Witaj Justynko,

nie musisz zbierać się na odwagę, jak masz pytanie to pisz. Jesteś na forum w wątku różanym, my ciągle możemy o nich pisać i pisać. Kiedyś to Ty będziesz pisać kolejnej osobie, która będzie sie krępować pisać i pytać.
Najpierw tak żebyś wiedziała cos o róży o które pytasz:
Pastella, jeżeli pachnie to tylko minimalnie, a jej zapach jest wyczuwalny bardziej na jesieni,
Jest to zdrowa róża i bardzo Ci ją polecam.
Kosmos, ja się jej pozbyłam, jak dla mnie przereklamowana, nie polecam jej.
Ascot , ja nie mam widziałam tylko u kogoś. Czy zrobiła na mnie wrażenie , chyba nie no może kolor kwiatów, osobiście nie pragnę jej.
Te Trzy róże, jeżeli już je masz według mnie będą się kolorystycznie bardzo ładnie prezentowały.
Pytasz czy pachną, poza Pastellą nie wiem. Wydaje mi się, że każda z nich jeżeli pachnie to tylko troszeczkę.
Pytasz czy na części reprezentacyjnej ogródka zdadzą egzamin. Mogą, ale musisz wiedzieć, że róże maja przerwy w kwitnieniu. Czyli będziesz miała taki miesiąc, że twoja główna część ogrodu nie będzie kwitła. Podsadź koło róż kwitnące byliny albo jednoroczne.
Jule, 
bardzo polecam Pirouette, ale to róża terminator. Wysoka naokoło 170, i bardzo obszerna.

Na patio do dnicy to chyba nie bardzo. Wiesz, ze ona mi wypusciła około 16 pedów z ziemi. Mam ją dopiero od lata.