W moim ogródeczku ... Halina,cz.2
Re: W moim ogródeczku ... Halina,cz.2
Witaj Halinko! Co u Ciebie słychac? Obrobiłaś się już w ogródku?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
-
- 500p
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dopóki ziemia nie zamarznie możesz sadzić róże.Mariolas pisze:Witam was , jest mo troszkę niezręcznie i głupio zadać to pytanko ale jestem nowo upieczoną właścicielką domku i ogrodu w którym marzą mi się róże i ty moje pytanie CZY MOGĘ JE JESZCZE TERAZ WSADZIĆ W ZIEMIE JAK TO ZROBIC :< pomocy ...
Na forum są wątki na ten konkretnie temat ale w skrócie powiem ci że trzeba wykopać duży dołek, dodać obornika i kompostu, przekopać z ziemią ( obornik nie może dotykać korzeni - ma być jedzonkiem dla róży na kolejne lata ), usypać w tym dołku kopczyk na którym rozkładasz korzenie róży, posadzić różę i obficie podlać.
W końcowym efekcie miejsce szczepienia powinnaś mieć ponad ziemią. Na zimę usypujesz kopczyk i jeśli masz to przykrywasz gałązkami iglaków.
W sekcji "Róże" jest dużo więcej na ten temat.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Halinko zmieniłaś avantarek i nie mogę jakoś się przyzwyczaić, ogródek do zimy przygotowany
choć ta zima trochę za szybko nas odwiedziła, pozdrawiam
choć ta zima trochę za szybko nas odwiedziła, pozdrawiam
-
- 500p
:P Bardzo dziękuję ci za pomoc wiem że jest sporo wątków na temat róż ale nie mogłam znaleć nic świerzego z teraz bo jakby nie patrzył mamy dziwną pogodę śnieg itp. Dziękuję ci raz jeszcze za pomoc własnie przyjechało moje zamówienie z pierwszymi 8 krzaczkami :>
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, Halinko
Gałęzie pozbierane, ale ciągle straszą połamane dalie i rozchodniki... Nic nie mogę zrobić, bo pada i pada...

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kochani, witam Was wszystkich bardzo serdecznie
Jakoś do tej nowej szaty naszego forum nie mogę się przyzwyczaić, ale mam nadzieje, że niedługo to nastąpi
Zmieniłam awatar i noszę się jeszcze z zamiarem zmiany nazwy, żeby nazwiska nie było, np Halllina albo HalllinaK, ale na razie nie chcę zawracać głowy Adminowi, bo ma dość innych ważniejszych spraw
Moniko, u nas też rano lało, wiec na działeczkę nie pojechałam, chociaż tam jeszcze tyle do zrobienia
Popołudniu, zrobiło się dość przyjemnie i jak tak dalej będzie, to jutro ciężko pracuję w ogrodzie :eek:
Mariolas, bardzo mi miło, że zawitałaś do mojego ogródeczka, zawsze serdecznie zapraszam i jak tylko będę w stanie - chętnie pomogę
Taruniu, jeszcze dużo do zrobienia w ogrodzie, dobrze, że już warzywnik przekopany ( w głębokiej skibie
) roślinki delikatne i młode okryte na zimę, pozostało mi jeszcze zabezpieczenie drzewek na zimę i posadzenie drzewek owocowych - gruszy, nooo i na budowie muszę jeszcze trochę porządków zrobić
... a potem zajmę się już tylko mieszkankiem i będę miała więcej czasu na forum 
Comciu, ślicznie dziękuję za pomoc Mariolas i tak wyczerpującą informacje
... ja niestety, na to pytanie nie byłabym w stanie udzielić odpowiedzi, bo róże, to nie moja specjalność 
Grażynko, u mnie wszystko po staremu
Przed chwilką byłam u Ciebie i zachwyciłam się truskawkomaliną 
Alu, dopóki prace porządkowe na forum będą trwały, to takie niespodzianki mogą mieć miejsce
Po tych zmianach, to jakoś mi się tak dziwnie pisze, jakby dużo wolniej
Romciu, byłam u Ciebie i widzę, że masz takiego samego hibiskusa jak ja, tak więc, dziękuje za szczere chęci, doceniam Twoje dobra serduszko, ale nie będę Ci zawracała głowy

Jakoś do tej nowej szaty naszego forum nie mogę się przyzwyczaić, ale mam nadzieje, że niedługo to nastąpi

Zmieniłam awatar i noszę się jeszcze z zamiarem zmiany nazwy, żeby nazwiska nie było, np Halllina albo HalllinaK, ale na razie nie chcę zawracać głowy Adminowi, bo ma dość innych ważniejszych spraw

