Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Dobrze -no więc, czy owa piękna sosna sama ogałaca się z dolnych gałązek i po ilu latach - nasza - identyczna rośnie już w ogrodzier jakieś 12 lat i ciagle ma na dole gałęzie - nie ukrywam ,że zrobiło się trochę ciasno i czekamy ,że może sama zrzuci dolne galążki - poza tym z hederą wygląda bardzo efektownie - pomysł odgapię na pniu - jeśli pozwolisz .Natomiast dokładnie postępukję tak, jak pisałaś ze złocieniem ( też mam słabość do tego kwiatka wielką) i obrywam przeschnięte kwiatki i zasilam i podlewam - stoi przy drzwiach tarasowych -na bardzo silnym południowym słońcu - i może jest mu deczko za ciepło ? i wygląda pożal się Boże- dziś związku z tym, że miałam przedpołudnie wolne zaszalałam w ogrosdzie . Zdrowo narobiłam się narobiłam :lol:( no chyba całkiem normalna nie jestem :roll: ) , radykalnie ciachnęłam kwiatka i albo wóz ,albo przewóz- poczekamy może złocień odbije i nacieszy jeszcze moje oczy . Podziwiam Twoje iglaki. Kosodrzewina u nas miała być miniaturowa i ma już 1,8m i też w ferworze pracy w/g rady Andrzeja ( ciachnęłam to "maleństwo") - dobrze :cry: ,że muszę już jechać do pracy ,bo nie wiem czym skończyło się to dzisiejsze golenie w ogrodzie :wink:
PS myślę ,że masz chody "na górze", bo pogoda na imprezę jest zdaję się zaklepana- dobrej zabawy :wink: :wink:
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:Niestety nie wiem, ile lat mają sosny w moim ogrodzie... były ,gdy w 1999 r. nabyliśmy działkę, na której wkrótce stanął dom ,no i zabraliśmy się za zagospodarowywanie tego, co wokół. Prawdopodobnie ok. 20 lat i są to samosiejki. Trochę je popodcinaliśmy od dołu , bo nie było można wysiać trawy, a od 4 lat podcinamy także korony, gdyż za bardzo zacieniały nam ogród. Też je lubię i stanowiły jedną z przyczyn, które zdecydowały o kupnie tego właśnie terenu. Ale są i minusy... jesienią sosny gubią masę igieł- tych dwuletnich, więc jest sporo pracy z wygrabianiem ich z trawnika. Cóż, coś za coś.W sumie jednak cieszę się, że są ,bo nadają ogrodowi wygląd starszego niż jest w rzeczywistości. Ewelina
------------------------------------------------------------------
Te polne ,wielopniowe sosny chyba wcale same nie ogałacają się od dołu...na terenie, gdzie mieszkam jest wiele takich sosen i mają gałęzie aż do samej ziemi. Spójrz na pierwsze zdj.- tak wyglądały te u nas, a miały wtedy ok. 10-12 lat . My je trochę " ucywilizowaliśmy".Zresztą gdyby nie to, dziś w ogrodzie byłyby tylko te sosny ( tak się rozrosły).
Pomysł z hederą warto wykorzystać , więc " odgapiaj " na zdrowie ! :D
A kosodrzewinę , podobnie jak wszystkie sosny , można łatwo i skutecznie hamować we wzroście i jednocześnie zagęszczać. Należy w końcu maja/ czerwcu poobłamywać na 1/2 długości młode przyrosty. Roślina ma wtedy bardziej zwarty pokrój i nie rośnie tak wysoka( nawet jeśli to odmiana pospolita ). Ja tak robię od początku i mam kosówki wysokości ok. 60 cm.
I jeszcze powiem Ci, Inko, że jesteś zupełnie normalna ! Ja właśnie wróciłam do domu i zaraz idę " potetrać " sobie w ziemi :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No to sobie " potetrałam " w ogrodzie i plecki mnie teraz bolą ... :cry: Ale trawa skoszona , chwaściory powyrywane. Zaczęłam też "sprzątać " - wycinać to, co przekwitło lub za bardzo wybujało...no , kilka wiaderek takich śmieci wyrzuciłam , a pracy nie skończyłam.Wszystko rośnie jak na drożdżach !!!
A wieczorem w nagrodę za pracowity dzień pięknie zaśpiewał mi zaprzyjaźniony kos. On siada z reguły na czubku naszego dachu i tam wyśpiewuje , ale dziś siadł na antenie ( widocznie czubek kłuł go w ...) :wink:

