Identyfikacja róż

Zablokowany
x_p-r

Re: Identyfikacja róż

Post »

amelia35 pisze:
W związku z trudnością rozpoznania odmiany li tylko po kwiatach, postanowiłam przyjrzeć się liściom i pędom. Moja r. nn ma liście matowe w kolorze zieleni pośrednim między jasnym a ciemnym jej odcieniem o dosyć wyraźnie zaznaczonych nerwach; łodygi cienkie, wiotkie, o drobnych u góry i średnio licznych cierniach, na dole większych i gęściej rozmieszczonych , pąki okrągłe

Obrazek

Poniżej zdjęcia pędów 'William Shakespeare 2000'
Obrazek

i pędy 'Othello'
Obrazek

Czy jest to 'Othello' to musi osądzić Amelia bo to przecież jej róża i to Ona ma być przekonana co ma .
Jest jeszcze róża która jest najbardziej ze wszystkich Austina podobna do 'Othello' - to 'Falstaff' (Austin, 1999 jak pamiętam). Niestety,nie uprawiam.A Warto się przyjrzeć tej róży bo kwiaty częściej niż u 'Othello' są luźno rozetowe i płatki mogą się skręcać (dzisiaj doczytałem dopiero o tym :-).Oczko też widoczne lub nie . Kwiaty przed rozwinięciem są bardziej filiżankowe (wysokie pąki,czyli zdjęcie jak powyżej) ,kolorystyka obu róż bardzo podobna.

Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róża Amelii to nie Falstaff.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam Falstaffa, ma dość płaskie kwiaty.

W tej kolorystyce jest jeszcze 'Fisherman's Friend.
x_p-r

Post »

Porównywałem 'Fisherman's Friend" bo mam,chyba zbyt duże kwiaty i mocno pachną.I liście ciemnozielone ,błyszczące.Bardzo kolczasta róża.
Obrazek

Pozdrawiam,Piotr

ps.A dopytam o 'Falstaff' korzystając z okazji :-), czy płatki środka kwiatu rzeczywiście się często skręcają,są wkręcone do środka i nie rowijają się ? Jest to na tyle ciekawe,bo wtedy trudno mówić o rozetowości kwiatu czy ćwierci ,byłaby to skaza a przecież trudno posądzić Austina o fuszerke :-).
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani: Annes77, papaver, Deirde, PiVi, AniaDS, toniu, KaRo, tralaluszy!

Bardzo Wam dziękuję za zaangażowanie w nazwaniu mojej róży! ;:196 Swoją drogą, niezłą wywołałam burzę w szklance wody :wink: Ale nam, rosomanes`om od czasu do czasu przydaje się taka gimnastyka mózgu - stajemy się coraz większymi specjalistami w swojej dziedzinie :D
Zrobiłam małe podsumowanie Waszych wypowiedzi, sama szukałam i wyszedł mi taki efekt: 6 na 7 osób zgłaszających swoje uwagi było za tym, że albo to nie jest Othello, albo, że jest to Shakespeare. Tylko 1 osoba była zdecydowanie na tak dla Othello. Mnie najbardziej przekonał wygląd liści. Wszędzie czytam, że Othello ma skórzaste i lśniące liście oraz grube pędy, a moja nn odwrotnie - matowe liście, cienkie pędy i zdecydowanie mniej kolców od O. Z kwiatem może być różnie, jak sami zauważyliście - wszystko zależy od podłoża, nasłonecznienia, pory roku itp.
W związku z tym uznaję, iż moja intrygująca nn, to William Shakespeare - wszystko jedno, czy 1987 czy 2000.
Jeszcze raz wam dziękuję ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Może ktoś rozpozna moją różę? Kupiłam jako różę kremową.
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Tonia - nie koniecznie jest to Austinka - sprzedający u nas nie rozróżniają róż i gdy róża ma piękne i wielkie kwiaty wszyscy piszą że jest różą angielską. Na all ktoś sprzedawał Piano i pisał że to róża angielska co jest bzdurą. Niestety - trzeba bardzo zwracać uwagę na to co nam chcą wcisnąć jako angielkę bo z tym różnie bywa i najlepiej zapytać się czy ta róża angielska to róża Austina.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja z prośbą o identyfikację - chociaż nie mam szczęścia w tym wątku, ale może znajdzie się ktoś... bo nie wiem jak przycinać tę różę. Zawsze była cięta niziutko, ale że nie bardzo się rozkrzewiała to w tym roku puściliśmy ją na żywioł.... Ma bardzo duże kwiaty, o wiele większe od innych róż. W tej chwili ma dwa takie długie pędy, myślę że dorosły już powyżej 2 m. A jeżeli już nikt nie będzie znał nazwy to chociaż może doradzi jak ją mam przycinać....