Moniko, u nas też rano lało, wiec na działeczkę nie pojechałam, chociaż tam jeszcze tyle do zrobienia

Mariolas, bardzo mi miło, że zawitałaś do mojego ogródeczka, zawsze serdecznie zapraszam i jak tylko będę w stanie - chętnie pomogę

Taruniu, jeszcze dużo do zrobienia w ogrodzie, dobrze, że już warzywnik przekopany ( w głębokiej skibie

Comciu, ślicznie dziękuję za pomoc Mariolas i tak wyczerpującą informacje

Grażynko, u mnie wszystko po staremu

Alu, dopóki prace porządkowe na forum będą trwały, to takie niespodzianki mogą mieć miejsce

Romciu, byłam u Ciebie i widzę, że masz takiego samego hibiskusa jak ja, tak więc, dziękuje za szczere chęci, doceniam Twoje dobra serduszko, ale nie będę Ci zawracała głowy

- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Halinko.Trochę pobiegałem po Twoich postach,Fotki od Ciebie mam przez fotosika to tylko trochę poczytałem.U mnie dziś jeszcze idealna pogoda,jeszcze robiłem fotki kwiatów.Pozdrawiam Serdecznie Tadeusz
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
-
- 500p

Moje pierwsze zakupy to 4 sadzonki Róża DAMA DE CUR i 4szt Róża wielkokwiatowa Bolero troszkę tulipanów i żonkili i czosnek ozdobny cóż pomalutku i mój ogród będzie jak z raju taką mam bynajmniej nadzieję

Nie wiem tylko co zrobić z cebulkami czosnku i tulipanków mamy tu nornice czy coś takiego boję się czy one nie zjedzą mi ich--słyszałam coś o koszyczkach ale czy to działa ?
Strasznie podoba mi się FLOKS SZYDLASTY ale brak finansu po budowie zmusza mnie do poczekalni oby urosło to co mam

-
- 500p
Powiedzcie co warto teraz jesienią jeszcze posadzić coś co by kwitło latem tj po tulipanach itp. coś co nie jest mocno wymagające a nie dopisałam irysy jeszcze zakupiłam 

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Tadeo, pięknie dziękują za wizytę w moim ogródeczku 
Mariolas, też uwielbiam jesień, za te cudne kolorki
Sarenka śliczna, zazdroszczę takich widoków z okna
Jeżeli u Was są nornice, to koniecznie cebulki tulipanów i lilii musisz umieścić w koszyczkach, bo są przysmakiem nornic.
Czosnek ponoć odstrasza nornice, nie musisz go umieszczać w koszyczki
Ja, też mam problem z nornicami i w tym roku posadziłam cesarskie korony i czosnki ozdobne
Nie mam pojęcia, co Ci doradzić, abyś posadziła jeszcze teraz jesienią, co by Ci zakwitło wiosną
Ja już skończyłam z sadzeniem roślin ozdobnych, nooo i szczerze mówiąc, wolę sadzić wiosną :eek:

Mariolas, też uwielbiam jesień, za te cudne kolorki

Sarenka śliczna, zazdroszczę takich widoków z okna

Jeżeli u Was są nornice, to koniecznie cebulki tulipanów i lilii musisz umieścić w koszyczkach, bo są przysmakiem nornic.
Czosnek ponoć odstrasza nornice, nie musisz go umieszczać w koszyczki

Ja, też mam problem z nornicami i w tym roku posadziłam cesarskie korony i czosnki ozdobne

Nie mam pojęcia, co Ci doradzić, abyś posadziła jeszcze teraz jesienią, co by Ci zakwitło wiosną

-
- 500p
Halinko powiem ci że nawet nie słyszałam o cesarskich koronach za moment w necie zobaczę cóż to jest :> Zle mnie zrozumiałaś albo ja niewyrażnie napisałam szukam czegoś co wzbogaci mój ogród do zimy czyli co warto teraz wsadzic aby podziwiać od lata po jesień-zimę
Co do nornic słyszałam też o naparze z majeranku warto zakupić kilka torebek i zalać wrzątkiem natępnie polać brzegi działki ponoć jego zapachu nie lubią .
Za moment dodam zdjęcia mojego domu i działki może coś doradzicie

Co do nornic słyszałam też o naparze z majeranku warto zakupić kilka torebek i zalać wrzątkiem natępnie polać brzegi działki ponoć jego zapachu nie lubią .
Za moment dodam zdjęcia mojego domu i działki może coś doradzicie

-
- 500p
-
- 500p