Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie
Zacznij od lektury wątku, były już omawiane podobne przypadki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przeczytałem ale nie wiem co w moim przypadku będzie najbardziej odpowiednie prośba o pomoc
- norbert76
To samo co u innych, ta sama procedura: korzenie, podłoże, stanowisko, podlewanie... Przelana jukka to przelana jukka, nic nowego tutaj nie da się poradzić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przyczynę znam ale co teraz zrobić? Odciąć ten pień jeden mięki? Czy coś puści z niego? Czy odżyje?
- norbert76
Masz wszystko w wątku...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba tylko czekać cierpliwie. Te kawałki w wodzie dobrze jest postawić w miejscu, gdzie będą z lekka podgrzewane od dołu (grzejnik).
B.
B.
Po zdjęciach jak patrzycie to tych zielonych już nie ściąć?
Witam, jukę dostałam 3 miesiące temu. Na początku ładnie wypuszczała nowe liście. Ostatnio dolne liście zaczęły przysychać. Zaczęłam czytać wątek i doszłam do wniosku że muszę ją przesadzić, zobaczyć co się dzieje w ziemi. Juka składała się z trzech pieńków (mały, średni i duży). Kiedy chciałam ją wyjąć z ziemi najmniejszy pieniek wyjął się jakby nie był ukorzeniony. Średni i duży mocno ze sobą ukorzenione, jedna wielka bryła korzeni. Tak też je włożyłam do nowej donicy. Pytanie dotyczy małego pieńka. Nie wiem czy zgnił, czy nie był ukorzeniony od początku? Nie wiem co mam z nim zrobić. Jak dobrze go oczysciłam, zobaczyłam że ma parę malusieńkich korzeni. Proszę o poradę, czy posadzić go w ziemi? Czy przeciąć, sprawdzić czy nie zgnił i włożyć do wody? Czy włożyć do wody taki jak jest i poczekać na więcej korzeni?

Juka - problem
Witam serdecznie,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Moja Juka straciła wiele liści. Nie wiem co jest przyczyną tego efektu.
Czy powinienem ją kultywować poprzez obcięcie łodyg? Czy przy aktualnym okresie jeszcze zimowym powinienem poddać ją procesowi rozmnożenia?

Bardzo proszę o pomoc !!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Moja Juka straciła wiele liści. Nie wiem co jest przyczyną tego efektu.
Czy powinienem ją kultywować poprzez obcięcie łodyg? Czy przy aktualnym okresie jeszcze zimowym powinienem poddać ją procesowi rozmnożenia?

Bardzo proszę o pomoc !!
Re: Juka - problem
Tu poczytaj viewtopic.php?t=3428
Witam. Mam pytanie odnośnie nawożenia jukk. Czy wapno granulowane mineralno-organiczne będzie dobrym wyborem ? Chciałbym również samodzielnie przygotować podłoże do juki. Czy moglibyście podać mi komponenty oraz ich stosunek ilościowy ?
- norbert76
Jeśli chodzi o podłoże, wiele razy była podawana mieszanka, ziemia do palm zmieszana ze żwirkiem 2:1 - 3:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Proszę o Pomoc w wyleczeniu Mojego Kwiatka
Witam wszystkich, mam problem ze swoją Juką/Draceną . Jestem raczej laikiem jeżeli chodzi o rozpoznawanie kwiatów oraz diagnozowanie ich chorób. Dla tego musicie mi pomóc
. Odratowałem Mojego kwiata po tym jak był chyba nie dobrze odżywiony, kupiłem odżywkę Compo do Palm i wszystko było super, wyszedł od korzenia nawet nowy pęd. W okresie zimy mieliśmy dużą wilgotność w mieszkaniu Co spowodowało chyba taki stan rzeczy. Na liściach u nasady była widoczna rosa. Teraz gdy ta wilgoć jest mniejsza na liściach wyskoczyło "coś" - patrze zdjęcie. Proszę o pomoc , bo z dnia na dzień kwiat marnieje.

- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Re: Proszę o Pomoc w wyleczeniu Mojego Kwiatka
Wygląda na tarczniki.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.