Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Ellaaaa, a odpowiesz mi na pytanie dot. tego czegoś zielonego między płytami, z poprzedniej strony, co..?? Plosie :) Bo ja szukam właśnie czegoś takiego i znaleźć nie mogę :(
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kachat pisze:Elu, śliczny masz ogródek :) Niektóre rabatki tak cudne, że myślę, jakby je do siebie skopiować ;)

Powiedz proszę, co tutaj rośnie? Mam na myśli te niskie takie mchowate cosie obrastające kamienie :)
Witaj kachat w moim leśnym ogrodzie :wit

Ojej...niechcący pominęłam Twój post, bo tak z rozpędu wydało mi się, że sama jestem jego autorką...to wina mojej fotki, sorki :lol:

Kopiuj sobie co Ci się podoba...masz moje pozwoleństwo :wink: ....jakby co, to pytaj....dzięki za pochwały ;:180
Już Ci odpisuję co to to 'mchowate'....to macierzanki, różne odmiany, tworzą taki fajny dywanik ścielący się u stóp:

Obrazek

Obrazek

Macierzanka Mininalist ma ledwie 2 cm wysokości:

Obrazek

tu w roli 'fugi' :wink:

Obrazek

Mam różne odmiany, tu akurat posadziłam je na skalniaku i przez sezon tak się ładnie rozrosły:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak się składa, że mam odsadzone co nieco do doniczek, gdybyś była zainteresowana pisz na p.w.
kachat
200p
200p

Post »

Ellaa, bardzo dziękuję ;:196 :D Cudne są te twoje macierzanki, baaardzo mi się podobają, tak pomiędzy tymi kamieniami.. ;:oj Szukam czegoś, co by mogło być zamiast tej trawy, tutaj o (fota na dole ;)) na naszej podjazdo-ścieżce pod domem. Trawa według mnie wygląda koszmarnie, kosić się jej nie da, i tak sobie rośnie byle jak... Myślałam, by całą trawę usunąć i zamiast niej posadzić tak płatami macierzanki :) Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale już jestem zdesperowana ;) Najlepiej by było bez żadnej roślinności pomiędzy kamieniami, ale rodzina koniecznie chce tam zielone, no i masz :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kachat - muszę Cię zmartwić, macierzanki nie przeżyją w takim miejscu, a już na pewno nie tam gdzie będą stale lub często deptane/rozjeżdżane kołami samochodu ;:185 Moje dlatego tak dobrze się prezentują, ponieważ nie pozwalam po nich deptać, wszystkich szkolę, żeby stąpali po kamieniach, które właśnie po to tu są ;:108 Wprawdzie macierzanka znosi przydepnięcie, ale często miażdżona w końcu zamrze.
Możesz spróbować z Karmnikiem ościstym : http://tabaza.info/modules.php?name=Tab ... wo&tid=851 , ale i on nie lubi częstego deptania, poza tym wymaga stale wilgotnego podłoża.
Moim zdaniem, żadna roślina, w tak często użytkowanym miejscu, nie utrzyma się na dłużej, niestety, wiem, że rodzinka będzie niepocieszona, ale sądzę, że lepiej będzie wysypać szczeliny miedzy kamieniami, drobnym żwirkiem, a rośliny posadzić na obrzeżach podjazdu, tam gdzie najmniej będą narażone na uszkodzenia.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam Twoje pozarastane kamienie.
Właśnie one ściągnęły mnie kiedyś do twojego ogrodu.
Jeszcze nie robiłam powideł, więc nie zdam relacji, czy cos się przypaliło czy nie
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu dobrze mieć 'magnetyczne' kamolki, które przyciągają takie miłe ich wielbicielki ;:167
Poczekam na relację :wink:
Tymczasem zakisiłam jeszcze trochę ogórasków, bo szybko mi znikają ze spiżarki, a przecież do początku zimy jeszcze daleko, że o jej końcu nawet nie wspomnę :roll:

Czy ja w tym roku pokazywałam moje hosty...chyba za mało...to zarzucę mix hostowy z mojego ogrodu 8-)

Pod cyprysem powoli zaczyna panować ścisk...zapanowałam nad trawą łącząc kamienie obrzeża na stałe

Obrazek

Trochę ogólnych widoczków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lakeside Cupcake

Obrazek

Great Dream - mutacja

Obrazek

Snow Cap

Obrazek

Paradise Glory

Obrazek

Pacific Blue Edger

Obrazek

June

Obrazek

Golden Scepter

Obrazek

First Frost

Obrazek

Christmas Tree

Obrazek

Paradise Joyce

Obrazek

Liberty

Obrazek

Golden Tiara

Obrazek

fortunei Aureomarginata

Obrazek

Guacamole

Obrazek

Night Before Christmas

Obrazek

Pearl Lake

Obrazek

Paradigm

Obrazek

Great Expectations

Obrazek

Dream Weaver

Obrazek

Twilight ...obie hosty

Obrazek

Krossa Regal

Obrazek

Bright Lights

Obrazek

Eternal Flame

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Eluniu przepiękna prezentacja host i wspaniała kolekcja ;:138 .....świetne są te kamienne obrzeża.....
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

