Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
wojtek 1984
50p
50p
Od: 3 cze 2014, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio/ jokaer.

Ja foliaka mam nieogrzewanego ale na przymrozki przenoszę rozsadę do pomieszczenia gospodarczego a tam w nocy po dogrzaniu 22-24 C i oświetlenie sztuczne aplikuje jak rozsada kiepska( większe koszty produkcji ale efekt piorunujący i możliwość całkowitej regulacji produkcji rozsady). Przymrozki które zapowiadają martwią mnie na inne moje badyle których nie mam możliwości schować na noc.
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57

Post »

Czym oświetlasz bo ja zimą np przy rozsadzie kapusty mam problem z oświetleniem przez co rozsada jest wybujała? I powiedz mi jakiej wielkości rozsade ogórka wrzucasz na pole?
wojtek 1984
50p
50p

Post »

Wcześniej używałem lamp sodowych (HPS), teraz przerzuciłem się na LED (duża różnica w oszczędności a najważniejsze możliwość dobrania barwy pod fotosyntezę czy chlorofil, barwa oświetlenia wpływa na witaminy, związki fenolowe, a takrze odziałuje na poziom azotanów).Rozsadą kieruje tak żeby w dzień wysadzenia miała dobrze rozwinięty pierwszy liść właściwy( dlatego moja rozsada dopiero kiełkuje)
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sieję pierwszy raz ogórki do gruntu, z tego co czytam mogę siać już bezpośrednio do ziemi ?? :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
wojtek 1984
50p
50p

Post »

Panie i panowie jak ogórasy chwalić się rozsadami!!!
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Carmelka00 Nie wiem czy to dobry pomysł. Większość osób na forum robi rozsadę i czeka na lepszą pogodę. Bezpośrednio do gruntu to najlepiej po 15 maja oczywiście jak pogoda na to pozwoli. Najlepiej jeśli jakiś ekspert od ogórasów się wypowie :D
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No na parapetach stoi u mnie rozsada :D z tą czekam do następnej soboty, ale zastanawiałam się czy mogę zasiać już do gruntu to co mi zostało :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
wojtek 1984
50p
50p

Post »

Poczekaj cierpliwość Ci wynagrodzi ;:138 ;:138 ;:138
Carmelka00 pisze:Sieję pierwszy raz ogórki do gruntu, z tego co czytam mogę siać już bezpośrednio do ziemi ?? :D
U mnie na podkarpaciu co poniektórzy wysiali (w pośpiechu) teraz lament że zimno było i deszcze ciągłe. Nie śpiesz się z wysiewem niech się ziemia ogrzeje, ogórek w ciepłej i wilgotnej ziemi szybko wzejdzie.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dużo już nie muszę czekać, więc poczekam :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57

Post »

Ja posiałem nieznaczne ilości bo duże ryzyko, że nic z nich nie będzie... Zawsze sieje na przełomie kwietnia i maja, czesto musze je przesiewać, ale kto ryzykuje ten pije szampana ;:136
Najpozniej kiedy siałem ogórki był to początek lipca i też wyrosły, a zbiory zaczęły sie okolo 20 sierpnia i trwały do pierwszych przymrozków.
wojtek 1984
50p
50p

Post »

Carmelka00 pisze:No dużo już nie muszę czekać, więc poczekam :D
Dla ogórka bardziej ważna jest właściwa temperatura gleby niż powietrza, jeśli ziemia jest nagrzana to ogórek wytrzyma obniżenie temp o ok 9-12 st C (w razie skoku temp.) Nie spiesz sie!
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moja rozsada ogórka dopiero wzeszła, do gruntu wsadzę za jakiś tydzień, jak pogoda pozwoli.
wojtek 1984
50p
50p

Post »

poprostumateo pisze:Ja posiałem nieznaczne ilości bo duże ryzyko, że nic z nich nie będzie... Zawsze sieje na przełomie kwietnia i maja, czesto musze je przesiewać, ale kto ryzykuje ten pije szampana ;:136
Najpozniej kiedy siałem ogórki był to początek lipca i też wyrosły, a zbiory zaczęły sie okolo 20 sierpnia i trwały do pierwszych przymrozków.
Twoja rozsada super,krępa, niska,( ja już tak z przyzwyczajenia sieje rozsadę 1 maja i potem nią kieruje do momentu wysadzenia) będą z tego ogóry.
wojtek 1984
50p
50p

Post »

aria pisze:Moja rozsada ogórka dopiero wzeszła, do gruntu wsadzę za jakiś tydzień, jak pogoda pozwoli.
Poczekaj do "Zimnej Zośki", rozsada ogórka jest bardzo wrażliwa na zimno (które zapowiadają), szkoda rozsady, wysadz po 15 jak pogoda sie ustabilizuje ( osobiście prowadzę tak rozsadę żeby wysadzić ok 20-21.05 z dobrym skutkiem)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo wskazane jest, jeśli ogórki już są zasadzone, bądź zasiane, przykryć białą agrowłókniną. Dotyczy to obecnie dlatego, przez tą aktualną pogodę.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”