Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Witam w pierwszą październikowa noc! :wink:
Postanowiłam mimo wszystko skrobnąć kilka zdań, bo w poniedziałek wyjeżdżam na tydzień.
Krysiu - te różowo kwitnące to rozchodnik okazały. Mam kilka odmian. Szczerze polecam, bo to bezproblemowe kwiaty jesieni. Nawet zostawiam często na zimę i też wyglądają dekoracyjnie.
Ewuniu - krwawnik od Ciebie przycięłam krótko i teraz wypuścił 2 pędy kwiatowe. Mam nadzieję, że mu to nie przeszkodzi w dobrym przezimowaniu. Przesadzania Flammentanz to Ci szczerze współczuję, bo nawet przy mocnym cięciu nie będzie to łatwe jeśli długo rosła w tym miejscu. Skoro golteria zaczęła się "rozłazić" tzn. że dobrze jej u Ciebie. One ponoć lubią sporo wilgoci. Moja rośnie na wrzosowisku, ale dodatkowo ją podlewam.
Małgosiu - zawsze warto spróbować. To w zasadzie nic nie kosztuje. Tyle roślin ukorzeniłaś, że i z różami sobie poradzisz. Nie, to na pewno nie jest Elektra - sprawdzałam.
Jacku - 3 zdjęcie od końca?! Szczerze mówiąc nie wiem o które Ci chodzi. Tak czy inaczej jesteśmy umówieni na wiosenną wymianę rozchodników to i ten dostaniesz :) Wszystkie kolory na zdjęciach są takie jak w realu. Mój aparat ma tylko pewien kłopot z barwą czerwoną i pomarańczową.
Agness u mnie niektóre odmiany chryzantem też są gołe od dołu, ale raczej nie chorują. Kiedyś te kwiaty były dla mnie tylko i wyłącznie cmentarne. Kilka lat temu przekonałam się do nich i a nawet polubiłam je. Jest tyle pięknych odmian i tak długo zdobią ogrody, że warto je próbować sadzić na rabatach. Ilością kwitnących roślin na skalniaku jestem sama zaskoczona :roll: A żurawki, no cóż chyba wszyscy na forum wiedzą, że są super.

Ku mej rozpaczy zaczyna mi szwankować aparat. Coraz mniej zdjęć nadaje się do oglądania :( Zrobiłam fotki swoim trójsklepkom - już dwie odmiany mi kwitną. Niestety zdjęcia nadają się tylko do kosza :evil:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na ostatnim zdjęciu widzę bardzo ładną chryzantemę.
Czy ona wysoko rośnie ?
Twoje trójsklepki kwitną a moje już właściwie kończą kwitnienie.
Spróbuj nie robić zbliżeń, może to będzie sposób na twój aparat ?
Szkoda że nie da się podesłać sprzedawcy :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na weekend wrócisz? Przed chryzantemami się broniłam, ale to chyba ostatni rok kiedy ich nie mam :D Coraz bardziej mi się podobają. Nigdy też nie miałam dalii, a już się umówiłam z koleżanką, że dostanę kilka. Na szczęście gusta się zmieniają :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

tu.ja pisze: Agness....... Kiedyś te kwiaty były dla mnie tylko i wyłącznie cmentarne. Kilka lat temu przekonałam się do nich i a nawet polubiłam je. Jest tyle pięknych odmian i tak długo zdobią ogrody, że warto je próbować sadzić na rabatach.....
Izuniu wiele osób wciąż uważa chryzantemy za kwiaty cmentarne.....ja kocham je od zawsze. Były obecne już w ogrodzie mojej mamy .....ja uwielbiam nawet ich charakterystyczny zapach :D
Kiedyś maiłam takie śmieszne zdarzenie.....mam na podwórku starą studnię, która została obudowana dużym grubym blatem a dookoła ustawione ławki. Powstał fajny kącik wypoczynkowy.....zawsze jesienią stoi tak donica z dużą chryzantemą......w zeszłym roku przyszła znajoma i mówi.....a w tej studni to ktoś się kiedyś utopił, prawda :?: :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mariolka - chryzantemę kupiłam w zeszłym roku jako maleńką roślinę. Przezimowała i teraz jest znacznie większa, ale raczej do wysokich nie należy. Bynajmniej jeszcze w tym roku :wink: O dziwo mój aparat zbliżenia robi przyzwoite tylko te dalsze widoki papra. Nie wiem czy się psuje na dobre czy to tylko przyzwyczajenie ( które staje się drugą naturą ;:224 ), bo z zasady robię więcej zdjęć makro. A taki konkretny sprzedawca to w każdym sklepie by się przydał.
Ewa - wrócę :) Mam nadzieję, że przekonasz się do chryzantem, skoro skusiłaś się na dalie...Chryzantemy są super - sama zobaczysz.
Agness - wiem, że chryzantemy nie mają najlepszej opinii u nas. Mam nadzieję, że to się zmieni, bo stają się coraz bardziej modne. A ta znajoma pewnie wpisuje się w trend Polaków do stawiania zniczy i kwiatów nawet przy drogach...i dlatego takie miała dziwne ( śmieszne) skojarzenie. Musimy wiosną pomyśleć o jakiejś małej wymianie sadzonkami chryzantem zimujących w ogrodzie.

Moje trójsklepki:
Obrazek Obrazek

Obrazek - dzwonek kropkowany
Obrazek - eszolcja
Obrazek - i coś (?) ze skalniaka
Na koniec nowa altana - odsłona pierwsza:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Fajna altanka :D Kwitnie Ci jeszcze kropkowany? Po moim zostało tyko trochę badylków. Taką eszolcję można kupić? Kolor trochę nietypowy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Śliczna altanka ;:138
Coś ze skalniaka to lepnica nadmorska,może być ode mnie. :wink:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza altanka bardzo fajna ;:138 Twój/mój dzwonek też ma się dobrze nie kwitnie ale przyrasta i zieloniutki aż miło :D trójsklepki mam takie same nie sposób jednak całej kępie zrobić zdjęcia tylko pojedynczym a szkoda .
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A mi się podobają te 'tygryski' długo kwitną?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Widzę piękną nową altankę.Szkoda tylko,że to nie wiosna,bo za wiele nie skorzystasz juz z niej.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Super altanka do dyspozycji. ;:333
Będzie gdzie schować się przed deszczem i złożyć narzędzia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izuniu narzekałaś na M a on wystawił takie cacko ... ;:138
No ... teraz to juz z górki i wiosną całkiem inaczej praca pójdzie bo do tej pory to większość roślin sadziłaś w miejsca tymczasowe.
Przy najbliższym pobycie w Elblągu wpadam na "parapetówkę " ... :;230
Chryzantemy mnie także na nowo zauroczyły, mamy rożne odmiany i chyba będzie propozycja wymiany - co Ty na to ?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Piękna altanka ;:138 ;:138 ;:138
A co tam się tak nieśmiało pnie po kratkach ?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Bardzo ładna altanka, ;:63
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Izo!
Odrabiając zaległości składam wizyty u przyjaciół forumowych i widzę,że u Ciebie lato nadal króluje.Wspaniały altano-domek działkowy niewątpliwie jest dobry do wypoczynku jak,również ozdobą działki i dopełnieniem marzeń.
Pozdrowienia z Roztocza Edward ; :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”