Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

To wygląda na to, że moje też niedługo powinny ruszyć! :D
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie samą pracą się żyje, wszak ogród pokazuje swoje uroki, wabi kolorami. Trochę jesiennych klimatów, bo jesień w ogrodzie już się zagościła.
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Rabata dwubrzozowa po zmianach - teraz rabata ziołowa. W tej chwili może nie wygląda imponująco, ale mam nadzieję, że rośliny ładnie się rozrosną.
ObrazekObrazek
A to mój pupilek - malutki hibiskus
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Danusiu, czy tem hiiscus to z tych maluchów, które miałaś na wiosnę (porównywałam wtedy u Ciebie malutkie roślinki) ?
Może miałabyś jeszcze z jednego na wymianę?
Mnie się wysiały najprawdopodobniej białe z okiem - taka była mama jak się okazało po zakwitnięciu.
A miała być pełna, różowo-fioletowa :evil:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, to jest inny. Te wysiane ładnie rosną, mam nadzieję, że zakwitną w przyszłym roku. Beatko jaka wymiana, jeśli zechcesz któregoś, gdy zakwitnie, to Ci dam.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, niezmiennie podziwiam zmiany ... rabata ziołowo - brzozowa będzie kwintesencją aromatów i ulubionym miejscem odwiedzin motyli.

Zioła, które dostałam od Ciebie, jeszcze aklimatyzują się w nowym miejscu, ale wygląda na to, że wytrwają i pięknie się rozrosną :D
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Mnie też najbardziej zauroczyło to grono żółtych jabłuszek na pigwie. Moja malucieńka pigwa zakwitła drugi raz w sierpniu i chyba będzie z tego jabłuszko :lol: bacznie je obserwuję :lol:

Podoba mi sie twoja rabata pod brzozą, ale pod moją brzozą nawet trawa nie chce rosnąć więc jak mam mysleć o posadzeniu pod nią czegokolwiek :roll:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Gdzie nie zajdę tam rewolucja w ogrodzie.Danuś kawał roboty masz już za sobą.Zmiany bardzo korzystne a jesieni jeszcze nie przywołuj bo w Twoim ogrodzie jej nie widać
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło gościć kochane ogrodniczki.
Moja rabata półcienista przy lesie zaczyna nabierać charakteru. Poprzednia była nieuporządkowana, ale głównie raziła mnie zbyt wyraźna granica między lasem a rabatą. Brakowało "przejścia" od drzew do roślin zielnych, drobniejszych. Postarałam się osiągnąć "schodki" poprzez wprowadzenie krzewów, już dość wysokich, żeby nie czekac zbyt długo na efekt. Wykopywanie, przenoszenie , a następnie sadzenie dużych roślin jest trudne i ryzykowne, ale mam nadzieję, że będą rosły, pielęgnujemy je troskliwie.
Na rabacie jest jeszcze trochę miejsca, ale wszystko zgodnie z planem. Muszę jeszcze to i owo dokupić, w tym koniecznie azalię pontyjską.
A tak to wygląda teraz - krzewy są dobierane kolorystycznie, iglaste i liściaste przemieszane, również wzięłam pod uwagę kolorowe owoce jesienią. Powinny być dobrym tłem dla roślin rabatowych, szczególnie, że nie są sadzone pod sznurek, rośliny będą się przenikać. Przód rabaty, tuż przy ścieżce, będzie obsadzony niskimi roślinami z kolorowymi liśćmi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Świetnie się zapowiada ta przyleśna rabata, fajny pomysł z tym stopniowym przenikaniem się drzew i niskich roślin na przodzie rabaty... ależ pracę wykonaliście z tym karczowaniem rabat :shock: , ja wykopałam tylko dwie taczki darni z trawnika, a myślałam, że się nie ruszę przez tydzień. Niezłomni jesteście :D :D
Oj, będzie co oglądać u Ciebie Danusiu w następnym sezonie...
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam, Witam,
Ale będzie pięknie Danusiu jak to wszystko zrobicie co zaplanowałaś i ogrodzenie, super
dobrze że mam blisko bedę wpadac łypac oczkiem na piekne widoczki, a moze czasem i na pyszne winko się załapię,
Pozdrowionka Cieplutkie dla Was
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-ogrom zmian. Mnie się niezmiennie podoba rabata dwubrzozowa!Zioła od Ciebie znakomicie się zaaklimatyzowały w Podwórkowym.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Twój pigwowiec rzeczywiście nieźle zaowocował .OJ :!: chyba będzie jakaś naleweczka. :wink:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Danusiu, super to wszystko zaplanowałaś ... będzie uroczo :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave Ewo, dziękuję za pochwały, z tą niezłomnością to może za duże słowo, ja jestem byk zodiakalny, więc upór itd. :D
Joasiu, łyp sobie oczkiem ile dusza zapragnie, ale czasem wpadnij i podrzuć mi parę pomysłów, może kawa robiona przez M. Cię zwabi?
Ewo Janino, jakże się cieszę, że ziółka Ci rosną, w przyszłym roku będziesz miała ziołowe pólko.
Jolu, mam kilka pigwowców i oczywiście nalewkę robię corocznie. Piwowce, to mało wymagające rośliny, przetrwały w gąszczu chwastów, a teraz odpłacają za odrobinę troski.
Halinko, z tym planowaniem to różnie bywa. Zaczynając przygodę z ogrodem też planowałam, tylko, że nie miałam pojęcia o roślinach. Dzięki forum i wielkiej życzliwości forumowych koleżanek nauczyłam się odrobinę i teraz naprawiam błędy. Również te estetyczne. No i postanowiłam myśleć nad zakupami, koniec porywów serca, bo potem wciskam roślinę w jakąś wolną dziurę.

Wczoraj zamówiłam trochę tulipanów. W tym roku sadzę tulipany w koszykach, doniczkach, czymkolwiek, byle po przekwitnięciu było łatwo je wyjąć. Wykopywanie jest uciążliwe, a usychające badyle na rabacie denerwujące.
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Z tymi tulipanami to jest pomysł! doniczki i koszyczki - dobre przeciw moim nornicom... :wink: :lol:
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”