Zioła na działce cz. 1
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zioła na działce
Remessi,
Dziękuję, w taki razie posadzę. A czy możesz minnapisac w jakim miejscu masz posadzony??? Słońce, cień??
Dziękuję, w taki razie posadzę. A czy możesz minnapisac w jakim miejscu masz posadzony??? Słońce, cień??
Joasia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 paź 2012, o 08:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pólcień, ale sąsiadka od której dostałem sadzonkę twierdzi że po dwóch-trzech latach ttrzeba posadzić na nowo bo dziczeje albo zanika, cytuję bo w cząber się jeszcz
e dokładnie nie "wgryzałem". Jacek
e dokładnie nie "wgryzałem". Jacek
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Kolejny rok i kolejna próba z oregano. Po pierwsze wysianych wiele nasion w kubeczku 200 ml; po drugie, powolny wzrost. Zdjęcie potem...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 paź 2012, o 08:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dostałem kilka roślinek oregano w ubiegłym roky i już widzę, że w tym będę już musiał przerywać
-
- 500p
Szczęśliwiec
, choć i moje oregano w doniczce na balkonie, nieprzykryte, pozostawione samo sobie przezimowało
.
Wolusia może lepiej zainwestować w sadzonkę, ma większe szanse za dobre ukorzenienie się do zimy.

Wolusia może lepiej zainwestować w sadzonkę, ma większe szanse za dobre ukorzenienie się do zimy.
Joasia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Ja oregano traktuje jak chwast wydzieram go a on i tak odrasta, a przy tym sie rozsiewa i zagłusza macierzankę. Melisa lubi byc przynajmniej w czerwcu i sierpniu przycinana inaczej sie rozłazi i sama sie ukorzenia. Natomiast mięta mnie nie lubi, jest marna i przegrywa z melisą.
Dziękuję za odpowiedzi
Sprópuję podsypać lubczyk dobrą ziemią:))Pozdrawiam serdecznie 

Pozdrawiam Ewa
-
- 500p
Miętę sądziłam kilkukrotnie, ale nie zimowała. W zeszłym roku dostałam od sąsiadki miętę pieprzową jak na razie ma się dobrze, rośnie w zaciszu domku i w słonecznym miejscu. Smakowych odmian nie mam więc nie wiem jak wygląda ich uprawa.
Joasia
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
W sobotę nabyłam w Carrefourze piękne sadzonki ziół: mięty smakowej, estragonu, szałwi, lippi (Lippia graveolens) oraz bujnie rozrośniętej melisy. Akurat trafiłam na dostawę, więc sadzonki ładne i nie połamane przez klientów. Dostawca to szkółka HRS Dawidy. Sadzonki mniejsze po 5 zł, melisa 7 zł. Amatorów ziół zachęcam do odwiedzenia supermarketów w swojej okolicy. Było w czym wybierać. Mięty smakowe, niestety bez podanej wariacji smakowej, musiałam zgadywać. Wzięłam chyba truskawkową. Bardzo aromatyczna lippia - cześć listków zużyłam do deserów. Było jeszcze oregano, dwie odmiany bazylii, chyba też lawenda.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
U mnie oregano i tymianek zimują pięknie i coraz bardziej się rozrastają .
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Oregano, melisa, estragon, lubczyk i mięta ładnie przezimowały, już ładnie rosną. Właśnie piję herbatkę ze świeżej mięty 

Pozdrawiam, Kasia
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Czy ma ktoś zdjecia majeranku, estragonu i cząbru w fazie pierwszych liści właściwych? Bo coś chyba pomieszalam u siebie.