Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Post »

Pierwsza próba przetwarzania za mną. Papryczki obrodziły. Dziś zebrałam 5 litrowy gar i jeszcze ich dużo wisi. Jak pogoda dopisze to ze 2 zbiory będą. Powyciągałam pestki i nafaszerowałam kapustą kiszoną.

Obrazek
Ręce tylko czuję jak bym we wrzątku potrzymała 😆
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Chilli Cherry Bomb jutro nafaszeruje je serkiem i zaleje olejem.
Obrazek

Cayenne Joe’s Long
Obrazek

Cayenne Golden Yellow

Obrazek

Mogły by się szybciej wybarwiać. W tym roku pogoda dopisuje, ale pamiętam, że w zeszłym roku w okolicach dwudziestego września był już pierwszy przymrozek. Lubie te odmiany, ale chyba nie nadają się do gruntu.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

anulab pisze: 8 wrz 2023, o 06:15 Kamil , papryczka zebrana zielona w domu dojrzeje .
Potwierdzam - zostawiłem w piwnicy garść zielonych papryczek i się bardzo szybko wybarwiają. W ciągu doby papryczka potrafi się całkowicie wybarwić. Codziennie zaglądam do skrzynki i jest ich coraz więcej. Zastanawiam się tylko jakie warunki im zapewnić. Leżą luzem w skrzynce w piwnicy. Pytanie czy nie wyschną ?
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pierwszy i ostatni raz uprawiam Carolina Reaper. Po ugryzieniu i natychmiastowym wypluciu dolna warga puchnie, potwierdzone 4 razy ;:202
Porównując do zeszłorocznego habanero które, jest przepaść w ilości SHU, chociaż habanero bardzo paliło :lol:
Sylwester88
200p
200p
Od: 14 sty 2022, o 13:22

Post »

Carolina u mnie rok temu była, bardzo pózna w tym roku mam Dragon Breath i dojrzała wcześniej, będę ją zimował w domu.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Piri piri dawno w słoikach w piwnicy. Cayenne jeszcze zielone wiszą na krzakach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam moim ,,opojom,, podstawki, z biedą podwiązane i wsadziłam je do zimnego pokoju. Nie spodziewałam się, że takie krzaki będą wybitnie plenne w tym roku. Teraz niech reszta dojrzewa na bieżąco.Ciekawe, czy przeżyją do wiosny :D W każdym bądź razie są imponujące a piszą że niskie ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam w donicy na strychu. Kilka lat wstecz miałem w dużych donicach chili, dotrwały tylko do końca roku. Mimo tego iż stały na południowym parapecie w domu. Pewnie zimą mają zbyt mało światła by przetrwać.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poprzednie były oskubane, zostałyby zielone i dojrzewają w 10*C. Mam wrażenie, że papryczki są większe niż w lato.
Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

NN Bułgar,jedna z dwóch tegorocznych nowości.Z racji że w domu ostrej papryki używamy do sosów,pięć krzaczków które miałem to i tak za dużo.Jak się jej zacząłem dokładnie przyglądać zastanawiałem się czy więcej ma liści czy jednak owoców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jalapeno tak jak i w ubiegłym roku kiedy rosła w donicach,równie obfita.W tym roku w odkrytym gruncie.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

Jolek pisze: 19 lis 2023, o 19:56 Poprzednie były oskubane, zostałyby zielone i dojrzewają w 10*C. Mam wrażenie, że papryczki są większe niż w lato.
Jolek, czy te Twoje dzwoneczki są ostre? U mnie rosły w gruncie, więc rośliny były z 5 razy mniejsze niż Twoje, a do tego prawie wcale nie były ostre. Może odrobinkę przy pestkach.

W ogóle w tym roku miałam dużo mniej bardzo ostrych papryczek i nawet sos chili nie wyszedł taki ostry jak w tamtym roku.
Poniżej Lemon Drop, Kilian i Cayenne Yellow. Z tego Kilian najostrzejszy. Aż dziwne, bo niby powinno byś odwrotnie (Lemon Drop powinien mieć najwięcej, bo ok 56000 SHU, a Kilian najmniej, ok 27000 SHU)
Obrazek
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bishop,s Crown skala ostrości: 6 (5tys. - 30tys. SHU), jak dla mnie są bardzo ostre ale daje radę zjeść 1 bardzo drobniutko pokrojony w sałatce , na kanapce bez pestek. Do nadziewania, sosów, past jest rewelacyjny (ale bez przesady). Najbardziej ostre są pestki ale po wysuszeniu wykorzystuję je jak pieprz mieląc w młynku do kanapek itp. Moje krzaczory rosną 4 sezon. Nie powiem, ale w tym roku bardzo dużo obrodziły.Można napisać że ok 7 reklamówek jednorazowych. Bardzo pilnowałam aby ziemia nie przeschła i nawożenia jak do pomidorów. Stąd ,,klęska urodzaju" :D
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

Sprawdziłam w notatkach i moja to jakaś inna odmiana była. Dostałam ją pod nazwą papryka drzewiasta (Sprut Nowogodnyj) F02. Może nie była ostra, bo to F2 i pokrzyżowała się z inną papryką? Tak wyglądała u mnie w gruncie:
Obrazek
Pozdrawiam,
Iwona
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Ja obstaje przy starej i sprawdzonej Jalapeno. Mam jeszcze w spiżarni około 25 litrów marynowanych Jalapeno, które przejadamy z rodziną przez całą zimę jako dodatek do pizzy, tostów, czy zwyczajnie na kanapkę. Najsmaczniejsza forma jaką do tej pory testowałem to upiekłem chleb z serem Cheddar i marynowanym Jalapeno.
Bishop crown wygląda bardzo fajnie jednak jego smak mnie nie powala dla smaku polecam odmianę papryka ostra czereśniowa.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja testowałem sporo odmian, zostały nieliczne. Jalapeno jest idealna do marynowania a potem do pizzy. Żonie przypadła do gustu Piri Piri. Jak dla mnie zbyt ostra i nabita pestkami.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”