Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Lucynko, ale nam popadało w czwartek ;:173
Całe szczęście, bo u mnie sucho bardzo
Ale jak na razie deszcz mi sprzyja
Musimy sie koniecznie umówić, ale to dopiero jak skończę szkołę ;:173
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..nie do wiary, jak ten czas szybko leci...już pierwsze lilie ;:63 Piwonie cieszą zapachem i oczywiście różyczki...ja na to wszytko ciągle czekam. Chyba jakiś inny klimat u ciebie. ;:oj Bardzo ładne zdjęcie z żurawkami. ;:333 . Dużo ;:3 życzę.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko świat pędzi do przodu w zwrotnym tempie ale okazuje się, że w ogrodzie to samo....
lilia już zakwitła.
U mnie te co sadziłam wiosną ledwo się pokazały.
Hosty miniaturki...też mam ich kilka ale stwarzają mi trochę problem gdzie nie posadzkę giną i tracą swój urok, ale muszę przez okres lata wypatrzyć im dobrą miejscowkę co by ich urok podkreślić.
Lucynko tak sobie myślę ile Ty masz arów że tych roślin masz tak dużo.
Pozdrawiam w piękną słoneczną niedzielę
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko pięknie wszystko ci kwitnie ;:215 bardzo lubię zwykłe orliki, tulipany czy żonkile pasują mi do mojego wiejskiego ogródka... Na patyczki jestem chętna... bo ogród duży i jest gdzie posadzić tym bardziej, że krzewuszka nawet mała chętnie kwitnie a masz może kolkwicje ? ta się trudniej ukorzenia, ale też bym spróbowała ;:131 Od Marysi - maska miałam w ubiegłym roku wiązkę patyczków... ale jak to bywa nie wszystkie się ukorzeniły... ale trzeba próbować do skutku... Fajnie że żurawki wracają do formy... moje też się ładnie regenerują ... Pozdrawiam ;:196
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, weselisko tuż, tuż i wiem ile to czasu i nerwów kosztuje,żeby Goście byli zadowoleni a młodzi przepiękne wspomnienia zachowali. Dla rodziców to wyzwanie i wielka radość gdy rodzina się powiększa i wnucząt przybywa. ;:oj
Gratuluję Wam i młodym oczywiście, życząc szczęścia i wiele miłości. ;:167 ;:215
Hosty miniaturki świetnie na skalniaku wyglądają, są wtedy wyeksponowane i większe byliny ich nie zasłaniają. ;:108
Coś mi się widzi, że to złocień wielki Wirral Supreme porównaj; http://allegro.pl/zlocien-wielki-wirral ... 47930.html
Pozdrowienia zostawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko świetnie się udało. ;:333 :tan
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko ,powoli nadrabiam zaległości i już widzę ,że dużo sie dzieje na Twojej działeczce,kolorowo i czyściutko ;:63 ;:215 a i z weselem sobie na pewno poradzisz i wszystko dopniesz na ostatni guzik a działeczka nie takie rzeczy przetrzymała.Mnie teoretycznie powinny jeszcze czekać dwa wesela ale jak będzie w praktyce ,pożyjemy -zobaczymy.Deszczu u mnie bardzo mało ale na razie nie bardzo mnie to martwi bo nadal mam wilgotno na działce,wszystkie swoje rozsady w tym tygodniu w końcu wysadziłam i mam nadzieje ,że teraz będzie już spokojniejszy czas,bo coś czuje ,że mnie ogarnia niemoc/starość?/,patrząc ile czasu zajmije mi wykonywanie czynności,które kiedyś robiłam krócej.
Pozdrawiam serdecznie i miłej pracy na działeczce no chyba ,że będziesz się bardzo nudzić to zapraszam do mnie ,różnorodność chwastów zapewniona ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Koniec weekendu, jutro znowu kołowrót. Po ostatnich deszczach ruszyły nowe chwasty. Popatrzyłam dzisiaj na rabaty i już wiem, jaka robota mnie czeka, a tuż przed deszczami zdążyłam wyczyścić całą działkę.
ale co mi tam! Dam radę! Twarda baba jestem.

