Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

Wszystkie rośliny takie dorodne i śliczne ;:oj Biała ślazówka znakomicie wygląda na rabatach. W przyszłym roku chyba się skuszę i wysieję. Przyznam, że wcześniej nie znałam tej rośliniki. Poza tym muszę pokazać mojej liatrze Twoją - może się zawstydzi :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, Jola zdjęcia wstawiła 8-)
Jolu, wszystkie rośliny masz bardzo bujne, obficie kwitnące, w dużych rozmiarach... moje liatry są sporo mniejsze, mimo, że rosną już u mnie en-ty rok... być może przygłuszają je kosówki, czas chyba przenieść je w odpowiedniejsze miejsce...
No i jednoroczne, a zwłaszcza pełne fioletowe petunie - prześliczne, uwielbiam je.
Pozdrawiam Cię serdecznie! U mnie o dziwo pierwszy dzień bez słońca i temperatura tylko 20 st.!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, chyba juz pisałaś, ale spytam jeszcze raz, bo ciekawska jestem. Hosty zzimujesz w tych donicach na tarasie? Postawiłam parę donic na tarasie z pelargoniami i jestem wściekła. U mnie taras to dopiero będzie, a teraz muszę omijac je kosiarką i przestawiać ;:14
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witam :wit

kozino ... jeśli uda się zebrać nasionka to jasne , że tak ;:108 ale za różową to dziękuję postanowiłam nie sadzić nic w różu i czerwieni.

reniuniek ślazówkę też mam pierwszy raz, a nasionka zakupiłam za śmieszną cenę i wzeszło ich sporo ... ale później ugotowały się pod folią ;:145

sweety ślazówka urocza to fakt. A liatra też ma się niczego sobie. Miałam jeszcze białą ale ta gdzieś zniknęła ;:130

aguniada Aguś moje pełne to surfinie są urokliwe i do tego pięknie pachną. Już myślałam , że je stracę, bo oblazły je mrówki...ale jakoś dałam radę je wyeksmitować ;:7 Zamierzam zebrać z nich nasionka ale czy uda się samemu wyhodować dorodne sadzonki?

Sosenki4 hosty w donicach mam dopiero od wiosny ale zimują w donicach bez problemu.

Pozdrawiam Jola
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Witam
dawno się nie odzywałam, za to regularnie zaglądam i podglądam. Dziś muszę napisać że się ZAKOCHAŁAM w tej ślazówce ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Jolu, ślazówka śliczna, liatria kłosowa również, ale te kępy lilii CUDO :)
Pomijając kąty o których piszesz, że nie zrobione, to zakątki które pokazujesz są rewelacyjne.
Lubie do ciebie wpadać pooglądać...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wszystko piękne, ale powojnik to już fenomen. Rzadko się widuje takie obfite kwitnienia. No i lilie podświetlone słoneczkiem - też majstersztyk.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Piękny ogród ;:138
Bardzo mi się podobają te kępy lilii, świetny pomysł, ja sadziłam pojedynczo i nie ma takiego efektu.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się pochwalić, też kupiłam lilie, całkiem sporo, bo 80. Będę sadzić w kępach :tan . Kupiłam na al, a teraz drżę co mi przyślą, bo to nie od znanego producenta, a od prywatnego hurtownika.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Joluś kocham Twój ogród ...jak mnie M wyrzuci :wink: To zatrudnie się jako ogrodnik ;:173 Bedziesz mnie chciała.....
Kochana stworzyłaś raj na ziemi ...jestes moim GURU ;:180
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ślazówka zaskakująca. Nie znałam tej roślinki. Natychmiast na listę chciejstw.
Powojniki to chyba jakoś szczególnie dokarmiasz bo są GIGANTYCZNE. Generalnie nie wiem jak to robisz że wszystko u Ciebie jakieś większe i bujniejsze. Bardzo Cię roślinki kochają ;:167
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witam w piękny słoneczny poranek ;:180

davussum Dorotko - miło, że zaglądasz do nas. Też wiele ogrodów zwiedzam w milczeniu. Zaglądam tu i tam ...podglądam nowo zakładane rabatki , a później rozmyślam co by tu zmienić u siebie ;:7 A ślazówka wiele osób ją podziwia...

ewa_tuli Ewo ;:196 przekonałam się , że rośliny sadzone grupach są bardziej okazałe i ładnie się prezentują. Teraz staram się nowe nasadzenia tworzyć tak, by kilka roślin z jednego gatunku było obok siebie. No i pozwalam roślinom rozrastać się - wielkie kępy też mają moc ;:108

wanda7 Wandziu ten powojnik zawsze cudnie kwitnie mimo , że rośnie po zachodniej stronie altany. W tym roku ścięłam go prawie do ziemi i tak sobie pięknie poradził ;:108 A lilie w tych olbrzymich kępach wyglądają imponująco i jeszcze cudnie pachną.

aguskac Aguś warto lilie sadzić po kilka cebul w większej ilości , ładnie wyglądają , a i są bardziej stabilne czasie wiatru i nawałnic. Zwłaszcza kiedy osiągają takie wielkie rozmiary.

Sosenki4 Marzko 80 szt. to fajnie ... ja swoje pierwsze lilie dostałam takie już lekko wyrośnięte i w pierwszym roku posadziłam wszystkie w jednej grządce w sierpniu, a one zakwitły w październiku ;:108 Ale rosły każda osobno. Dlatego wtedy stwierdziłam , że efekt będzie kiedy rozrosną się w kępach i ... tak właśnie jest.

mm-complex Danuś :oops: aż się zaczerwieniłam jesteś szalenie miła ;:180 A wiesz nawet razem z M pomocni będziecie ;:7 ogród wielki , roboty znajdę dla każdego ;:7 a Wasze doświadczenie bardzo się przyda ;:168

April Joluś mama mówiła ,że ślazówka to stara jak świat ;:7 a my jej nie znamy... A powojniki nie są niczym dokarmiane...same sobie radzą. Czasami sypnęłam na wiosnę obornika końskiego...teraz zamierzam od wiosny stosować kurzaka ... to dopiero powinny być giganty. U mnie góry i doliny ...i fotki zrobione z parteru na piętro też troszeczkę wizualnie powiększają.

Kilka dzisiejszych fotek prześwietlonych porannym słoneczkiem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrowionka, :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, swoich nie dostanę chyba wyrośniętych (mam nadzieję), bo jak w listopadzie zakwitną, to wolę nie myśleć. Dostanę je chyba teraz po niedzieli, ale przetrzymam do września i wtedy wsadzę na tą nową rabatkę wzdłuż siatki w kępkach po 5-10szt, niech rosną zdrowo. Kompostu im dołożę, tyle mogę zrobić, ewentualnie krowieńcem jeszcze podsypię.
Nie bądź taka skromna, roślinki są u Ciebie ogromne, choćby hosty przy altanie.
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Jolu,tak sobie oglądam a raczej podziwiam Twój ogród i sobie pomyśłałem,że powinnaś zaprosić Maję Popielarską z TVN-em do swojego ogrodu.W programie Maja w ogrodzie było by co oglądać.Bogactwo formy.. ;:63
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Popieram w pełni zaproszenia Mai . Ogród jest wyjątkowy . Przepięknie urządzone zakątki ze smakiem i to bogactwo pięknych roślin :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”