jeszcze cieplej i duszniej-27 stopni,słońce.U nas spadło godzinę temu kilka kropel deszczu,Konstanty siedział na parapecie i nawet tego nie zauważył.Mamy Juvenalia dzień i noc,głośno,tętni.Sroki skrzeczą czy to z duchoty,czy by przekrzyczeć.
Zwartnice w rozkwicie,bardzo przyspieszyły w tych temperaturach,a u mnie okna na południowy zachód.
Obrazek Obrazek Obrazek

A na Plantach pachnąco:

Obrazek Obrazek
Życzę udanej wyprawy na działkę.Ja na zioła mam zaglądać od poniedziałku-będzie nowa dostawa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”