Obrazek
tak przy korzeniach wygląda teraz:
Obrazek
a tutaj już góra:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
x_p-r

Post »

amelia35 pisze:Kochani: Annes77, papaver, Deirde, PiVi, AniaDS, toniu, KaRo, tralaluszy!

Bardzo Wam dziękuję za zaangażowanie w nazwaniu mojej róży! ;:196 Swoją drogą, niezłą wywołałam burzę w szklance wody :wink: Ale nam, rosomanes`om od czasu do czasu przydaje się taka gimnastyka mózgu - stajemy się coraz większymi specjalistami w swojej dziedzinie :D
Zrobiłam małe podsumowanie Waszych wypowiedzi, sama szukałam i wyszedł mi taki efekt: 6 na 7 osób zgłaszających swoje uwagi było za tym, że albo to nie jest Othello, albo, że jest to Shakespeare. Tylko 1 osoba była zdecydowanie na tak dla Othello. Mnie najbardziej przekonał wygląd liści. Wszędzie czytam, że Othello ma skórzaste i lśniące liście oraz grube pędy, a moja nn odwrotnie - matowe liście, cienkie pędy i zdecydowanie mniej kolców od O. Z kwiatem może być różnie, jak sami zauważyliście - wszystko zależy od podłoża, nasłonecznienia, pory roku itp.
W związku z tym uznaję, iż moja intrygująca nn, to William Shakespeare - wszystko jedno, czy 1987 czy 2000.
Jeszcze raz wam dziękuję ;:196 ;:196 ;:196
No pewnie,że nie to jest najważniejsze aby mieć rację (choć to miłe uczucie) ale aby czegoś się nauczyć,dowiedzieć czy rozwiać wątpliwości.
Mój 'William Shakespeare 2000' nie przejawia dwukolorowości kwiatów i stąd ta "burza". Nieprzekonany dalej i do końca,napisałem wczoraj do David Austin Roses,załączając zdjęcia mojego 'Williama S. 2000' i pozwoliłem sobie załączyć też zdjęcia Amelii. Dość szybko odpisują i miło i ...obie róże wg nich to zdecydowanie 'William Shakespeare 2000' :-). Zabarwienie zewnętrzne kwiatu w żaden sposób nie wyklucza odmiany ,nie jest też skazą. Mają na to wpływ warunki pogodowe i siedliskowe róży.
Amelia, także jakby ktoś :-) kiedyś jeszcze kwestionował czy Twoja róża to jest 'William Shakespeare 2000' to możesz się powołać na :
Mr Richard Stubbs
David Austin Roses
Landscape Designers and Amenity Services Dept Manager

Pozdrawiam,Piotr

ps. Dostałem też razem odpowiedź a pytałem o 'Falstaffa' (jak to jest z 'incurved petals' czyli wkręcone płatki do środka) i ze zdjęciem nawet :-) .To też cecha odmiany,żadna deformacja.Jakby ktoś kiedyś miał w tej sprawie wątpliwości to chętnie udostępnię wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
PiVi
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

papaver pisze: Amelia, także jakby ktoś :-) kiedyś jeszcze kwestionował czy Twoja róża to jest 'William Shakespeare 2000' to możesz się powołać na :
Mr. Richard Stubbs
David Austin Roses

Pozdrawiam,Piotr
Bravo :)
Moje Róże czyli nowe hobby.
x_p-r

Post »