O kurczaki ;:oj ależ piękne te hosty ;:oj ;:138
najbardziej podoba mi się jednak Twoja June :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie z przyjemnością w poszukiwaniu oczka wodnego....a znalazłam dwa.Piękny ogród,ale jak Ci się utrzymała ta rzęsa na wodzie?u mnie za nic nie chce.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie za mało pokazywałaś swoich hostowych piekności.
Bardzo podoba mi się to zestawienie z kwitnącymi chyba brunerami?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Piękny pokaz host! ;:138 Ja zrobiłam demolkę na hostowiskach bo już było zbyt ciasno...sporo oryginalnych odmian masz Elu ;:63 Moja miłość do nich wygasa i to znacznie ;:131 ...już niczego nie kupuję a części się wyzbyłam...a co do nazw...to tak mi się wszystkie wymieszały,że niewiele potrafię nazwać.. ;:306
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Piękny ogród, będę obserwować i wpadać aby nacieszyć oczy. :wit
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych gości, zarówno tych, którym chciało się coś wystukać, jak i tych, którym się nie chce i tylko podglądają cichaczem :wit

Dziękuję za miłe odwiedziny i Wasze wpisy, które z przyjemnością zawsze czytam, ale nie zawsze mam czas, a właściwie, to ostatnio w ogóle nie mam czasu, by odpowiedzieć :roll:
Demolowanie ogrodu w pełni, właściwie od rana do zmierzchu, a nawet i po....pochłania cały mój czas, a przecież nie tylko ogród mam na głowie...pogoda doskonała do machania szpadelkiem i łopatką, trochę słońca trochę wiaterku, no i temperatury umiarkowane...teraz najlepiej mi się pracuje w ogrodzie. Raźnie, więc rwę doły, za to w nocy rwą mnie ręce...dzisiaj dałam radę wykopać, aż 5 ! :heja , zasypać i posadzić, hosty i żurawki. Zajęłam się dopracowaniem jednej z moich rabat. Część w cieniu będzie poświęcona hostom, a część w słońcu liliowcom, między nimi jakaś drobnica, żurawki, niskie dzwonki, przylaszczki, tu i tam jakaś trawka, dąbrówki itp....czyli żadnych rewolucyjnych zmian w moich upodobaniach...leśne tygryski lubią to najbardziej :lol: Kopaniny jest jeszcze co niemiara, ale podobno ma być pogodnie i ciepło, więc plany mam rozległe, byleby tylko zdrówko dopisało :wink:
Rozkopałam hostownik koło altanki, przesadziłam duże hosty na dużą rabatę gdzie nagle jakby się 'zmniejszyły' ;:202
Z żalem pożegnałam się z kilkoma liliowcami i liliami, które w cieniu pod coraz większym dereniem miały szansę tylko zmarnieć...teraz ich miejsce zajmą hosty, więc bardzo nie rozpaczam.

Również na liliowcowej rabacie zmiana, kilka starych odmian zastąpią nowe nabytki m/in od Ismeny....wreszcie w tym roku zdobyłam mojego wymarzeńca 217/11, oby mi zakwitł za rok. Najtrudniej było mi wykopać kilkuletnią jukę...toto ma palowy korzeń ;:oj ....zrobiłam fotkę, pokażę jak będę bardziej czasowa....juka zajęła honorowe miejsce na szczycie skalniaka, wraz z pewną fajną trawą, myślę, że będzie się ładnie komponowało.

Ooo....przypomniało mi się...czy u Was też tak krety ryją :?: :evil: U mnie wlazł/y w skalniak....polowanko już trwa :twisted:

Foto-relację zdam i odpiszę na Wasze wpisy jak tylko trochę luzu znajdę ;:108
kachat
200p
200p

Post »

Ellaa, dzięki za rady z tym moim podjazdem :D Generalnie to ten podjazd jest bardzo duży, ciągnie się pod same drzwi, ale samochód wjeżdża tylko kawałeczek - tam nic nie będę sadziła, bo by na bank nie przeżyło :wink: I na reszcie podjazdu i na ścieżce z drugiej strony wzdłuż tarasu rośnie okropna trawa, której chcę się pozbyć, i zamienić na coś innego.

Po podjeździe raczej bardzo rzadko chodzimy, znacznie częściej po ścieżce... Ziemia pomiędzy kamieniami jest super, pełno w niej dżdżownic, i trawy i wszelkie zielsko rośnie jak szalone. Myślisz, że macierzanka, ta drobniutka, źle by się tam czuła..? Nasze kamienie są bardzo wystający, wypukłe, więc myślałam, że jakby coś rosło właśnie tak jak u ciebie tylko w szczelinach pomiędzy kamieniami (tylko te twoje są płaskie) to by było bezpieczne - nasze stopy by tego nie tykały :)

Właśnie jestem na etapie masochistycznego wydłubywania trawy spomiędzy kamieni... chciałabym tam dać coś w tym roku, zanim znowu trawą zarośnie :( Myślisz, że nic się nie nada..?

A co do twojego hostowiska, to Ellaa, cudne jest! Też takie chcę ;:oj Jest świetne, i hosty już takie wyrośnięte... Kiedy moje takie będą :roll:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kącik wypoczynkowy i nie zwracam uwagi na te hostowe rarytasy w głębi ale na pierwszy plan a tu żadnych rarytasów :roll: jasnota undulata i niezapominajka i jaki fajny efekt ;:215 jak niewiele trzeba a może wiele bo trzeba pokombinować główką :lol:
Pułapkę na kreta nastawiłam już tydzień temu a jego ani widu ani słychu a wcześniej kursował kilka razy dziennie :shock: w innych miejscach kopce po kolana więc wiem znam ten ból i nie zazdraszczam wykopalisk w dodatku na skalniaku :(
Eluś , skoro masz jeszcze tak dużo pracy , pogódki życzę ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”