PaulaPola pisze:Zauważyłam że bazylia szybciej rośnie jak ma więcej miejsca na korzenie. Wiec im luźniej wysiejemy tym lepiej.,,
Ja również jestem tego zdania.
Już 4 rok będę uprawiać bazylię, sadzę z rozsady w maju do gruntu. Zauważyłam, że bazylia rośnie najładniej jeśli rośnie ona pojedynczo w rozsądnych odstępach, ewentualnie w małej np. 3 szt. kępce.
Któregoś roku byłam bardzo zachłanna i chciałam mieć jak najwięcej, Nie skończyło się to najlepiej. Naszpikowałam jedną doniczkę nasionami - ile weszło, ciasno, jedno przy drugim - korzenie szybko zaczęły konkurować o wszystko, w ogóle nie miały miejsca, pewnie i dostępu powietrza - tę rozsadę dopadła zgorzel siewek. To co zostało mi z drugiej doniczki posadziłam w kilku dużych kępkach w ogrodzie. Te kępki były kiepskie, chude, wątłe, wyciągnięte, widać było, że jest im tam zbyt tloczno.
W kolejnym roku nasion do doniczki wrzuciłam już niedużo, luźno rozrzucając, potem dosłownie po 1 sztuce posadziłam do gruntu w odstępach - i to był strzał w dziesiątkę

Bazylia była piękna, bujna, o dużych liściach, nie musiała z niczym konkurować, mogła pokazać na co ją stać
W tym roku też tak zrobię. Planuję najpierw rzutowo do doniczki, potem przepikuję pojedynczo do kubeczków 200ml, Wysiew planuję na początku kwietnia