Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Chyba wszyscy chcą wiosny, zwłaszcza po tych ostatnich "zapowiedziach" w postaci kilku przepięknych dni :wink: Cudne małe roślinki Ci się gramolą, niech zdrowo rosną ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko wielkość Twoich siewek mnie zaskoczyła, gratuluję, takie maleństwa pikowałaś, a one rosną jak na drożdżach.
Maki masz cudne, może i u mnie tego roku tak pięknie zakwitną.
Nad różami muszę się zastanowić, dużo z nimi roboty jest, chrust jakoś szybciej powstaje ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko ;:196 wpadłam chociaż na chwilkę przywitać się , zaległości nadrobię później :D
Jakie Ty masz duże i piękne siewki ;:oj ja dopiero będę myśleć o wysiewaniu .
Cudowne maki i liliowce .
Pozdrawiam serdecznie ;:4
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Lucynko, co to jest to białe na celozjach? Parę nasion mi się też tak samechaciło i zaczęłam się stresować że to pleśń, tym czasem ktoś mi powiedział że to włośniki czy jak im tam i jest ok.

Narzekałaś A siewki wyszły całkiem niezłe. Heliotropami znów się będziesz mogła chwalić.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Tak jak sobie obiecałam, pomaszerowałam na działkę w poszukiwaniu wiosny. No i znalazłam pierwsze jej oznaki.
Co prawda nie wiem, czy się cieszyć, ponieważ w prognozie długoterminowej widzę nocne mrozy. Niewielki wprawdzie, ale kto wie, jak się to potoczy w dalszej perspektywie.
A działka przywitała mnie takimi oto obrazkami:

ObrazekBiały ciemiernik zapączkowany.

Ranniki kwitną. Obrazek

Niektórym tulipanom mocno się śpieszy.
Obrazek Obrazek

Kapustki rozchodników już takie ładne.
Obrazek Obrazek

ObrazekKrokusiki pokazują swoje szczypiorki.

Orliki też się budzą ze snu zimowego.Obrazek

ObrazekHortensja ogrodowa ma już pełne pąki.

A to już młode listki wiciokrzewu pomorskiego. Obrazek

ObrazekSerduszko dziewanny ogrodowej też w świeżutkiej barwie.

Zapączkowana forsycja... Obrazek

...i hortensja pnąca. Obrazek

Jaka świeżutka zieleń roślin zimozielonych!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na do widzenia jeszcze stokrotkę wypatrzyłam. Trochę jakby zawstydzona...
Obrazek

Alu - siej, kochana, siej i ciesz się własnoręcznie wyhodowanymi roślinkami, bo takie najwięcej radości nam dają. ;:63

Natalko - roślinki też już śpieszą do słonka i podobnie jak my wyczekują wiosny. ;:303 Wiele z nich już w blokach startowych w oczekiwaniu na sygnał.

Dorotko - heliotropy niespecjalnie się w tym roku śpieszą, ale mają jeszcze dużo czasu. ;:108 Wkrótce trzeba będzie im wierzchołki wzrostu poprzycinać.
Maki muszą zakwitnąć, nie ma inaczej. :tan
Ja lubię róże, bo mają nieco lepszy smaczek dzięki powidłom danym do środeczka, dlatego chętnie je robię. ;:306

Tereniu - najważniejsze że jesteś cała i zdrowa, ;:138 a nadrabiać nic nie musisz, bo Ci czasu dla własnej działeczki zabraknie. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Majeczko - nic się nie zamechaciło, nasiona celozji zawsze tak się zachowują. ;:108 Nie wiem, jak inne, być może podobnie.
Heliotropy już mnie na tyle polubiły, że nie mam z nimi problemu, w przeciwieństwie do niektórych innych roślinek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ależ to radość oglądać takie zdjęcia;1-sze oznaki wiosnny zawsze mnie bardzo cieszą :) A u mnie cisza,wszystko jeszcze śpi.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Szczęka mi opadła ;:oj
Lucynko parapety odpukać cudne...ja dalej trwam w lenistwie ;:222
Ale to co w ogrodzie pokazałaś to moje pojęcie przechodzi :roll: :shock:
To nic że miasto, a w mieście zawsze cieplej! u mnie taki stan to chyba po dwóch tygodniach pogody takiej jak dzisiaj :wink:
Trzymam kciuki, żeby żadnych minusów już nie było i serdecznie pozdrawiam ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko Kochana jakże piekna wiosenka u Ciebie w domu i na działeczce. Wspomnieniowe lilie, liliowce i te maki ;:oj

A do tego wszystko okraszone smakołykami które uwielbiam - faworki, zwane także w moich rodzinnych stronach chrustami to znak, że tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ale nie mam nic przeciwko, żeby już dziś się nimi u Ciebie poczęstować - jednak dla spokojności ducha najpierw pójdę i wyciągnę baterie z wagi ;:306

Pierwsze kwiaty są czyli sezon działkowy rozpoczęty - :tan oby tylko pogoda nam nie spłatała psikusa i nie nasłała dużych mrozów.
Dziś patrzyłam na prognozę dwutygodniową i jeżeli się sprawdzi, to jak na razie takiego strachu nie ma - i tego się trzymajmy.

