Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Kasiu jak Ci zazdroszczę,że mieszkasz w takich okolicach,blisko woda,wypoczynek ach cudnie:)
Widać,że braciszek młodszy za starszym przepada :uszy
Ty masz nieurodzajną ziemię? Ja tu widzę wszystko kwitnące,a trawa jaka zielona...
Lilie w rudościach bardzo ciekawe.Trzymam kciuki za 3 Abrahamy,oby nie znalazły się na rozpalonym ognisku ;:oj
Wypoczęłaś na działeczce,od razu chce się żyć...ja jutro pojadę,u mnie od dwóch dni zimnica i wiatr brrr ;:131
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ja też trzymam kciuki za Abrahamy :D . Niech się chłopakom wiedzie jak najlepiej, oby pokazali swe wdzięki 8-). A jak nie, to zakwitną w innym ogrodzie.

Wrzosy na wiosnę wyglądały okropnie i byłam pewna, że nastał kres wrzosowiska, a jednak wstał Feniks z popiołów i we wrześniu kolorek będzie :D .

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu,
rzeczywiście Twoja działka wygląda bardzo ładnie - chyba tylko wody jej było potrzeba.
Nie narzekaj na gliniaste podłoże - po wzbogaceniu w materię organiczną wszystko będzie rosło jak na drożdżach.
Dużo gorzej mają ogrodnicy, którym piaski przyszło uprawiać.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, faktycznie deszcze bardzo dobrze robią rabatkom. A co do ziemi, to na przeważającej części rabatek jest to zwięzła gleba ale nie taka czarna tłusta fajna glina, jak na urodzajnych polach a raczej zbita gleba mineralna, mało w niej próchnicy. Róże podlewam gnojówkami i podsypuję obornik bydlęcy, koński, odchody gołębi, co tam mam i w tych miejscach jest sporo azotu, bo gwiazdnica rośnie łanami. Ostatnio wymyśliłam sposób na wzbogacenie gleby z substancje mineralne. Odpadki zielone i zielone części chwastów wkopuję po prostu płytko pomiędzy roślinami i przysypuję ziemią. Wygląda estetycznie. Myślę sobie, że to się tam rozkłada podobnie jak na kompostowniku. W ubiegłym roku zaczęłam tak robić i chyba jest ok, bo w tym roku przy pieleniu napotykałam już dżdżownice. Jeszcze 20 lat i będę miała dobrą glebę na głębokości 10 cm :;230 .

Schloss Eutin jeszcze raz i jeszcze raz. Cieszę się nią, bo jako jedna z trzech raczyła przezimować i ładnie się rozkrzewiła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze lato w pełni a ja już myślę, że jesień i zima nadejdą szybciej niż się spodziewamy. Przede wszystkim ja już gromadzę zapasy tłuszczyku na zimę, straaaasznie mam chęć na słodkości i w ogóle apetyt dopisuje, co skutkuje fałdkami 8-), poza tym rozmyślam czym okryć róże na zimę, bo dywany, których do tej pory używałam są okropnie nieporęczne, ciężkie i nie mam gdzie ich przechowywać latem. Kusi mnie, żeby zakupić już teraz słomę od rolnika i jakoś ją przechować do zimy. W agrowłókninę nie wierzę, bo mnie zawodziła.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Próbowałaś worki pełne liści ?Chyba Madzia kiedyś komuś polecała ;:224 poręczne...
Pięknie u Ciebie-wpadłam z rewizytą ;:196
Masz na przedostatnim zdjęciu ostróżkę o cudnym kolorze.Poluję na nasiona na klombie mielskim,ale obawiam się,że jak zaczną szpecić to ją ciachną i nici z nasion ;:218 Gdyby można było zapisać się w Twoim kajeciku na 5 nasionek to byłoby super ;:167
Chętnie się wymienię na swoje ;:108
Wklejam wpis i wracam na spacerek po cudnych zakątkach ;:65
:wit

Piękna Bonica ;:333 moja skromniutka w porównaniu z Twoją ,a sąsiedztwo Rapsody in Blue bardzo mi się podoba(u mnie),polecam.Rapsody woli mniej słonka,ładniej wybarwiają się wtedy kwiaty.
Bardzo podoba mi się fotka pomarańczowych lilii na tle ciemnej ławy-znasz nazwę tej lilii?
:wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, dzięki za podpowiedź w kwestii liści w workach, jako okrycie dla róż :D . Toż to dla mnie doskonałe rozwiązanie! Jesienią na osiedlu administracja zleca grabienie liści, które potem w workach :uszy czekają pod drzewami aż przyjedzie wóz i wywiezie na śmieci. Tym razem to nasz kombi będzie robił za śmieciarkę :heja . I wszyscy będą zadowoleni :D .
Niestety nie znam nazwy żadnej swojej lilii. Moje zwoje mózgowe obsługują jedynie nazwy róż :oops: . Ostróżkę oczywiście zbiorę.

