Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi

Post »

Witaj Krysiu.Czytam,że wszystko wniesione do ślicznie zagospodarowanej altanki,bulwy wykopane.Pozostało zrobić tylko kopczyki dla delikatniejszych róż.
Za wizytami relaksacyjnymi w ogrodzie nie bedziesz tęsknila ,bo wnusia zastąpi każdego kwiatka(wiem coś o tym)
Sliczna ta ostatnia lilia-kolor miodzio.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krysad71 pisze: Róż jeszcze nie okopałam, ja w tym roku jestem ze wszystkim opróżniona.
Krysieńko nie martw sie różyczkami, jeszcze za wcześnie na ich okopywanie, tak, ze spokojnie pomalutku dasz ze wszystkim radę ;:196 Ja się jeszcze nawet za to nie zabieram :D
Faktycznie teraz już nie bardzo się chce na działeczkę jeździć, jak już wszystkie piękne kolory odeszły....ale wiosną jaka będzie radość, kiedy będzie już można wypić kawkę w altance :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też róże okopuje jak najpóźniej się da.Chyba kompost popakuje do worków i schowam do komórki a po przymrozkach zrobię kopce i obłożę obornikiem.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu kwiaty z altanki zostaną przewiezione do mieszkania lub do piwnicy. Pomimo, że na działkę jeżdżę samochodem sama tego nie zrobię. Trzeba wcześniej poprosić o otworzenie bramy przez gospodarza. Po załadowaniu do samochodu wcale nie lekkich wiader i skrzynek wycofać tyłem. Niby nic, ale przy moim kręgosłupie wysiłkiem jest nawet odwracanie głowy do tyłu przy cofaniu. Wnoszenia do piwnicy w bloku, też bez M nie planuję. A M ma mało czasu.
Aniu masz rację nawet nie będę miała czasu pomyśleć o działce, w chłodne dni, a takie będą, wnusia będzie przychodziła do babci. U mnie są taczki, kasztany, zabawki i pluszowe zwierzaki inne niż w domu, będzie konik na biegunach ten z działki, rowerek i huśtawka.
Aniu, Agnieszko, Gosiu róże będę ubierała w obornik i kopczyki z ziemi. Ziemią z powodu ich bliskości i obsadzenia w pobliżu cebulowymi nie mogę okopać tylko nasypuję ziemię z worków. Robi się już podniesiona rabata i woda spływa przy podlewaniu. W przyszłości jakoś to inaczej wymyśle, ponieważ chodnik pozostaje zalewany woda z podlewania.

Wczoraj było ciepło, to z przyjemnością wkopywałam wiadra z liliami, bez zabezpieczenia wszystko niszczą podziemni lokatorzy. Stołówkę sobie urządzili. Koszyczki sklepowe wykopałam puste bez jednego tulipana. Dzisiaj pracuję do 18, a na jutro i w sobotę jestem zamówiona do wnusi, co czynię z wielka przyjemnością. Na działce zrobiłam szybki obiad w jednym garnku, czyli gulasz z pokrojonymi warzywami, zielonym groszkiem, kukurydzą i na koniec ugotowałam w tym kaszę z jednego woreczka. Samo się gotowało, a smakowało lepiej niż bym poświęciła dwie godziny pilnowania i stertę garnków. M się dziwił, że na działce nie narzekam, że mi ta czynność czas zajmuje.
Liście z drzew opadają zielone, nie zdążyły się przebarwić na żółto przed przymrozkami.
Tak, niedługo w altance działkowej będę pić kawkę, po zagrzaniu piecykiem elektrycznym, ale będą to rzadkie wizyty.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Tu zamierzałam coś napisać, ..................
....................pozostawię jednak bez komentarza.

Poczytam co inni napiszą.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Może żegnaj działeczko do wiosny . Szkoda tych pięknych chwil spedzonych na ogródku w blasku ,tego zapachu kwiatów i leżakowania . Nawet najprostsze danie na łonie natury smakuje wybornie . Zostaje tylko zerwać jabłuszka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Jakoś tak mi się łezka zakręciła jak patrzyłam wczoraj na tę fotkę .
Wróciłam dzisiaj i znowu wróciły wspomnienia moich kochanych dziadków .
Bardzo lubiłam ich ogród a ta fotka bardzo go przypomina .
Dziękuję Krysiu ;:196
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Krysiu, piękna, nostalgiczna fotka ;:63 świadczy o przemijaniu :) ....ale przecież za pół roku będzie w tym miejscu soczyście zielono i kwitnąco :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Czytajac Wasze słowa też się popłakałam. Pięknie dokończyłyście moje zdanie.
Ja z góry zakładałam, że będzie to taki wiejski ogród, mieszkam na 10 pietrze, pracuję na 9 pietrze.

Dzisiaj dalej wsadałam cebulowe. I zastanawiam się co dalej bedzie rosło w mojej alejce, dzisiaj zobaczyłam wszystko w niej bez korzeni i same nory. Pisał ktos o zastosowaniu siatki pozostałej po ociepleniu, ale moja jest plastikowa, może ktoś miał metalową. Przyszły mi jeszcze na myśl podziurkowane butelki po napojach, ale aktualnie ich nie mam.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu zobacz u Joli jakie kosze stworzyła , zeby chronić swoje cebulki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=630
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Dziękuje Agnieszko. Zastanawiałam się jak taką siatkę zastosować, Jola też pisze, że druciki kłują, to jakiej u mnie stosowali do ocieplania, że nie ma drucików. Zrobienie koszyków teraz dla mnie jest proste.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu u mnie przy ociepleniu była używana siatka taka bardziej plastikowa ?
Ta Joli to typowo druciana .
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Krysiu odwiedziłam Twój ogródek, wpadłam do kuchni na herbatkę i pobawiłam się z Roksanką, fajnie było. A do wiosny już coraz bliżej. ;:3
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Miło mi było gościć Ciebie Maju. Zimową porą będziemy herbatkowac, a jak dobrze policzymy to do wiosny 4 miesiące.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu zobacz i wypróbuj co Ci zależy a może to dobry pomysł jak Jola go z powodzeniem stosuje . Moze to będzie koniec Twoich udręk z nornicami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”