Dorotko [korzo_m] - cieplej to jest u Ciebie, a tę lilię sadziłam z taa------aakim długim kłem.
Dzisiaj przyjrzałam się orlikom i już wiem, że niektóre odmiany wydadzą bardzo mało nasionek, ale będę pilnowała, by ani odrobinki nie stracić. ;:108

Maryniu - ślimaki pokazały się u mnie dopiero po ostatnich deszczach, a już miałam się chwalić, że wymarzły. Są i M walczy z nimi swoim sposobem: chodzi, zbiera i unicestwia w słonej wodzie.
Dziękuję za gratulacje. ;:196 Cieszę się z tej synowej, tym bardziej że będę ją mieć nie tylko w tym samym mieście, ale także na tym samym osiedlu, dwie ulice ode mnie.

Iwciu - dziękuję ;:196 To nie jest złocień, bo niziutki tak, że ledwo go widać. Próbowałam go zidentyfikować i tak sobie myślę, że to może być aster alpejski 'White'... Od myślenia głowa nie boli.

Moniczko - to nowy sąsiad. Odkupił działkę od poprzednich właścicieli, którzy byli jego przeciwieństwem. Niczego od nikogo nie chcieli, ale też niczym się z innymi nie podzielili. W związku z tym niektórzy działkowcy robili im różne psikusy, co ich bardzo denerwowało, ale też do ostatniego dnia niczego nie zrozumieli.
Dziękuję i buziaki wysyłam ;:196

Marysiu [Maska] - ciągle jeszcze czegoś szukam i coraz częściej utwierdzam się w przekonaniu, że już nie znajdę. ;:222
To prawda, że na formę jeszcze nie narzekam, tylko jak długo jeszcze....
Miałam nasiona mix pierwiosnków i osobno nasiona kandelabrowych. Z teko mixu dożyło kilka siewek, w tym prawdopodobnie dwa storczykowate, które rozpoznałam dopiero, gdy pokazały te swoje mikrusieńkie kwiatuszki, być może jest ich więcej, ale zorientuję się, co i jak dopiero gdy zakwitną. Natomiast z dwóch torebek nasion kandelabrowych mam aż trzy sztuki pierwiosnków!
Dobre i to, bo mogło nie być nic. ;:303
Niedziela minęła spokojnie, relaksacyjnie zarówno pod względem duchowym i fizycznym. Dziękuję. ;:196

Aniu [tara] - a co byś powiedziała na astra alpejskiego? Tak go sobie zidentyfikowałam na dzień dzisiejszy. Będę jeszcze próbowała. On jest niziutki i tylko kwiatki huśtają się na nieco dłuższych łodyżkach. ;:108

Gosiu [Margo] - u mnie zlało tak, że cała woda praktycznie spłynęła do parowy, a ziemię na działce ubiło jak klepisko w stodole. Wcale nie jest za mokro.
Hej, kochana, a gdzieś Ty była, jak inni do szkoły chodzili? ;:306 No ale ponieważ na naukę nigdy nie jest za późno, więc samych szóstek Ci życzę, świadectwa z biało-czerwonym paskiem i książeczki w nagrodę.
Na pewno w tym roku uda się zorganizować miłe spotkanie. ;:167

Zuziu - ta lilia to jakaś wyrywna panienka, popełniła falstart, podczas gdy jej siostry jeszcze w blokach startowych. U mnie jest dziwny klimat. Niektóre rośliny przyśpieszają, inne się mocno spóźniają, tak na krzyż.
Dziękuję pięknie za dobre słowa i wzajemnie pięknych słonecznych dni Ci życzę. ;:196

