Pasja - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pasja - cz. 2

Post »

Kasia, Elfe z powojnikiem W. Nike wygląda super ;:333 A to cleome to chyba sama też wysieję, zaraziłyście mnie ;:131 Jakies instrukcje? ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Aguniu, Szkot jest taką totalna ciapą :lol: bardzo miły kot i spokojny. Co do Cleome to jadę do ogrodnika :lol: po tegorocznym sianiu cynii, mam dosyć. Zmordowałam się z tym, a podczas Wielkanocy nie ma kto podlewać jak wyjeżdżamy. Służę tak jak w tym roku pomocą w kwestii zakupu :)
Mam pytanie czy będziesz na wystawie Zieleń to życie?
Kasiek jak masz power to siej, niestety nic w tej kwestii nie pomogę, ale przypuszczam, że korali mecyji z tym nie ma :lol: Do doniczki i podlewać :lol:

Chyba jestem jedyna osobą która się cieszy, że pada :)Ogród nabierze zieloności, porządnie się nawodni, bo tu u mnie w tym roku totalna susza. Dwa dni i wystarczy :;230 A upałami się nacieszyłam dopiero co :) Jedynie wiatru nie lubię, bo mam wtedy kołowatą głowę. Dobrej nocki wszystkim życzę :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, na wystawie będę, wybieram się chyba w niedzielę. A Ty? Umówimy się?
To cleome to chciałabym sama wysiać, ale wiesz jaka ze mnie noga w temacie - nic mi się nie udało... więc zapewne i tak skorzystam z Twojej uprzejmości :)
Robaczku, instrukcji siania nie mam żadnej, ale chyba do doniczek od razu by się przydało wkładać po ziarenku...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasiu, bardzo mi się podoba jak urządzasz w swoim ogrodzie rabatki... również roślinki, które łączysz
w zaskakujące kompozycje. Cleome i trawka jak to dla mnie super duet. ;:215
Cleome jest wspaniałą modelką. Pomyślę w przyszłym roku o niej, bo bardzo mi się tu podoba.
Rudy kitas chyba trochę zmienił kolorek :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, :wink: Szkocik to taki milusi koteczek. ;:167
Kiedy u mnie panuje wiosenna susza, to też kocham deszcz.
Teraz też nie narzekam, bo przynajmniej rośliny podlane tak, jak trzeba.
Muszę upolować ten czosnek i kleome na przyszły rok .
W tym, kleome nie spotkałam w handlu. :wink:
:wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu,kicia pięknie zapozowała.Czytam co piszecie o cleome,bo nie znam tej rosliny zupełnie,a Agunia obiecała kilka nasionek.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguniu, niestety nie będę na wystawie, ponieważ jestem wtedy na wakacjach z całą rodzinką. Ale mam do Ciebie prośbę związaną z hortensją Anabel, gdyby był jakiś ładny okaz kwitnący, lub nie i w przystępnej cenie to proszę weź mi jedną sztukę ;:180 W zeszłym roku nabyłam Limlight za 17 zł, kwitnący z 4 bodajże gałązkami i w tym roku cudnie zakwitł. Wszystkie które do tej pory oglądam są w okolicy 50 zł.
Z Cleome nie ma problemu, na wiosnę podjadę.
Majka dziękuję ;:196. Głównie jest to kwestia intuicji :) Cleome to fajna roślinka i jak widać u Agi na dobrym miejscu fajnie się prezentuje. Rudzielec trochę zmężniał, a tu może słońce go rozjaśniło :)
Krysiu dzisiaj paskudną mamy pogodę, ale za to jak zielono w ogrodzie ;:oj Trawka zieloniutka, wszystkie rośliny takie mają soczyste kolory :shock: Na to czekałam! Ale jutro mogłoby już mniej padać, albo wcale :;230 Cleome rzadko spotkać można w ogrodniczym, raczej trzeba wysiać.
Małgosiu ja ją raz kupiłam w ogrodniczym, ale fioletową i w formie krzaczka, teraz mamy białe i ja miałam jedną różową. Spróbuję też zebrać nasiona , ale potem wprost do gruntu wsadzę :) jak nie zapomnę :lol:

