Aniu, takich nie masz, czy w ogóle nie masz ?AniaDS pisze:ładne te ciemierniki, a ja jeszcze takich nie mam
![]()
Wiesiu, wysiewają się i to w nadmiarze.abeille pisze:Ślicznie Ci kwitną ciemierniczki Gabrysiu, i piękne mają kolory. A czy Ci się wysiewają ?
U mnie całe przedszkole u stóp i jak na razie nie wyplewiłam. Może się przydadzą na posadzę gdzie indziej ?
Słonecznego dnia
Aniu, już odpisałam...an-ka pisze:Ciemierniki cudności świata.Zobacz na pw
Markus... mogą być dwie przyczyny...markussch01 pisze:Gabi ciemierniki pieknie rosna -u mnie cos nie bardzo,co moze być przyczyna ?
Moze za kwasna ziemia-rosna obok zurawiny.
Pozdrawiam Markus
Aguś, moja miłość do ciemierników to już stara miłość...AGNESS pisze:Gabi prześliczne ciemierniki pokazujesz, ja się zakochałam w nich zeszłej zimy 8)i jeśli Panowie remontujący mój taras nie zdepczą mi ich, to może i ja będę cieszyła się tymi pięknymi kwiatuszkami na wiosnę
Jolu, widać że będziemy mieli sporo niespodzianek...JolantaGraj pisze:Ciemierniki prześliczne .Też mam kilka sadzonek i siewek .W przyszłym roku okaże się jakie mam . :P
Gabi przyznaję się , że ciemierniki poznałam dopiero będąc na forum, wcześniej kompletnie ich nie znałam, ale to była miłość od pierwszego wrażenia, zobaczyłam i zakochałam się, specjalnie dla nich wiosną przerobiłam młodziutką zakładaną jesienią rabatęGabriela pisze:Aguś, moja miłość do ciemierników to już stara miłość...AGNESS pisze:Gabi prześliczne ciemierniki pokazujesz, ja się zakochałam w nich zeszłej zimy 8)i jeśli Panowie remontujący mój taras nie zdepczą mi ich, to może i ja będę cieszyła się tymi pięknymi kwiatuszkami na wiosnę
Jakieś dziesięć lat temu, a może więcej, dostałam pierwszą sadzonkę od sąsiadki.
Była to taka ze zwykłego ciemiernika, ale i tak byłam wniebowzięta.
Długo szukałam po szkółkach innych kolorów,
ale dopiero kilka lat temu przywiozłam pierwsze bordowe z Niemiec.
Miał być jeden różowy, ale i tak się cieszyłam że mam inne...
W tym roku kupiłam w Auchan kilka pełnych i w różnych kolorach.
Dwa zakwitły, ale kwiaty trochę niedorobione były,
więc jakie będą naprawdę, zobaczę dopiero na wiosnę.
AGNESS pisze:
Gabi przyznaję się , że ciemierniki poznałam dopiero będąc na forum, wcześniej kompletnie ich nie znałam, ale to była miłość od pierwszego wrażenia, zobaczyłam i zakochałam się, specjalnie dla nich wiosną przerobiłam młodziutką zakładaną jesienią rabatęWszystkie roślinki wykopałam, wymieniłam ziemię, którą nawiozłam jesienią, bo była to kwasolubna rabata, więc wszystkie rododendrony, azalie i iglaczki musiały wywędrować, żeby ciemierniki miały cieniste miejsce
Mam w tej chwili kilka roślinek, jedną dostałam z kwiatuszkiem, więc wiem jak będzie a pozostałe okaże się. Mam nadzieję, że zakwitną- tylko Ci robotnicy
Nie ma za co Markus...markussch01 pisze:Gabi mysle, ze kwasno ciemiernikowi/jak podsypujesz dolomitem,sprawa jasna -Dzięki/![]()
Trzeba mu zmienic miejsce.
Pozdrawiam Markus
Bożenko, nie przejmuj się... ja też trochę zaniedbuję, ale nie zawsze można wszędzie dotrzeć.Babopielka pisze:Gabrysia![]()
Wreszcie dotarłam do Ciebie ,aż mi wstyd ,że tak zaniedbałam znajomychMam nadzieję ,że zima nadrobię wszelkie zaległości
Piękny kolor tego ciemiernika z pierwszego zdjęcia .Ja mam tylko tego białego ,ale też jest ładny
Boguśko, nie wiem... nie byłam już dość dawno w Auchanie.bogusia177 pisze:Gabryśko ,dziś widziałam w Żorach w Auchan ciemierniki ,,,
ale były brzydkie ,wydawały mi się chore ,,,
oczywiście cena była niska ,bo to była wyprzedaż umęczonych roślinek
,,ciekawe czy w Raciborzu też są:P