Krysiu - lilia zakwitła, bo jej się bardzo gdzieś spieszy. Obok jej siostra bliźniaczka nawet pąków jeszcze nie posiada.
Moje miniatury tez mieszkały w innym miejscu, przeniosłam je więc na specjalnie przygotowaną rabatkę, gdzie mają dużą swobodę. Teraz je widzę wszystkie naraz.
Arów to ja mam malutko, tylko na tych arach panuje absolutny miszmasz. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Ewuniu [ewarost] - niestety, kolkwicji nie mam, ale nawet gdybym chciała mieć, to nawet miejsca bym dla niej nie znalazła. Patyczki będą zaraz po przycięciu krzewuszki po kwitnieniu.
Martwiły mnie moje żurawki po zimie. Jeszcze nigdy nie były takie byle jakie, ale na szczęście już się odradzają i cieszą oczy.
Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Stasiu - z tymi wnuczętami to byłabym ostrożna, bo ani 'młody, ani młoda' nie są już młodzi. ;:185
Pięknie dziękuję za życzenia i gratulacje. ;:167
Mój skalniaczek malutki, a dla miniaturek zrobiłam specjalną rabatkę i nawet mi się podoba. Muszę pokazać na fotce.
Natomiast ten kwiatek to niziutka roślinka na skalniaczek. Wydaje mi się, że to może być aster alpejski. Co Ty na to?
Kochana jesteś. ;:168 Kciuki się przydadzą.

Tereniu [tencia] - dziękuję za podniesienie mnie na duchu, bardzo mi to dobrze robi. ;:196
Nie tylko Ty masz wrażenie zwolnionych obrotów, mnie też wszystko wolniej idzie. Cóż, takie życie i trzeba je przyjąć na klatę.
Nudzić się nie będę, ale gdyby było blisko, chętnie bym Ci pomogła. Pozdrawiam. ;:167

Zrobiłam takie poglądowe zdjęcie tej roślinki, którą zidentyfikowałam jako astra alpejskiego. Czy to może być on?

Obrazek

Obrazek

hosty pod jabłonką. Jest ich tam pięć, a trzy tak się rozpanoszyły, że dwóch już nie widać.
Obrazek

Obrazek

ObrazekTę muszę jak najszybciej zabrać spod tego drzewa, bo jest ładna, a wcale jej nie widać.

Orliki z innej perspektywy.
Obrazek

Obrazek

ObrazekPierwszy kwiatek floksa gwiaździstego.

ObrazekPierwiosnek japoński jeszcze kwitnie.

ObrazekZaczyna gailardia oścista...

...oraz hortensja pnąca.
Obrazek

Dziękuję za wspólny wieczór. Jutro zajrzę do Waszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko no tylko chwalić Twoje roślinki ;:138
Ja też posadziłam w zeszłym roku hortensję pnącą, ale u mnie dopiero przyrasta w masę, o kwiatach nawet nie marzę. Jak na razie wygląda, że miejsce jej spasowało, bo ma ładne przyrosty.

Zastanawiam się też nad małym skalniaczkiem, ale to może na przyszły rok, bo pomysł się kluje już od jakiegoś czasu, teraz wypada, aby dobrze dojrzał.

Trzymaj się Twarda Babko zarówno w sferze przygotowań do przyjęcia weselnego jak i w walce z chwaściorami ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Lucynko piękne masz hosty.
Ja sadząc moje w zeszłym roku, dałam im dużo miejsca, wiedząc że kiedyś będą duże.
Hortensja pnąca jest na mojej liście ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko, a u mnie kandelabrowy wysiał się na grządce więc poczekaj, bo u Ciebie wszystko się wysiewa :D
Jak długo kwitną pierwiosnki właściwie od marca do maja ;:333
Jakiegoś podobnego astra kupiłam żółtego, ale bez nazwy to nie pomogę. Hosty muszę poprzesadzać, rozmnożyć bo to świetne rośliny okrywowe i dekoracyjne! Miłego dnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ten floks takiego nie znałam. Zawsze masz jakieś fajne ciekawostki . ;:333
Mosty ladniutkie. A może te przykryte warto w inne miejsce przesadzić ? :)
Pozdrowki zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko floks uroczy -jaki on wysoki? , a japończyk nieźle się trzyma , ale hosty masz już wielkie ... Powodzenia w przygotowaniach i działkowaniu ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Nawet sobie nie wyobrażacie (a może wręcz przeciwnie), jaka jestem zmachana! Czym? MYCIEM OKIEN.
Ponieważ cały dzień zmuszona byłam siedzieć w domu, to tak sobie łaziłam od okna do okna i stwierdziłam, że dobrze byłoby poprawić im przejrzystość. Niewiele myśląc przyniosłam drabinkę, przygotowałam niezbędne akcesoria, zdjęłam firany i zasłony, dając je po kolei do pralki i umyłam wszystkie cztery okna oraz drzwi balkonowe. W międzyczasie wyprały się firany, które już wiszą. Jestem z siebie dumna, ale i zmęczona. Zdecydowanie wolę prace fizyczne na działce.

