Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

A moje pomidory wg sprzedawców na allegro miały być Black From Tula oraz Mortage Lifter a mam jakieś różne chyba ;:14

Są takie (odstepy chyba sugerują że trochę urosną...:
Obrazek

I takie:
Obrazek

I takie - one od góry są ciemnozielone tylko słońce tak świeciło:
Obrazek
Obrazek

Temu coś jest (jednemu owockowi):
Obrazek

Ten jest dzielny - dojrzewać zaczyna jako pierwszy ale chyba siedzi na czystym oborniku:
Obrazek

A tak wygląda moja instalacja zamiast kijków wbijanych w ziemię:
Obrazek

Mam nadzieję że nie dałem za dużo zdjęć na 1 post ;:4
11krzych

Post »

diament79 idź do lasu po wiadra po farbie albo na budowę tego hotelu w Karpaczu, wiader/biksli będzie pod dostatkiem. Jeszcze się ucieszą, że się pozbędą odpadów.
Zawsze możesz wykopać dziurę w ziemi i wyłożyć folią, albo workiem po nawozach.
Ja na gnojówkę mam jakieś wiadro po proszku do prania (30 litrów), sam nie wiem skąd mi się przyplątało takie fajne, bo inne wiadra mam po 20 literków.

Wybieram się do Karpacza na jesień jak co roku, to jak jeszcze sobie wiadra nie załatwisz, to Ci kilka przywiozę, tylko tak we wrześniu (na początku) wyślij info na PW. Ja mam raczej problem z nadmiarem plastikowych odpadów niż z brakiem.

Pozdr:)
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A nie masz przy okazji beczki??????? :heja Bo też potrzebuję ;:224
Jutro załatwię wiadro - obiecuję. Pójdę na jakąś budowę.
Krzychu, a do Karpacza na wypoczynek czy masz tu rodzinkę?
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

likamati pisze:
Tadeusz dziękuję Ci za wyczerpująca informację. Twoją odpowiedź jednak przeczytałam dopiero w niedzielę a w sobotę pracowałam nad pomidorami. Oberwałam trochę liści, tak na wyczucie, wilków właściwie nie obrywałam. Teraz tak myślę, że trochę za gęsto posadziłam moje pomidorki ale oczywiście nie jestem już w stanie tego zmienić. Poniżej na zdjęciu moja plantacja. Rzuć okiem proszę:) Jak to wygląda w oczach eksperta?:)
Nie zauważyłem by pokazane na zdjęciach pomidorki rosły za gęsto, zobaczymy jak się rozrosną za jakiś czas,a paliki już wbić można, nie zaszkodzi, na podwiązywanie pomidorów do tych palików, to chyba jeszcze za wcześnie.

To co widać wygląda w oczach eksperta :;230 :;230 to zadatek na ładną plantację, tylko że w gruncie, a ja nie zachwalam takich działań, bo czarno widzę taką uprawę pod chmurką, własna wieloletnia praktyka z ostatnich lat pokazuje że ludzie się mocno napracują i gdy już prawie widać ich efekty końcowe, to w ciągu jednej dżdżystej nocy potrafi się zamienić w czarną ( dosłownie) rozpacz, nie dla mnie takie widoki za słabe mam już serduszko ;:167 .
11krzych

Post »

diament79 pisze:A nie masz przy okazji beczki??????? :heja Bo też potrzebuję ;:224
Jutro załatwię wiadro - obiecuję. Pójdę na jakąś budowę.
Krzychu, a do Karpacza na wypoczynek czy masz tu rodzinkę?
Niestety beczki mam tylko po lepikach i to plastikowe, bo metalową to można wypalić.
Do Karpacza na wypoczynek. Przejść się po górkach i znaleźć/kupić jakieś kamyki.
Piękne minerały są w okolicznych górach. Skarb.
diament79
200p
200p

Post »

tadeusz48 pisze:
likamati pisze:
Tadeusz dziękuję Ci za wyczerpująca informację. Twoją odpowiedź jednak przeczytałam dopiero w niedzielę a w sobotę pracowałam nad pomidorami. Oberwałam trochę liści, tak na wyczucie, wilków właściwie nie obrywałam. Teraz tak myślę, że trochę za gęsto posadziłam moje pomidorki ale oczywiście nie jestem już w stanie tego zmienić. Poniżej na zdjęciu moja plantacja. Rzuć okiem proszę:) Jak to wygląda w oczach eksperta?:)
Nie zauważyłem by pokazane na zdjęciach pomidorki rosły za gęsto, zobaczymy jak się rozrosną za jakiś czas,a paliki już wbić można, nie zaszkodzi, na podwiązywanie pomidorów do tych palików, to chyba jeszcze za wcześnie.