Miałam dziś w pracy prawdziwie sądny dzień. Wszystko szło jak po grudzie prawie cały czas. Po ośmiu godzinach walki z przeciwnościami, w stanie całkowitego wypalenia wpadłam na pomysł, żeby pojechać na działkę, mając w nosie perspektywę stania w korkach na wylocie z Gdańska oraz kłębiące się chmury, grożące deszczem a nawet burzą. Organizm dobitnie domagał się kawy oraz pracy z sekatorem i haczką, bo jak nie, to groził wyładowaniami na rodzinie. Posłuchałam organizmu i nie żałuję :D .
Po drodze zatrzymałam się nad Radunią. Na zdjęciu wygląda na spokojniejszą niż była w rzeczywistości. Nurt był dość szybki i tworzyły się niewielkie wiry.

Obrazek

Poniżej wału osiedle. Osiedle, jak osiedle ale na ładnym tle. Na horyzoncie, coś na kształt gór :D . Wzgórza morenowe.

Obrazek

Takiego wesołego widoku bardzo dziś potrzebowałam. A ponieważ zapotrzebowanie było duże, więc aż trzy zdjęcia tego samego :wink: . W bukieciku bratki bylinowe, trzykrotka, nemezja niebieska i róża Heidetraum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciachnęłam przekwitłe róże, podparłam co wymagało, oberwałam niektóre liście z chorych róż. I to wszystko. Aaaa, jeszcze obcięłam wierzbę Hakuro i zrobiłam ją na kulkę. A potem spacerek w poszukiwaniu grzybów. No, nie było. Ale w końcu idzie się "na grzyby" a nie "po grzyby", więc płaczu nie było. Za to były piękne widoki :D .

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu i bardzo dobrze zrobiłaś ,ze pojechałaś na działeczkę .Terapia Dzięki łopatce w ręku to działa :D
Przegapić tak kolorowe kwitnienie ? Pokazałaś bardzo energetyczny obrazek.
Sama pojechałaś ? U mnie niestety większość róż ma od dołu żółte listki,które wciąż usuwam .

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu , moje rózie też piegowate, chociaż niektóre o dziwo pozostają w dobrym zdrowiu, pomimo wilgoci, która nam panuje. Sporo chorych liści oberwałam wczoraj z Peace. Widać te wielkokwiatowe róże są słabszego zdrowia, bo rosnąca obok Compassion jest zdrowa. Niestety nawet Bonica ma chore liście, chociaż i tak mniej niż w ubiegłym roku, bo pryskałam w tym roku dwa razy. Bonica ma niby ten ADR. Jak ja do niej z wyrzutami, że co ty taka chora róża jesteś to ona mi na to, że mnie się wydaje, bo ona nie może być chora, bo napisali jej w rodowodzie ADR i ona wcale chora nie jest :lol: . A jest!
Najgorzej zagrzybiona jest Maiden's Blush i co bym nie robiła, to i tak po kwitnieniu przychodzi na nią czas grzyba. W ubiegłym roku cięłam ją z tego powodu nisko po kwitnieniu, żeby już tego grzybka spalić razem z gałęziami, no to się tylko rozkrzewiło krzaczysko a grzyba jak miała w zeszłym roku, tak ma i w tym :roll: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale, jak wszystko w życiu, zagrzybienie również ma plusy i minusy. To teraz plusy :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

KASIU :wit Super grzybki ale czy jadalne na pewno :?:
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewiczko, grzybki są jadalne i już zjedzone :D .
Grzyby na różach mają dziś swój dzień. Pada, pada, pada...
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...pada, pada. Miniony weekend pod względem działkowym był dla mnie stracony. Skorzystaliśmy z innej rozrywki i w ten oto sposób mój kawałek ziemi ostał się bezpański. Teraz pewnie wszystko tam pływa i z duszą na ramieniu będę jechała na moją działeczkę.
A tymczasem lobelie. Sieję w lutym i latem oczekuję efektów. W zeszłym roku uschło wszystko na pniu. W tym roku były ładne ale czy nadal są? Się zobaczy.

Obrazek

Obrazek

Niedoceniłam rozmiarów lawendy i posadziłam ją przed lobeliami. Okazało się, że lawenda z tych wyższych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Ech, takie grzyby na własnej działce to dopiero radocha ;:3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu lobelia w ogromnej ilości,uwielbiam te drobne kwiatki ;:333 Moich kilka się uchowało,ale gdzie mi tam do twoich poduch :oops:
Lawenda z białą lobelią ;:167 Trzymam kciuki,żeby nie za mokro było u Ciebie.U mnie też padało,ale szkód nie ma ;:108
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu - wyjątkowo pięknie kwitną w tym roku Twoje róże ;:138 Cała działka tonie w kwiatach...
Miałam blisko dwumiesięczne zaległości w Twoim wątku. Pomysł z wypadem na działeczkę po pracy - rewelacyjny. W końcu nie masz do niej tak daleko. Ja mam kolegę, który od 1980 roku codziennie dojeżdża do pracy z Jodłowna a to przecież trochę dalej jak Twoja działka :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”