Jagusia pisze:Ja z prośbą o identyfikację - chociaż nie mam szczęścia w tym wątku, ale może znajdzie się ktoś... bo nie wiem jak przycinać tę różę. Zawsze była cięta niziutko, ale że nie bardzo się rozkrzewiała to w tym roku puściliśmy ją na żywioł.... Ma bardzo duże kwiaty, o wiele większe od innych róż. W tej chwili ma dwa takie długie pędy, myślę że dorosły już powyżej 2 m. A jeżeli już nikt nie będzie znał nazwy to chociaż może doradzi jak ją mam przycinać....
]
To może być Venrosa (Żyła,1980), polska róża.Jedna z najmocniej rosnących z tej grupy róż, o tym kolorze kwiatów.Znam z ogrodu innych, ale na pewno ktoś na forum uprawia.Potwierdzi lub nie :-)?
Co do cięcia, to moje mieszańce herbatnie dzielę na te mocno (powyżej 120 cm) i słabiej rosnące (poniżej 120).
Te mocno rosnące tnę nad 5 pąkiem,z reguły jest to 30-40cm. Można ciąć wyżej ,nawet nad 8 pąkiem ,w granicach 60 cm. Należy pamiętać,ze niskie cięcie to mniejsza ilość pędów i większe kwiaty. Wysokie to więcej pędów i więcej kwiatów, ale mniejszych.I niskie cięcie to też dłuższe pędy ,na przykład kiedy chcemy mieć róże do wazonu. Bez względu na wysokość cięcia, powinno pozostać wiosną od 3 do 6 pędów.Osobiście jestem zwolennikiem liczby pędów nieparzystych czyli 3 lub 5 .
I jeszcze,wyżej (czyli 40-60cm) też tnie się starsze krzewy o grubszych pędach.Zupełnie młode o cienkich pędach w granicach 10-30 cm.
Dużo zależy też od kondycji krzewu wiosną,jak róża przezimuje,gdzie pojawią się pąki.I tniemy zawsze nad tymi skierowanymi na zewnątrz.Jesienią kopczykując też już trzeba myśleć o cięciu wiosennym,gdzie będzie linia przemarzania pędów.

Pozdrawiam,Piotr
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Co to może być? Nie jest to Hocuc Pokus,nie jest to Papageno. Obrazek Obrazek Obrazek
Różowa, kupiona jako angielska, bez nazwy. Pędy dośc wiotkie.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

To jest New Imagine
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Mirzan - ta druga róża to angielka Heritage.
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14

Post »

papaver pisze:
No pewnie,że nie to jest najważniejsze aby mieć rację (choć to miłe uczucie) ale aby czegoś się nauczyć,dowiedzieć czy rozwiać wątpliwości.
Mój 'William Shakespeare 2000' nie przejawia dwukolorowości kwiatów i stąd ta "burza". Nieprzekonany dalej i do końca,napisałem wczoraj do David Austin Roses,załączając zdjęcia mojego 'Williama S. 2000' i pozwoliłem sobie załączyć też zdjęcia Amelii. Dość szybko odpisują i miło i ...obie róże wg nich to zdecydowanie 'William Shakespeare 2000' :-). Zabarwienie zewnętrzne kwiatu w żaden sposób nie wyklucza odmiany ,nie jest też skazą. Mają na to wpływ warunki pogodowe i siedliskowe róży.
Amelia, także jakby ktoś :-) kiedyś jeszcze kwestionował czy Twoja róża to jest 'William Shakespeare 2000' to możesz się powołać na :
Mr Richard Stubbs
David Austin Roses

Pozdrawiam,Piotr

ps. Dostałem też razem odpowiedź a pytałem o 'Falstaffa' (jak to jest z 'incurved petals' czyli wkręcone płatki do środka) i ze zdjęciem nawet :-) .To też cecha odmiany,żadna deformacja.Jakby ktoś kiedyś miał w tej sprawie wątpliwości to chętnie udostępnię wyjaśnienie.
Łał! Ale na mnie zrobiłeś wrażenie z tym dochodzeniem ! Dzięki stokrotne! Przynajmniej mam 100 % pewność do tej jednej róży, bo potwierdzenie przyszło z samego źródła. ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Róże”