
Moja domowa piekarnia - AnaKa
- samanti
- 200p
- Posty: 274
- Od: 28 mar 2008, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
- Kontakt:
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu zaczynaj 

pozdrawiam - Edyta Moja oranżeria i domowy zieleniec
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 22070
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu dawaj ten przepis na karpia w galarecie please....
To ostatni moment,juz dziś musze go zrobic
Karp jak co roku wyjdzie mi ale ta galareta
ucz Kochana jak ja zrobić by była klarowna
Śledzie zrobię wg, Twoich wszystkich przepisów,
uwielbiam śledzie
To ostatni moment,juz dziś musze go zrobic
Karp jak co roku wyjdzie mi ale ta galareta

Śledzie zrobię wg, Twoich wszystkich przepisów,
uwielbiam śledzie

- Haim
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2515
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Tczew
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu, składam Tobie i Twojej Rodzinie Najserdeczniejsze Życzenia, Radości, Miłości i Pogody Ducha, abyście spędzili te święta w ciepłej i Rodzinnej atmosferze 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu
bardzo często robię śledzie z grzybkami.Są pyszne.Ja czasami dodaję jeszcze pokrojoną paprykę i pokrojonego ogórka konserwowego.
Podam przepis jak ja robię śledzie w sosie słodko-kwaśnym.
Filety śledziowe moczę przez dobę i odsączam .Kroję na dzwonki małe lub duże według uznania.
Sos słodko-kwaśny
cebula-2 szt pokrojona w paseczki
słoiczek mały przecieru pomidorowego
pół szklanki wody
pół szklanki octu
pół szklanki cukru.
pół szklanki oleju lub oliwy
Cebulę smażę na oleju aż zrobi się szklista.Dodaję do niej wodę z octem , cukier i przecier pomidorowy.Wszystko razem smażę na patelni przez około 5 minut.Studzę sos i zimnym zalewam pokrojone płaty śledziowe. Najlepsze są na drugi dzień jak śledzie poleżą w tym sosie.Właśnie studzi mi się sos na patelni do śledzików na jutrzejszą Wigilię.
Podobnie robię też grzyby(najlepsze są kurki) w tym sosie tylko ,że grzyby smażę z cebulą a następnie dodaję wszystkie składniki jak wyżej.Smażę wszystko około 10 minut.Grzyby tak przygotowane są bardzo dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięsa.Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy.
bardzo często robię śledzie z grzybkami.Są pyszne.Ja czasami dodaję jeszcze pokrojoną paprykę i pokrojonego ogórka konserwowego.
Podam przepis jak ja robię śledzie w sosie słodko-kwaśnym.
Filety śledziowe moczę przez dobę i odsączam .Kroję na dzwonki małe lub duże według uznania.
Sos słodko-kwaśny
cebula-2 szt pokrojona w paseczki
słoiczek mały przecieru pomidorowego
pół szklanki wody
pół szklanki octu
pół szklanki cukru.
pół szklanki oleju lub oliwy
Cebulę smażę na oleju aż zrobi się szklista.Dodaję do niej wodę z octem , cukier i przecier pomidorowy.Wszystko razem smażę na patelni przez około 5 minut.Studzę sos i zimnym zalewam pokrojone płaty śledziowe. Najlepsze są na drugi dzień jak śledzie poleżą w tym sosie.Właśnie studzi mi się sos na patelni do śledzików na jutrzejszą Wigilię.
Podobnie robię też grzyby(najlepsze są kurki) w tym sosie tylko ,że grzyby smażę z cebulą a następnie dodaję wszystkie składniki jak wyżej.Smażę wszystko około 10 minut.Grzyby tak przygotowane są bardzo dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięsa.Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Dziewczynki, przepraszam,że zawiodłam, zwłaszcza Karo
Niestety, miałam awarię komputera
Moje wigilijne menu :
-śledzie : rolmopsy, z grzybkami,pod śmietanową pierzynką
- karp w galarecie
- karp smażony
- tołpyga nadziewana,pieczona
- pierogi z kapustą i grzybami
- uszka z grzybami z czerwonym barszczem
- kapelusze suszonych prawdziwków,smażone w panierce
- kapusta z grochem
- kutia
- kluski z makiem
- kompot z owocowego suszu
- piernik orientalny
- pierniczki
- kandyzowane orzechy
- Atros - świąteczny chleb grecki
Życzę Wam smacznych wigilijnych kolacji