Beatko [Bazyla] - wyobraź sobie, że ja czekałam na pierwsze kwitnienie hortensji pnącej cztery lata, a ukorzeniłam przed dwoma laty młodziutką, którą posadziłam w innym miejscu i w tym roku już zakwitła. ;:333
Skalniaczek warto mieć choćby z uwagi na dużą ilość ładnych roślinek naskalnych i niziutkich, które na większych rabatach giną wśród innych kwiatów , tracąc swój urok.
Dziękuję, kochana. ;:196 Staram się jak mogę i jak dotąd daję radę. Będzie dobrze, tylko kiecki nie umiem sobie kupić. Za duży wybór, ;:306 a nie ma tego, co sobie wymyśliłam. ;:224

Kasiu [100780] - miałam takie duże hosty jeszcze w innym miejscu, pod sąsiedzkim orzechem włoskim, ale mi wyparowały jesienią. Komuś się bardzo podobały. ;:145

Marysiu [Maska] - pierwiosnki długo kwitną, bo też kolejno zakwitają. Do tej pory najpóźniej zakwitał u mnie pierwiosnek 'Siebolda', zresztą one jeszcze kwitną, a w tym roku najpóźniej zakwitł japoński, 'Francesca' i storczykowaty, z tym że ten ostatni to z zimowego siewu, więc pewnie dlatego spóźniony. ;:108
Sądzisz, że to może być aster alpejski? Tak sobie wydedukowałam, ale czy dobrze..... ;:218
Hosty też muszę przerzedzić, bo włażą na siebie i pod siebie wzajemnie. ;:306
Jak widzisz, dzień minął zgodnie z Twoim życzeniem: wszystkie okna mam czyściutkie! :tan ;:196

Aniu [anabuko] - floks gwiaździsty to moje ubiegłoroczne odkrycie, niestety jednoroczny, ale sieje się ekstra! ;:63
Właśnie zastanawiam się nad miejscówką dla dwóch host, bo czy chcę, czy nie, muszę je przesadzić.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Ewuniu [ewarost] - floksy gwiaździste to niskie roślinki, takie ok. 30 cm, niestety jednoroczne, ale urocze. ;:333
Dziękuję ślicznie za wszystkie miłe słowa i zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Fotki nieco odgrzewane, jako że dzisiaj nie byłam na działce, ale odgrzewany np. podłoże najsmaczniejszy....

ObrazekNowa rabatka z mini hostami w roli głównej.

ObrazekPrawda, że ładny kwiatek orlika?

ObrazekLiliowiec. Wprawdzie malutki jeszcze, ale za to jak pachnie!
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

No to Lucynko mamy tak samo z tym sprzątaniem ;:306 Ja też wolę prace na działce niż chałupnictwo ;:306
Śliczna nowa rabatka ;:167
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Lucynko ten liliowiec to pewnie Hemerocallis citrina- liliowiec cytrynowy, pięknie pachnie, miałam go ale M kosił, kosił aż wykosił, taki szkodnik nie wolno mu dać do łapy kosiarki bez nadzoru ;:306
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”