Oto dziura przy kompoście, czym ją obsadzić? Był bez ale po zalaniach podupadł na zdrowiu. Z lewej strony jest tawuła billarda i też słabowata jakaś...
Obrazek
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Dziewczyny ja też bardzo lubię cleome. Ja mam różowe. Pan, od którego kupowałam sadzonki mówił, ze teraz już będzie sie sama rozsiewała. Czy coś Wam wiadomo o samoistnym rozsiewie?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

aguniada pisze: Robaczku, instrukcji siania nie mam żadnej, ale chyba do doniczek od razu by się przydało wkładać po ziarenku...
haha, tyle to kumam, miałam na myśli kiedy do tej doniczki, kiedy do ziemii etc. :;230
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko czy się sama rozsieje , trudno powiedzieć. Ja bym na to chyba nie liczyła. ;:185 Pod koniec marca lub na początku kwietnia najlepiej włożyć w doniczki i do gruntu w połowie maja.
Kasiek instrukcja powyżej :lol:

Dziewczyny, utknęłam ;:219 Chcę zrekonstruować rabatę, bo obecny kształt mi nie odpowiada. Już wyjaśniam, mam po prawej stronie rabaty okazałą tuję/między perukowcami a wiśnią piłkowaną/ i ta wiśnia właśnie stanowi problem. Szerokim gałęziami włazi na tę tuję, nie rośnie wzwyż, i tylko na wiosnę ma kilka różowych kwiatów, a przez resztę lata jest nieciekawa. Rośnie w centralnym punkcie i prawie na środku tej rabaty. W tej części zaznaczonej pomarańczową kredką panuje bałagan. Aronia jest też do wywalenia, bo dusi ją dereń i to chyba nie jest dobre dla niej miejsce. Myślałam o drzewie, które zasłoni mi trochę sąsiadów, ale jestem jakaś kompletnie wypłukana z weny :lol: Duże drzewa to wiśnia śliwowa po lewej i katalpa po prawej. Na rysunku, trochę ją za daleko narysowałam. Doradźcie coś bo stoję w miejscu ;:14

Sorki za słabą jakość zdjęcia
Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Kasiu, może zamiast wiśni, pęcherznica (bordowa), byłaby ona kontrastem. Rośnie duża i stanowi piękne tło dla rabat. Posadziłabym ją trochę dalej od tuji, w "nogach" hosty a przed nimi dywan z niższych trawek, np. Holcus mollis 'Variegatus',
turzyca włosista carex comans 'Evergold'. Jeśli miskant jest wyższy od krzaków pięciornika, to po wywaleniu aronii, posadziłabym w półokręgu 3 odmiany (pięciornika, czerwony, różowy i biały). hmmmm...coś w ten deseń... nie wiem czy ma to "ręce i nogi"... ;:224 :;230
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, na pierwszy rzut oka widze tam na tyle sciane miskantow, dalej w strone trawnika kompozycje host, rozchodnikow okazalych oraz rozplenic... drzewko wisniowe przycielabym mocniej wiosna, dajac mu szanse.. pisze tylko o czesci pomaranczowej...ps. jade jutro na Jaskolcza po paprocie :)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochane jesteście, nie napisałam dokładnie o co mi chodzi z tym wyższym drzewem, mam sąsiadów nie tylko za płotem ale jeszcze tzw. górnych, czyli tych co mieszkają nad tymi zza płota i dlatego potrzebuję wyższe drzewo niż wiśnia piłkowana, której pędy zwisają w dół i do góry nie ma szans urosnąć. Jak siedzimy na tarasie to jesteśmy na patelni, a przy wyższym drzewie, jednak mielibyśmy trochę intymniej...
Małgosiu potrzebuję coś dużego....reszta fajna szczególnie trawki :) Rozważam i dziękuję. Hosty częściowo zostają :)
Aguniu Miskanty za niskie.... :( przypomnij sobie proszę wszystkie swoje duże drzewa i oczami wyobraźni uplasuj jedno u mnie :) Pisałam parę postów wyżej o Anabell przeczytałaś może :wink: ?
x-ag-a
---

Post »

Aha, no to insza inszosc... Kasiu, jaki pokroj ma miec korona drzewa? moze klon Royal Red by Ci sie tam widzial? o Annabelle będę pamietac...
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Kasia, ale 3 metry wzwyż i tyle samo wszerz, to za mało? :wink: Poza tym, klon nie urośnie tak szybko jak pęcherznica do takich rozmiarów, a na dodatek nie kwitnie :lol:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”