Ślę serdeczności i moc ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No u Ciebie wiosennie.Ja niestety nie byłam jeszcze na działce. ;:223
Dziś u nas prawdziwa wiosna.Niebo czyściutkie,słońce świeci.Ciekawe jak długo.
Grudnik po przesadzeniu ma dwa kwiatki.Szczawik kwitnie na całego.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko :wit , piękne maki, no a parapety bogate, na ogrodzie piękna wiosenka, cieszmy się i trzymajmy za nią kciuki ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

I ja myślę, że tego roku maki dadzą popis, nasion na pewno nie przysypię ziemią ;:306 zeszłorocznego błędu nie popełnię.
Lucynko wiosna już zawitała do Ciebie, moje ranniki jeszcze mocno śpią.
U mnie krzaki róży jadalnej rozrastają się jak zwariowane, mam wiele odrostów. Płatki różane ucieram, mam zapasik do ciast i ciasteczek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Poprzednia noc popisała się lekkim mrozem, a dzień minął pod znakiem pięknej słonecznej pogody.
Na działkę dzisiaj nie polazłam, natomiast wybrałam się po ziemię do siewów i pikowania i muszę się pochwalić, że stoiska z roślinami ominęłam szerokim łukiem, nawet nie zerknęłam w tamtą stronę.
Ziemia już wyprażona, ziemiórki upieczone i czeka na czas siania pomidorów.

Żeby nie było, że ja tylko kfiotki i kfiotki, tak rosną moje papryki:

Obrazek

A tak wyglądają dzisiaj siewki celozji 'Toreador'. Po tym białym czymś nie ma już śladu.

Obrazek

Iguniu - szczerze mówiąc, to sama nie wiem: cieszyć się, czy martwić tym, co zastałam na rabatach, ponieważ właśnie zobaczyłam w prognozach nawet pięciostopniowe nocne mrozy, a jednocześnie bardzo słoneczne dni. ;:223
Tak więc nie przejmuj się tym, że u Ciebie ogród śpi. Niech śpi, przynajmniej nic złego mu nie grozi ze strony aury. ;:333

Marysiu - tarara bumcykcyk.... Uważaj, jak Ci uwierzę w to Twoje lenistwo. ;:306 Może gdybym dopiero dzisiaj Cię poznała..........
To prawda, że w mieście cieplej, ale moja działka jest tak położona, że wszystko zaczyna się później niż na nieco wyżej położonych w naszym ROD. Ten rok jakiś wyjątkowy, bo u sąsiadów z alejki jeszcze tyle wybudzeń nie dostrzeżono. ;:7 Albo ja mam bystrzejsze oko :tan
Trzymaj kciuki, bardzo się przydadzą, minusy bowiem już się pokazały, a będą jeszcze większe. ;:223
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Beatko [Bazyla] - ojejkuniu! Tyle ciepłych słów! :D Rosnę i rosnę, za chwilę przebiję sufit i sąsiadka z góry mnie pogoni. ;:134
U mnie jednak prognoza nieco niepokojąca: szykują się dość mroźne noce i bardzo słoneczne dni.
Serdeczności odwzajemniam, dziękują za nie i dołączając grad ;:79 ;:79

Danusiu [danuta z] - na pogodę dzienną też nie mogę narzekać, ale noce jednak z mrozem i to mnie nieco martwi. ;:174
Szczawik kwitnie? Czy to jest ten ogrodowy, czy może odmiana domowa?

Iwonko0042 - pięknie dziękuję za miłe słowa. ;:196
U Ciebie też widziałam wiosenkę. Niech więc pogoni resztki zimy i da nam więcej radości. ;:138

Dorotko - maki na pewno Cię nie zawiodą, one nie są przecież wymagające. ;:108
Nie wiem, co lepsze, czy to że roślinki jeszcze śpią, czy że już się budzą, ;:218 wszak jeszcze mamy luty i różnie być może. Niech więc sobie śpią Twoje roślinki, obudzą się, gdy będą miały pewność, że nic im już grozić nie będzie. ;:303
Skoro krzaczki jadalnej róży mają odrosty, to czy one (te odrosty) dadzą się jakoś oddzielić bez szwanku dla rośliny matecznej? Jeśli tak, to ja ;:180 ;:180

Obrazek

Dobrej nocy.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Jakie różane wejście do Ciebie. ;:138
U mnie też rosną róże przy bramce.Jedna "taka" różowa jakaś stara odmiana wybrała sobie to miejsce i już,a druga czerwona czasami
przemarza i nie kwitnie.
Mój szczawik domowy,ale całe lato można uprawiać w ogrodzie,balkonie lub tarasie.Nie lubi silnego,bezpośredniego słońca.Podłoże musi mieć zawsze wilgotne.Tak przeczytałam w internecie. :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Widzę, że wiosna u Ciebie prze do przodu ;:138 . Sieweczki też niczego sobie rosną i cieszą oczy. Nic tylko się radować ;:138 . Weekend był wyjątkowo ciepły i można było zrobić trochę na działce. Miejmy tylko nadzieję, że zima nie wróci bo rośliny za bardzo się obudziły i mrozy mogłyby im tylko zaszkodzić. Moje papryki jeszcze nie wyszły a Twoje już takie wielkie ;:oj . Ty to masz jednak rękę do wysiewów. Oby tak dalej, pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Widzisz Lucynko, ja niedouczona to nie wiem. Mam nadzieję że nie gniewasz się za to pytanie.
Jakie masz duże papryki,.Wow.
Kiedy wysiewałaś?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”