U Przemka w ogródku.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Przemka w ogródku.

Post »

Przemku w Krakowie nie pada i jest dość przyjemnie, mimo że mamy lepszą pogodę to jednak również współczujemy deszczu, mieliśmy z wodą w lecie trochę problemu ale nie wiele. Nie zalało nas, jednak przez choroby grzybowe związane z nadmiarem wilgoci, nie mieliśmy prawie żadnych owoców, jedna jabłonka oparła się chorobom i dała skrzyneczkę jabłek. Oby przyszły rok był łaskawszy. :D
Byłem kiedyś na spacerze, w ulubionych miejscach i zauważyłem że niedługo nie tylko w rzekach ale i na łąkach będziemy ryby łowić

Obrazek

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku szkoda, że ta kruszyna nie kwitnie, jestem nie pocieszona. :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku, ładnie się wybarwiła Twoja kruszyna. Moja już dawno zgubiła liście :(
Dzięki różnorodnym iglakom Twój ogród jest bardzo atrakcyjny o tej porze roku.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Obrazek

Tomku - to prawda ten rok jest wyjatkowo mokry, a straty sa większe jak po suszy :roll: , ta łąka to już bardziej bagno przypomina.

Tajko kruszyna nie kwitnie, ale jej urok rekompensuje brak ozdobnych kwiatów :)

Jacku - u mnie taka kruszyna jaką Ty masz juz dawno bez liści, a na Fine Line nadal są prawie wszystkie. Iglaki dla mnie były zawsze na pierwszym miejscu, od późnej jesieni do wczesnej wiosny, czyli prawie pół roku to one są główną ozdoba ogrodów, przy czym i w pozostałym okresie też są ładne, stanowiąc doskonałe tło i uzupełnienie dla róż i kwitnących bylin.

dzisiejsze LISTOPADOWE RÓŻE :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Ty je w szklarni trzymasz? :shock:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Nie posiadam takowej :D a róże prosto z ogródka, jakiś czas temu podmarzły trochę a teraz są cieplejsze noce i znów kwitną i mają nowe pąki :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

U mnie pąki i kwity na różach są już nieciekawe .
Genia
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Witam ! :wit
Trafiłam do ciebie prosto z wątku Igora.
Przeczytałam cały twój wątek ;:108 .Przemku, masz piękny ogród. Wiele ciekawych roślin nagromadziłeś. Naprawdę jest co ogladać, a tym bardziej przy czym pracować. Zazdroszczę ci "obszaru", jaki masz do dyspozycji. Ja najpierw muszę nieźle się nagłowkować, gdzie co posadzić, bo miejsca za mało. Podobają mi się twoja kolekcja iglaków, miskantów no i hortensji. Ostatnio zachorowałam na Pinky Winky, ale Vanilie Freise jest równie piękna, jeśli nie bardziej .... Na razie mogę je podziwiać w twoim ogrodzie. Planuję zakupić na wiosnę, chyba że załapię się na jakieś patyczki po zimie ... W swoim ogrodzie mam trzy duże krzewy hortensji ogrodowej Macrophylla, o jasnoróżowym kolorze kwiatów, które mogą przebarwiać się na niebiesko(co już wypróbowałam stosując siarczan glinu). Bywały lata, że było na nich więcej kwiatów niż liści, ale w tym roku przemarzły i kwitły bardzo słabo-2, 3 kwiatostany. Dlatego chyba postawię na wiechowate, które kwitną na jednorocznych pędach :tan .
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Przemku :wit W jednym z wątków doszukałam się info, że w twojej kolekcji jest wiąz 'Wredei' i są z nim problemy :? Miałam go kupić na wiosnę, nawet ma już wybraną miejscówkę, ale po tym co przeczytałam zastanawiam się czy to ma sens :( U mnie cienia praktycznie nie ma , a pisałeś, że mocno go przypala. No i ile twój już ma lat, a jakby można było jeszcze fotkę :oops:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O matuchno, ale róże :shock: i co najważniejsze LISTOPADOWE!
A pamiętasz, jak nam śnieg w październiku zwiastowali ;:14 Piękne kolorki cieszą oczy :tan
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Witaj, Przemku !

Przez pomyłkę zapytałam Igora o ścieżkę z kamiennych krążków, której zdjęcia zobaczyłam w twoim wątku z 20.X. (szkółka w Pęchcinie).
Widziałam już gdzieś podobną i wydaje mi się, że tamta była zrobiona ze starych żaren młyńskich, jakich kiedyś używano do mielenia mąki. Z czego by nie była zrobiona -jest bardzo oryginalna. Bardzo mi się podoba. Chętnie bym ułożyła taką u siebie.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu u mnie teZ już część krzewów do zimy bardziej przygotowana, a pozostałe zdaje sie nie znaja kalendarza :wink:

Lidko witam w moim ogródku, cieszę się że Ci się podoba :) i dziękuję za miłe słowa.Vanilie Freise zdecydowanie ładniejsza od Pinky Winky, chociaż ją też warto mieć. Dopiero tej jesieni dowiedziałem się że można samemu rozmnażać hortensje , najlepiej w czerwcu , będzę sadzonkował każdy kawałek :) . Wiechowate kwitna pewnie każdego roku. Widziałem wpis u Igora i tak pomyslałem :wink: ścieżka super tylko skąd tyle takich kamieni, to żarna takie ręczne te młyńskie kamienie to mają nawet i 1m średnicy :)

Aniu to prawda :roll: ten wiąz bardzo się przypala na słońcu, może lepiej wyszukaj jakiegoś klonu o żółtych liściach, te są bardziej wytrzymałe na słońce, bo ten wiąz nasłonecznym miejscu to wątpliwa ozdoba :wink:

Jolu dlatego warto sadzić róże ;:108 spytaj Grzesia on potwierdzi :wink: róże zakwitły w czerwcu , mamy pół listopada a one nadal mają piękne kwiaty :D . Prognozy pamiętam :;230 miał byc śnieg w październiku a -30 stopni mrozu w listopadzie.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przemku, gdzieś mi się zagubiłeś. :(
Ale jak Ci odnalazłam to padłam z wrażenia. Zupełnie inny ogród.
Jest prześliczny w tej nowej odsłonie.
Masz się czym pochwalić. Już nie mogę doczekać się wiosny, żeby zobaczyć co w trawie piszczy.
Róże cudnie Ci kwitną. U mnie już tylko 3, ale jeszcze.
Mam pytanie, czy masz jakis kontakt z właścicielami w Pęchcinie?
Miałabym pytanie o werbenę patagońską. Zakupiła sobie 2 sadzonki. Bardzo mi na niej zalezy, a nie wiem, czy zimuje im w gruncie, czy trzeba ją wykopać, czy można zebrać nasiona i spróbować wiosną wyhodować?
A może Ty coś wiesz na ten temat?
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Przemku dzięki za rady ;:196 Kolorek -jedno, ale bardzo mi się jego forma- po prostu kupię Dampieri-zielonego bliźniaka :D A na klony też się znajdzie miejsce :lol: A może jakieś polecisz? -najlepiej żółte :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Róże w takiej ilości jeszcze teraz - widok niebywały :shock: Tak, gdyby nie kilka przymrozków październikowych teraz wiele kwiatów kwitłoby w najlepsze.
Na kalinie bodnantenskiej pojawiły się pąki kwiatowe. Trochę się pospieszyła.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”