Powolna metamorfoza

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Re: Powolna metamorfoza

Post »

Ja też nie plackowa ani nie kompotowa, więc rabarbar kupiony na.. kwiatostan :D

no .. może z cukrem spróbuję .. zobaczę hihihi

damskiej parasolki????? to chyba będę mu musiała inne miejsce znaleźć ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znajdź mu trochę przestrzeni, potrafi być wielki. U mnie rośnie 3 rok, dla porównania zrobiłem zdjęcie z zapałkami. Rośnie w kącie i widać, że mu ciasno...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Przesadzę jesienią.. :)
Na razie niech się przyjmie :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Aaaa, to już wiem dlaczego mój wiciokrzew i na dodatek caprifolium, nie pachniał. Teraz poszłam i... pachnie, pięknie pachnie :;230
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysiu widzę, że zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany. Warzywnik bardzo nam się podoba, inny kształt niż tradycyjny.
No i o rzewieniu się naczytałam, no popatrz ja też mam na działce/ to prawda leczy /
A że altana juz prawie stoi to jestem pełna podziwu i ja i mój Krzysiu. U nas cięgle przepaduje , że dach mamy do wymiany bo przecieka i ... czekamy na pogode i na ;:3

pozdrawiamy
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

liska pisze:to taki rabarbar tylko niejdalny :)
ale ponoć tym coś leczą ..
Pewno Iza chatte będze wiedziała...
Iza nie wiedziała :oops: , ale poszukała i znalazła, że rzewień lekarski ma kwiaty czerwonawe, więc krzysiowy to zwykły rabarbar.
"Preparaty z rzewienia są stosowane w małych dawkach w celu usprawnienia funkcjonowania przewodu pokarmowego. W większych dawkach działają one przeczyszczająco.(...) Również zbyt długie stosowanie może powodować tworzenie się kamieni szczawianowych w układzie moczowym."
Zapewne z tego powodu nie jest zbyt popularny w ziołolecznictwie. Są lepsze zioła na poprawę trawienia ;)

Nie wiedziałam, że rabarbar tak pięknie kwitnie! Miałam kiedyś, ale zwabiał takie ohydne brązowe pluskwiaki, okropnie smierdzące, więc go wywaliłam.
Wieczornik damski u mnie ma ponad metr, ale inny egzemplarz, w innym miejscu, ledwo 30, może 40 cm :roll: Pachnie slicznie, ale zupełnie inaczej nić maciejka. Jakby połączenie fiołków i jaśminu ...
Krzysiu, kwiaty, które pachną tylko wieczorem, zazwyczaj pachną też wcześnie rano. W każdym razie na pewno dotyczy to wiciokrzewu. Sprawdzałam! :D
A altanka będzie piękna - widzę to już oczyma duszy. Żadna stodoła ;:14
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzyśiek, co widzę, porządna prawdziwa altana na lata! Szkoda, że musisz przerywać robotę. Wygląda super! Przestronna!
Dzięki za odwiedziny w wątku wiślankowym. Będzie spoko! Altana Twoja super!
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Izo, no to... smacznego placka na wiosnę :wink:

Magdo, a moje nie kwitną jeszcze. Pochodziłem sobie dziś po ogródkach działkowych czekając na juniora, i większość wiciokrzewów już kwitnie. Za to moj nie ma mszyc, wszystkie siedzą na pobliskim jaśminowcu i rożach. Zatrzęsienie w tym roku. Zamierzyłem się, zeby popryskac szarym mydłem, ale już nawet tego nie można dostać. Jest tylko jakiś "Biały jeleń" sprzedawany jako szare mydło. Tylko, że... sodowy, a nie potasowy. O tempora...

Ewo, przyjdzie pogoda, przyjdzie... Jeszcze będziemy narzekać na suszę :roll:

Izo, ostatnia nadzieja, ze winorośl nada jej klimat. Jeden się ostał, więc może nawet w tym roku ją zasłoni. A Arkadia czeka na wsadzenie, teraz zbytnio bym ja pokiereszował przy wykańczaniu. I ciągle biję się z myślami, czy zakładać rynny, czy robić ryflowaną drewnianą podłogę... :oops:

Aga, dziś dotarła kolejna porcja drewna, więc jutro znów mały kroczek do przodu. Szkoda tylko, że w BC sklepy pozamykają, to byłby świetny dzień, żeby kupić pokrycie dachowe. Bo u mnie większość sklepów czynna w normalne dni od 8 do 16 :twisted: . Dla bezrobotnych je otwierają, czy co? Co to za idiotyzm mieć sklepy otwarte jedynie w godzinach, kiedy większość ludzi jest w pracy?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit Bishopciu

wieczorkiem posiałam rabarbar..........

rzewienia lata świetlne nie widziałam już :shock:

jak posadzisz wrotycze to zemdleję przed kompem 8-)

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda z tymi godzinami, tak samo jest z urzędami. Ja kiedyś miałam nocną pracę ;:14 aby zdołać załatwiać sprawy w urzędachw dzień...
Oj zazdroszczę Ci procesu budowania tej altany. To zapewne wielka satysfakcja?
A jak będziesz ją zabezpieczał?
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Bishopciu, mój wiciokrzew, mimo swego młodego wieku, też czyściutki od mszyc, bób również, za to naparstnice :shock: i jedna kalina oblepione od stóp do głów, róże tak średnio... chyba i te małe paskudne stworki mają zmienne gusta :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

bishop pisze: Ciurkadełko obchodziło w tym tygodniu roczek, glony je polubiły :wink:
Obrazek
Oooooj pięknie, w moim guście, przydalo by mi się takie pod orzechem. Udokumentowałeś na forum jak powstawało? Jeśli tak to będę musiała prześledzić temat ;:138
Ogródek EdytyB

zapraszam
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Krzysiek, to już chyba drugie ciuradełko jakie widzę na tym forum :D Super to wygląda. Przejrzałem również Twój wątek. Co prawda, może nie cały, bo zbrakło by mi dobry albo i więcej ;:112 Ale masz masę pięknych roślin i łanie wkomponowanych w resztę ogrodu. A altanka to jest to ,o czym marzę. Ale niestety mały ogród na to nie pozwala.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Cześć Krzyś,

Godziny urzędowania różnych punktów usługowych i urzędów to jakaś masakra. Mi np. poczta zrobiła ułatwienie - mogę polecone odbierać TYLKO w pobliskiej agencji, nie muszę jeździć do centrum... Tyle, że agencja otwarta jest w godzinach 8-16, czyli idealnie w tych, w których jestem w pracy. Weekendy - zamknięte. :-) Ręce opadają.
Piękny ten Twój rabarbar. Kiedyś miałam taki w ogrodzie - robiłam z niego ciasto z mamą, a czasami pożerałam na surowo. Niestety jakoś wyginął.
Pozdrawiam ciepło (pogoda po tygodniach buntu postanowiła obdarować Śląsk słońcem!).
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzyś? Robisz altanę?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”