Niestety, miałam awarię komputera



Moje wigilijne menu :
-śledzie : rolmopsy, z grzybkami,pod śmietanową pierzynką
- karp w galarecie
- karp smażony
- tołpyga nadziewana,pieczona
- pierogi z kapustą i grzybami
- uszka z grzybami z czerwonym barszczem
- kapelusze suszonych prawdziwków,smażone w panierce
- kapusta z grochem
- kutia
- kluski z makiem
- kompot z owocowego suszu
- piernik orientalny
- pierniczki
- kandyzowane orzechy
- Atros - świąteczny chleb grecki
Życzę Wam smacznych wigilijnych kolacji

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Wszystkim Forumkom i Forumowiczom, którzy odwiedzają mój kulinarny wątek życzę-
zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt,
wspaniałych prezentów

zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt,
wspaniałych prezentów


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Zanosi się Kasiu.Książka jest naprawdę wspaniała 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Dziś robiłam obiad dla poświątecznych Gości. Niestety, zdjęcie mam tylko jedno - nie było czasu
Podałam:
- galantynę z ryby - amur

- rosół z karpia
- schab pieczony nadziewany żurawiną, ryż i sałatka:rukola, roszponka, pomidory cherry,biała cebula, sos z oliwy,cytryny i brązowego cukru, pieprz i sól

Podałam:
- galantynę z ryby - amur

- rosół z karpia
- schab pieczony nadziewany żurawiną, ryż i sałatka:rukola, roszponka, pomidory cherry,biała cebula, sos z oliwy,cytryny i brązowego cukru, pieprz i sól

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu Do Siego Roku życzę
.


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Dziękuję Elżuniu
Zapraszam na noworoczne śniadanie
U mnie jajka z kawiorem

Wędliny domowe, pasta z avocado i wątróbki rybne



Zapraszam na noworoczne śniadanie

U mnie jajka z kawiorem

Wędliny domowe, pasta z avocado i wątróbki rybne


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Wydałam noworoczny obiad
[bSzynka gotowana w piwie imbirowym wg.Nigelli Lawson i groch z kapustą[/b], czyli udane brytyjsko-polskie połączenie smaków

Przepis Nigelli trochę przeze mnie zmodyfikowany, bo wg.N.Lawson
Szynkę ze skórą zalać piwem imbirowym z dodatkiem łyżki soli i gotować./piwo musi pokryć mięso/.Potem wyjąć, skroić skórę,szynkę posmarować konfiturą pomarańczowo-imbirową i zapiec w piekarniku.
Ja szynkę natarłam przyprawami - sól morska,pieprz,czosnek, liść laurowy na dobę.Potem zagotowałam w zalewie z piwa z dodatkiem soli.Zostawiłam na noc.Na drugi dzień posmarowałam konfiturą i zapiekłam. Jest doskonała na ciepło i na zimno
I obowiązkowo noworoczne bossskie tiramisu suto skropione likierem Amaretto
Biszkopty do tiramisu, kawa rozpuszczona w wodzie
serek mascarpone
3 jajka
cukier puder
likier amaretto
czekolada starta na tarce do posypania
Biszkopty szybko nasączam kawą i układam w naczyniu, skrapiam Amaretto.ŻÓŁtka ucieram na puszystą masę z puderem i serkiem, białka ubijam na sztywno.Łaczę z żóltkami i mascarpone. Wykładam na biszkopty.Posypuję startą czekoladą.Wstawiam do schłodzenia na 2 godziny.Potem jem bez umiaru


[bSzynka gotowana w piwie imbirowym wg.Nigelli Lawson i groch z kapustą[/b], czyli udane brytyjsko-polskie połączenie smaków

Przepis Nigelli trochę przeze mnie zmodyfikowany, bo wg.N.Lawson
Szynkę ze skórą zalać piwem imbirowym z dodatkiem łyżki soli i gotować./piwo musi pokryć mięso/.Potem wyjąć, skroić skórę,szynkę posmarować konfiturą pomarańczowo-imbirową i zapiec w piekarniku.
Ja szynkę natarłam przyprawami - sól morska,pieprz,czosnek, liść laurowy na dobę.Potem zagotowałam w zalewie z piwa z dodatkiem soli.Zostawiłam na noc.Na drugi dzień posmarowałam konfiturą i zapiekłam. Jest doskonała na ciepło i na zimno

I obowiązkowo noworoczne bossskie tiramisu suto skropione likierem Amaretto

Biszkopty do tiramisu, kawa rozpuszczona w wodzie
serek mascarpone
3 jajka
cukier puder
likier amaretto
czekolada starta na tarce do posypania
Biszkopty szybko nasączam kawą i układam w naczyniu, skrapiam Amaretto.ŻÓŁtka ucieram na puszystą masę z puderem i serkiem, białka ubijam na sztywno.Łaczę z żóltkami i mascarpone. Wykładam na biszkopty.Posypuję startą czekoladą.Wstawiam do schłodzenia na 2 godziny.Potem jem bez umiaru


Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki