Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Witaj Tomku cudne to ostatnie zdjęcie , może być pięknie kolorowo nawet jak nie mam kwiatów .
Genia :wit
daszum
50p
50p
Od: 26 lut 2010, o 10:53

Post »

Tomek dziękuję za instruktaż fryzury karagany, poparty zdjęciem. Myślę, że wkrótce moja też będzie podobnie wyglądać.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tomku, czy Twoja karagana wypuszcza proste dziki od korzeni? Moja co roku to więcej, nie mam już nerwów do wycinania coraz to nowych odrostów.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam i bardzo przepraszam ale mam problem z internetem, zwarcie w kablu podziemnym powoduje brak sygnału, wczoraj np. sygnał był tylko 2 godziny, stąd moja nieobecność na forum.

Grażynko miło że wpadłaś, ja nie miałem z karaganą żadnych problemów, mało się nią przejmuję ale zawsze ją obcinam.
Dziękuję za ten 'obrazek z żurnala', mnie też się podoba :D

Gosiu jesteś przemiła :D

Dorotko zaraz pójdę do Ciebie zobaczyć karaganę. Dziękuję za pochwały dla naszego ogrodu :D

Adrianno dziękuję za wizytę, za pozdrowienia dla mamy( wczoraj zaczęła oglądać Twój wspaniały ogród i nagle urwał się internet, dzisiaj spróbuje) wzajemnie pozdrawia Ciebie, dziękuję za miłe słowa pod adresem naszego ogrodu, słyszeć je od Świetnej Ogrodniczki to radość, radość wielka :D Pochwały są potrzebne myślę nam wszystkim, bo jeszcze bardziej dopingują do pracy nad upiększaniem świata :D

Geniu zgadzam się ale jednak kwiaty stanowią sedno, bez którego ogród byłby trochę smutny i dlatego w tym sezonie przybędzie ich u nas sporo. Obawiam się tylko jednego, suszy i upałów. Nasz ogród chyba w związku z dużą ilością roślin, cierpi na powierzchniowy brak wody, a przecież kwiaty właśnie w tej warstwie gleby potrzebują wilgoci, no ale cóż konewki, węże, zraszacze pójdą w ruch do ostatniej kropli.... :D

Daszo na pewno karagana będzie Ci rosła, z mojego doświadczenia wiem że nie jest wymagająca, a co do przycinania jej to można to robić śmiało , nic jej nie będzie :D

Romku widać od razu że ta roślina nie jest Ci obca, oczywiście wypuszcza dziczki od ziemi, mam ten sam problem usuwam je, czy to nie jakiś błąd podstawki na której jest zaszczepiona? :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Tomku ! Twoje żywopłoty są wspaniałe ! Po prostu idealne...
Czy masz jakieś całościowe zdjęcie ogrodu? Wydaje mi się jakbyś ciągle pokazywał inne fragmenty? Poznaję tylko zakątek z ławeczką...
P.S.
Pooglądałam sobie zdjęcia z pierwszych stron !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tomku widzę że jak zapowiadałeś nie mam Cię.
Masz rację co to za wiosna , jak by w ogrodzie nie kwitły krokusy,przebiśniegi ,żonkile czy tulipany
Lato i jesień też mają swoje kwiaty .

Genia :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Izo witam serdecznie, miło mi że żywopłociki podobają się Tobie, bardzo je lubię, widziałem w szkółkach takie miniaturowe płotki i też postanowiłem je sadzić. Co do całościowego zdjęcia to na początku mojego wątku jest trochę większych planów, jeśli zaś chodzi o pokazywanie coraz to nowych miejsc to dziękuję Ci bardzo Izo ale ja niestety w kółko raczej pokazuję to samo tylko z innych ujęć. Mam problem z pokazywaniem naszego ogrodu bo często w kadr chciałyby wchodzić miejsca jeszcze niezagospodarowane i nieestetyczne, dlatego brakuje mi dobrych plenerów, będę się starał żeby to zmienić. Niektóre żywopłoty sadzę po to aby takie miejsca zasłonić, póki nie mogę się ich zupełnie pozbyć. Takich problemów pozbawione są osoby budujące nowe domy i zakładające ogrody na pustych działkach :D

Witaj Geniu, to jeszcze nie jest ta nieobecność spowodowana nawałem prac w ogrodzie, mam problem z internetem. W każdej chwili dostępu biegam po ogródkach forumowiczów żeby choć trochę być na bieżąco. Tak, kwiaty to życie, bez nich ogród nie istnieje, tak jakby cały czas skrywała go zima. Gdyby nagle zniknęły wszystkie zegary i kalendarze po kwiatach moglibyśmy rozpoznawać pory roku. Oby w tym sezonie ich obfitość sprawiała nam wiele radości :D

Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek, tak fotografujesz swój ogród, że absolutnie nie wygląda, że są tam jakieś nieestetyczne miejsca ! Zazdroszczę Ci , że już parę lat temu zająłeś się ogrodem i np. myślałeś o zasłonięciu czegoś, sadząc żywopłot. Brakuje mi tego czasu w moim ogrodzie...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Izo to fotografowanie wymaga nie lada ekwilibrystyki, aby w kadr nie wpadło coś nie pożądanego. Myślę że moje przyznanie że takie miejsca są u nas na działce jest uczciwym podejściem do sprawy, jednak nie skuszę się żeby je pokazywać dlatego nie wszystkie ładne miejsca mogę w pełni zaprezentować, bo często są na tle czegoś, czego oczy forumowiczów nie muszą 'podziwiać'
Chciałbym żeby mój ogród kiedyś, choć w części był tak atrakcyjny jak Twój, ale wiem że to raczej niemożliwe nawet ze względu na otoczenie, widać to na zdjęciach, rzadko mogę zrobić zdjęcie nie uwieczniając na nim domów sąsiadów :D

Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasem domy sąsiadów bywają ładne...i ich ogrody. Oby tak było jak najczęściej ! Ja z jednej strony mam taką kiepską sytuację - paskudne mury, niesamowity bałagan, teraz wystawili jakiś ohydny blaszak. Staram sie od tego zasłonić, ale sam wiesz, że nie zawsze i nie tak szybko jest to możliwe.
Idę otrząsać śnieg z roślin - wczoraj spadło z pół metra... Można się załamać...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Izo ja akurat mam dobrych sąsiadów i ich domy mi nie przeszkadzają bo i nasz nie jest rewelacyjny, tylko narzekam na ogólną ciasnotę nie da się robić zdjęć żeby w tle nie było domów, nie jest to korzystne dla kompozycji kadru. Wygląda jakby ogród był uwieczniany raz u jednego sąsiada raz u drugiego, nie jest to ciekawe. Ale tego nie da się przeskoczyć, póki rośliny nie urosną ogromne :D Współczuję Ci tego śniegu u nas niewiele sypało, też mam go już dość.

Pozdrawiam Tomek :D

Zrobiłem dzisiaj małe zakupy, ogrodnicze markety zapełniają się towarem.
Kupiłem po raz pierwszy skimię o nazwie Rubella

Obrazek

Nabyłem też dwie na razie róże, bo były bez nazwy, chyba że de lux to jest nazwa ale wątpie

Obrazek

I takie dwie bylinki, pierwszy raz widzę takie nazwy

Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tomku acidantera jest rośliną cebulową, pięknie pachnie,
ale ja chyba nie umiem się nią opiekować, ledwie mi zakwitnie, to zaraz jesień.
Może dobrze byłoby ją podpędzić?
Słoneczniczek to bylina bardzo łatwa w uprawie. Kwiaty można zasuszać, bez utraty koloru :P
Róże nn, jak zakwitną będziesz miał zabawę z identyfikacją, "różolubni" pomogą :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Acidantera inaczej mieczyk abisyński to jedna z moich ulubionych cebulowych. Pięknie delikatnie pachnie. Co roku kupuję i sadzę :).
Agata
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witam Was Elu i Agato wiedziałem że na pewno znane są te bylinki, to tylko ja jestem taki ciemny że o nich nie słyszałem, ale spodobały mi się i je nabyłem. Byliny kupujemy z reguły w doniczusiach w szkółce za Krakowem, w sklepach rzadko, kupiłem żeby mieć coś więcej w koszyku. Wszedłem na stronę producenta tych róż które pokazałem, niewiele się dowiedziałem, tylko że są bardzo dobrej jakości. Jest to duży producent i rzeczywiście krzewy w kartonikach wyglądają bardzo ładnie są mocno nawoskowane, myślę że będą rosły. Dziękuję za oświecenie mnie w sprawie tych bylinek :D

Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku , fajne zakupy ! Skimia już wygląda imponująco ! Słoneczniczek kwitnie bardzo długo, w zasadzie całe lato do jesieni, będziesz miał z niego pociechę.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”