Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wczesna marchew i inne
Może uprawialiście bolero i lagunę i jaką z nich warto wybrać. Uprawa ekologiczna bez żadnych oprysków
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bolero miałem kiedyś, ale dla mnie odmiana za późna, wolę Lagunę.
A z bardzo wczesnych, to Napoli, dla mnie super wczesna i być może, że w przyszłym sezonie nieco jej posieję.
A z bardzo wczesnych, to Napoli, dla mnie super wczesna i być może, że w przyszłym sezonie nieco jej posieję.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Marchew
cześć.jestem tu pierwszy raz -przerywałem marchewke i posadziłem i wszystkie pięknie się przyjęły-a czytałem ze to nie jest możliwe 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jest możliwe oczywiście.
Ale często zdarza się tak, że korzenie już nie są takie jakie być powinny.

Dam znać.może będą fajne.da się.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Hodowcy marchewek gigantów, przesadzają swoje marchewki po 3-4razy. Więc na pewno idze. 

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
A jak zabezpieczacie przed połyśnicą ? Zaplanowałam w tym roku, że w czasie jej pierwszego wylotu / orientacyjnie kwitnienie akacji/ swoje "pole" marchewkowe schowam pod włókniną. Ale taki upał, marchew ruszyła ostro w nać. Przerwałam solidnie, z małych marchewek dodatek do obiadu wyszedł, a konstrukcję rozebrałam. Może miałam jakąś włókninę grubą?
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Ta marchew wyrosła w gruncie czy w tunelu foliowym?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Tereniu korzeń wygląda idealnie, nic a nic jej to podkiełkowanie nie zaszkodziło!
Mi się udało sporo marchewek, ale część ma korzenie-potworki (mają nóżki, rączki i ogonki
), pewnie nierówno podany nawóz i trafiło im się go za wiele. Niektóre zaś poszły w kwiat. Ciekawa jestem, czemu. Szukałam przyczyn jarowizacji ale dalej nie jestem pewna, może posiałam za szybko, a może późny przymrozek jej zaszkodził, może to też kwestia odmiany (Nantes i Amsterdam). Koleżanka mówi, że sieje marchew jesienią na uporządkowaną grządkę i jej jakoś nie kwitnie.
Mi się udało sporo marchewek, ale część ma korzenie-potworki (mają nóżki, rączki i ogonki

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszko - wiosną szukałam sposobu na przyśpieszenie wschodów marchwi i wyczytałam, że kiedyś nasionka zawijano w szmatkę i zakopywano w ziemi na 3 tygodnie. Wówczas wpadłam na pomysł, żeby zrobić wersję w słoiku z piaskiem, a zamiast zakopać postawiłam po prostu w ciemnym miejscu w pokoju . Eksperyment uważam za udany i wart powtórzenia . To jest odmiana Nantes. Żeby były proste i długie marchewki należy rzadko podlewać (aż ziemia przeschnie) ale obficie . Częste i powierzchowne podlewanie sprzyja wyrastaniu bocznych korzonków i w efekcie powstają potworki.
W tym roku chyba żadna nie poszła w kwiat .Czasami w poprzednich latach zdarzało się , że niektóre zakwitły.Takie traktuję jak chwast ,ale nie było ich jakoś dużo, aby miały wpływ na ogół plonu.Aguss85 pisze: Niektóre zaś poszły w kwiat. Ciekawa jestem, czemu.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mnie też część wczesnej marchwi poszła w kwiat i to ta siana wiosną a nie jesienią .Nie zapisałam co
siałam jesienią .Wiosną siałam kolorową .
siałam jesienią .Wiosną siałam kolorową .
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
U mnie na marchwi jakieś białe mszyce sie pojawiły, czym je zwalczyc? Mospilan da radę?
Pozdrawiam ;)