Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7

Post »

Marconi_exe pisze:Coś około 50cm wysokości. Jak jalapeno. Owoce chyba pokazywałem na poprzedniej stronie na dłoni.
Rzeczywiście, widać wielkość . Całkiem niemała :)
Jeśli faktycznie zjadliwa, to chyba w przyszłym roku znajdę dla niej miejsce. Ja mam pierwszy raz tyle papryczek ostrych i nie wiem co z nimi zrobić, bo choć lubię ostre jedzenie, to nie aż tak, żeby wypalało usta...

Co Wy robicie z tymi papryczkami?
Ja w zeszłym roku zjadłam tylko trochę, bo zaraz zaczęły łapać jakieś plamy i zaczęły się psuć, więc ususzyłam trochę (tych, co zostały zdrowe), ale takie suszone mi nie pasują... :? Przetwory w słoikach- też nie dla mnie, bo nie mam piwnicy, ani żadnego miejsca, żeby je przechować. Może zamrożę? :roll: Wtedy nadawałyby się do chińszczyzny, którą mogłabym jeść codziennie :wink:
Można je mrozić?
emiemi8 pisze:Witam
Przeszukując internet w poszukiwaniu odmiany papryki,trafiłam na to forum, do tego tematu.
Odmiana papryki, którego tak skrzętnie szukałam to Sangria. /.../
Przeszukaj poprzednie wątki o papryczkach chili, pewnie coś znajdziesz. Na pewno wspominała o nich też Skoanna- w swoim wątku o pojemnikowej uprawie warzyw...

Wszystkie papryczki (podobno) są jadalne. Tylko nie wszystkie da się zjeść.... :wink:
Wiele osób przechowuje swoje papryczki przez zimę, ale wiele lat to chyba nie udaje się ich przetrzymać...
Wyżej pokazałam jedną z przechowanych papryczek (straciła na wigorze i urodzie).
Ja też chętnie się dowiem kiedy one są odpowiednie do zbioru i co można z nimi zrobić. Zasuszyć na pewno można. Tylko ja nie przepadam za suszkami. Wolę świeże...

Pewnie, że możesz wysiać. Choć (jak mi się zdaje), nie ma gwarancji, że będą identyczne- zwłaszcza, jak stały w pobliżu innych papryk. Ja w tym roku mam sporo takich mutantów, które nie do końca przypominają to, co było rośliną mateczną.
Papryki dosyć łatwo się krzyżują.
Pozdrawiam,Vivien333
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Moje bez obrywania owoców kwitną i wiążą, chociaż przez upały gorzej a u rocoto prawie wszystkie kwiatki opadają. Dokarmiam regularnie.

Obrazek Obrazek Obrazek
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy zrywać Jalapeno? Macie jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepiej zrywać wtedy, gdy są jeszcze jasno zielone ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
marta1044
50p
50p
Od: 11 cze 2017, o 14:29

Post »

Miałam o to samo zapytać. Czyli już za późno gdyż wszystkie moje są ciemno zielone przechodzące w pomarańczowy (Jalapeno Orange). Teraz nie mają już żadnej ostrości ;:145
Pozdrawiam,
Marta
Lumen
100p
100p
Od: 26 cze 2018, o 10:38

Post »

marta1044 pisze:Miałam o to samo zapytać. Czyli już za późno gdyż wszystkie moje są ciemno zielone przechodzące w pomarańczowy (Jalapeno Orange). Teraz nie mają już żadnej ostrości ;:145
Że co ? Mi np zielone Jalapeno smakują mniej niż jak są kolorowe, ostrości wcale nie traciły gdy były czerwone, wręcz przeciwnie.Dodatkowo zyskiwały aromat jakiego zielone nie miały. To moje subiektywne spostrzeżenia oczywiście - ale miałem w jednym sezonie praktycznie tylko Jalapeno - ok 40 krzaczków, ale z tą ostrością to niby czemu miały by ją stracić ?
Raczej zyskają na ostrości i aromacie- nie słuchaj że trzeba zielone :wink: wtedy poczujesz moc .... a jedzenie jasnozielonych to już profanacja :twisted:

Pisownia. W przyszłości posty będą usuwane/K
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lumen,

Zdecydowanie nie zgadzam się z Twoim postem.
Nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie - jalapeno zielone jest bardziej cenione nie tylko ze względu na walory smakowe/kulinarne.
To, że Ty lubisz czerwone jalapeno to już Twoja sprawa. De gustibus non est disputandum...
A z tą profanacją to pojechałaś ciut za daleko... ;:222
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Ja też czekam aż jalapeno się zaczerwieni. Jest równie ostre jak zielone. Zielone jest jedynie twardsze i przez to łatwiejsze w obróbce. To takie moje subiektywne spostrzeżenia.
Kasia
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Moje jalapeno jest od początku ciemnozielone. Poczekam jednak aż się zaczerwieni.
Iza
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Zerwałem zielone i jest super. Lekko ostre, mięsiste. Pewnie reszta nie zdąży zmienić koloru na czerwony.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje jalapeno też jest ciemnozielone od początku. Mam je pierwszy raz i nie bardzo wiem, kiedy powinno się je zrywać. Może spróbuję taką zieloną, a kolejnym dam dojrzeć... :roll:
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Im bardziej czerwone tym mniej ostre. Jest wiele odmian papryki które z dojrzałości tracą kapsaicyne.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Mirek19 pisze:Lumen,

Zdecydowanie nie zgadzam się z Twoim postem.
Nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie - jalapeno zielone jest bardziej cenione nie tylko ze względu na walory smakowe/kulinarne.
To, że Ty lubisz czerwone jalapeno to już Twoja sprawa. De gustibus non est disputandum...
A z tą profanacją to pojechałaś ciut za daleko... ;:222
Osobiście wolę w pełni dojrzałe czerwone Jalapeno. Zielone moim zdaniem mają taki posmak "surowizny". Zresztą wyobraża ktoś sobie Chipotle zrobione z zielonej Jalapeno?. :D
Lumen
100p
100p
Od: 26 cze 2018, o 10:38

Post »

Zielone moim zdaniem mają taki posmak "surowizny"
Trawiasty posmak- tak mi się to kojarzyło :) czerwone tego nie miały a w zamian dochodził lekko słodkawy aromat. Ale na czerwone trzeba poczekać, często zbyt długo.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pożarłam swoją pierwszą jalapeno na zielono. :wink:
Też mi się zdaje, że ma taki trawiasty posmak. Zwłaszcza sam początek. Zaskoczył mnie też brak ostrości. Im dalej się kroi, tym ostrzejsza i tym bardziej wyrazisty smak, ale... nie zachwyciła mnie jakoś szczególnie. Mam nadzieję, że doczekam, aż się kolejna zaczerwieni. Rośnie w doniczce, więc zawsze mogę wnieść do domu.
Pozdrawiam,Vivien333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”