To co widać wygląda w oczach eksperta :;230 :;230 to zadatek na ładną plantację, tylko że w gruncie, a ja nie zachwalam takich działań, bo czarno widzę taką uprawę pod chmurką, własna wieloletnia praktyka z ostatnich lat pokazuje że ludzie się mocno napracują i gdy już prawie widać ich efekty końcowe, to w ciągu jednej dżdżystej nocy potrafi się zamienić w czarną ( dosłownie) rozpacz, nie dla mnie takie widoki za słabe mam już serduszko ;:167 .
Tadeuszu, nie załamuj mnie! Mam drugi raz w życiu pomidorki, dwa lata temu dały niezły plon pomimo kiepskiej pogody, ale miałam 6 krzaków, teraz mam 78....... Trzymaj kciuki lepiej zamiast krakać ;:138 żeby NAM serca nie popękały. Pozdrawiam!

Aha zaraz dam zdjęcia, pomożecie mi zidentyfikować które krzaki są które, bo mi się sadzonki całkiem pomieszały przy pikowaniu ;:223
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
diament79
200p
200p

Post »

Tutaj: krzaki dość wysokie, dobrze się rozkrzaczają, mają już sporo bocznych pędów z pąkami kwiatów. Od razu pytam co może być z nimi, że wieczorem liście mu się zwijają? Chyba teraz wygląda dobrze?
Obrazek

Tutaj inne - mają sporo pędów kwiatowych, po 6 nawet na krzaku, bocznych wilków praktycznie wcale, są jedne wyższe, drugie niskie bardzo.
Obrazek
Obrazek

A tu na końcu jeden z moich zapewne karłowatych. Krzaczki są maleńkie, mają między 20 a 30cm i po 5 gałązek kwiatowych, po 6 kwiatów, to możliwe, żeby takie maleńkie krzaki dały tyle owoców?

Obrazek

Siałam z tego co pamiętam betalux, bawole, krakus, żadne koktajlowe, tylko zwykłe. Na razie nic nie obrywałam, mają dużo przestrzeni, więc nic nie ogławiam, to dobrze?
Jak Wam się podobają? Mam ich 78 sztuk :D i ;:3 świeci.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Ładne krzaczki.Ja bym oberwała po dwa dolne liście .Te najniższe ,które dotykają ziemi ;:136
Diament,ty mieszkasz blisko moich rodzicow .Moi rodzice mieszkaja w Janowicach wielkich.
Wmusiłam mojej Mamie kilka krzaków pomidorów z Akcji, krzaki rosna jej ładnie ,ładniejsze od moich.A mowila ,że tam w okolicach nie udają sie pomidory,bo to góry ,za zimno itp.A teraz chodzi koło nich dumna jak paw ;:3
Asia
diament79
200p
200p

Post »

Janowice rzeczywiście rzut beretem :uszy
Wieczorem poobrywam te dolne.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Aneta chyba sama już doszłaś które to karłowe to je możesz zostawić tak jak rosną, za jakiś czas jak zobaczysz że zbyt bardzo się zagęściły to je przerzedzisz. Na takich maluszkach całkiem sporo jest owoców, to zależy od gatunku.

Krakusy i Bawole serca powinnaś prowadzić przy dość dużym rozstawie na 2 pędy a pewnie i tak pojawi się trzeci potem. Mnie zastanawia skąd u ciebie tyle pędów kwiatowych przy braku pędów bocznych, wydaje mi się, że te kwiaty to właśnie są na pędach bocznych, które powinno się obrywać pozostawiając tylko 2, pęd główny i pęd pod pierwszym gronem. Takie zagęszczenie opóźnia dojrzewanie owoców, krzaki narażone są bardziej na choroby ze względu na małe wietrzenie. Masz już na krzakach zawiązki owoców?

Krzaki ładne tylko kiedy doczekasz się pomidorów jak od pojawienia się kwiatu do dojrzałości pomidora potrzeba około 2 miesiące.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Diament ładne krzaczki, tylko zauważyłam, że przywiązujesz ich zwykłym kółkiem, a z tego co wyczytałam to lepiej na ósemkę, w tedy pomidorek nie przytula się bezpośrednio do pala i ma fajny luzik :?
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

Tedeusz48, Suppa i Olinka dziękuję Wam za odpowiedzi i i informację.
Teraz faktycznie zaczęłam się bać się o moje pomidorki no ale nie jestem w stanie zapobiec ewentualnej zarazie. Może jakoś się uda :) 2 czy 3 lata temu miałam sporą plantację ale tylko koktailowych i nie chorowały liczę że teraz też tak będzie.
diament79 ja też wymieszałam zupełnie przypadkowo 2 odmiany Kmicica z Rumbą Ożarowską. Na razie nie jestem w stanie odróżnić odmian. Może po owocach się uda:)
Pozdrawiam,
Lika
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Lika, takie owoce ma u mnie Rumba, może Ci to pomoże.. :)

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

A czy moglibyście mi podpowiedzieć jakie są oprócz san marzano pomidory podłużne ? Bo jak już wcześniej pisałam kupiłam na giełdzie sadzonki podpisane tylko jako ''włoski''.
Ale teraz jak już owoce są spore to do san marzano nie podobne . chociaż też podłużne i chyba będą mięsiste :)
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

w Lidlu są pomidory "Rzymskie" może to jest to ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”