Obrazek Obrazek

" Pocałunek słońca na dzień dobry,
śpiew ptaka na dobranoc
to właśnie sprawia ,
że czujesz sie , jak w rajskim ogrodzie " :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

On chyba wyczuł że chcesz mu zrobić zdięcie i przeniósł się z dachu na antenę gdzie lepiej mógł pozować do zdięcia :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
anekoc
50p
50p
Od: 16 cze 2007, o 22:27

Post »

Zazdroszcze takie trawki :( Jak Ty ją stworzyłaś? No jak? :(
Piękne róże W ogóle cały ogród takie śliczniutki :oops:
Trzeba się bawić życiem, a nie ludźmi!
darkom61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2007, o 14:43

Post »

Chyba cały tekst powinienem napisać wielkimi literami.
Po prostu zatkało mnie.
Mam kilka róż (myślałem, że ładnych), kilka krzaków o (wydawało mi się) ładnych liściach, zacząłem zabawę z winogronami.
Po obejrzeniu Twojego ogrodu popieram Andrzeja w sprawie pokazywania.
Ukrywanie go jest niehumanitarne i uniemożliwia edukację. Również tym, którzy nigdy takiego efektu nie osiągną.
Gratuluję pomysłu, pracy, wytrwałości i efektu. Ogród jest WSPANIAŁY.
o trawnikach nie wiem nic
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

anekoc pisze:Zazdroszcze takie trawki :( Jak Ty ją stworzyłaś? No jak? :(
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ja jej nie stworzyłam ( chyba mnie z kimś mylisz), ja trawkę wysiałam :wink: A jak ? Opisałam już szczegółowo w tym wątku...s. 4 i 5.

darkom61 - dziękuję za miłe słowa :D

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacja dla wielbicieli ORLIKÓW !!!
Zebrałam już część nasion nasion z Orlików. Zainteresowanym chętnie prześlę nasionka( proszę o adresy na pw. z podaniem, jakie kolory). A mam takie :

Obrazek Obrazek

Zółty- wys. 40-50 cm.

Obrazek Obrazek

Czerwono- biały-wys. 40-50 cm.

Obrazek Obrazek

Fioletowy/niebieski -wys. 40-50 cm.

Obrazek Obrazek

Biały- niski 20-30 cm.
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Śliczności :!:
Już ustawiłam się w kolejce :D
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino, jesteś WIELKA!!!!
Przechadzając się po Twoim ogrodzie wpadam w kompleksy a o takim trawniku to już snię po nocach....
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A ja śnię po nocach, że mój pies już nie sika na ten trawnik i nie wypala w nim dziur( które potem ja muszę dosiewać !) Ale to tylko sen, niestety...
Awatar użytkownika
anekoc
50p
50p
Od: 16 cze 2007, o 22:27

Post »

Ewelina pisze:
anekoc pisze:Zazdroszcze takie trawki :( Jak Ty ją stworzyłaś? No jak? :(
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ja jej nie stworzyłam ( chyba mnie z kimś mylisz), ja trawkę wysiałam :wink: A jak ? Opisałam już szczegółowo w tym wątku...s. 4 i 5.
jak dla mnie stworzylas :P bo ja wysiałam i jest zupelnie niepodobna do Twojej :P Poczytam sobie :)
Trzeba się bawić życiem, a nie ludźmi!
alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

Ja sie także pisze na orliki:-)
Pozdrawiam
ANka
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Datura jest niesamowita.Bardzo mi się podoba i chyba w przyszłym roku taką samą sobie zafunduję.Piękne orliki - u mnie juz przekwitły :cry:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

U mnie Orliki też już przekwitły :( szkoda, bo bardzo je lubię ( ciekawe, jakich kwiatów ja nie lubię :wink: ). Ale na szczęście kwitną inne kwiaty i krzewy.
Ciągle jeszcze bieli się jaśminowiec, choć już lecą z niego białe jak śnieg płateczki-to już jego ostatnie chwile, to przykre, bo pachnie pięknie!

Obrazek Obrazek Obrazek

Za to złocą się widoczne z daleka Tojeści: kropkowana i rozesłana

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Czy tojeść rozesłaną można umieścic na rabacie z tulipanami (nie wykopywanymi przez kilka lat), albo "u stóp" powojnika?
Tulipany - bo mam łyse miejsce po kwiatach, a obawiam się o cebulki, więc jeśli już jakaś roślina, to o płytkich korzeniach.
Powojniki - bo lubią zacienione, chłodniejsze "stopy", ale na razie nic mi tam nie pasowało.
Oba miejsca mam obsypane drobną korą, ale to też mi się nie bardzo podoba, więc szukam innego pomysłu. Może tojeść?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”