Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beata T pisze:No tak chwilka ,a tu tyle zmian : :lol: nowe nabytki kamienie, ho ho takie prezenty :lol:
A jaki piękny skalniak z nich powstaje... no i oczko będzie :P
troszkę wytchnienia bo nic do pracy na wiosnę nie zostanie :lol:
No właśnie, Beatko, zostałam obsypana prezentami :D
Przede mną jeszcze mnóstwo pracy, a czasu niewiele. Wiosną dojdzie sianie i pielenie, więc większość powinna być zrobiona jesienią, a ja jeszcze nie doszłam chyba do połowy :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuniu ale gapa ze mnie . Zapomniałam dodać że masz też mini pałkę wodną, która dorasta do 1m wysokości - myślę że będzie w sam raz do twojego oczka. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, wynikałoby z tego, że Ty i Ania obsadziłyscie mi juz oczko i nie muszę się o nic starać :lol: Co najwyżej przytacham jeszcze z pobliskiej łąki grążela białego ;)
Dziękuję i mam nadzieję, ze jeszcze będę mogła się czymś odwdzięczyc :D
aha, Grazynko, czy wiesz jak się rozmnaża lilie wodne? Pewnie wiesz, to powiedz mi, proszę.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Oj! zapomniałam napisać : łał! jaka piękna ta trójsklepka! Bardzo ciekawy jest ten kwiatuszek!
No trudno z tym skalniakiem - jak hurt to hurt :wink: . Ale przynajmniej będziemy mogli - tak jak u Grzesia - podziwiać jak powoli będą się rozrastać na nim roślinki.
Mam dobre wieści pogodowe! Ma być lepiej! ;:49 . Tak że może jednak dasz radę Izuchna przed zimą zrobić to, co sobie zaplanowałaś ;:215 .
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Jadzieńko, za dobre nowiny :D Nie tracę nadziei, ze większość, przynajmniej tych wielkich roslin, zdążę przesadzić jeszcze w tym roku.
Skalniak się jeszcze trochę zmienia ;) Na wiosnę, jak go obsadzę, to będę oczywiście co jakiś czas uwieczniać jego aktualny wygląd :D
A trójsklepka jest faktycznie wyjątkowa. Zobacz jak kwitnie jej "mama" u Anulki!
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie też zachwyciła trójsklepka [ fajna nazwa]
Izo możesz zrobić zdjęcie całej roślinki?
Czy to bylina?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Aniu, to bylina. Dostałam ją od Anulki. Mozesz u niej zobaczyć zdjęcie całej rosliny, na ostatniej albo przedostatniej stronie :D Jest duzo wieksza niż moja ;)
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki,już idę do jej ogrodu.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Grzegorz B

Post »

Izuniu, mimo tak ogromnej rewolucji jaką dokonujesz u Ciebie wciąż masa miejsca przepełnionego kwitnącym kwieciem, że tylko usiąść i podziwiać tę paletę barw jaką nam zaprezentowałaś. Gratuluję dotychczasowych rezultatów i z wielką ciekawością czekam na nowe odsłony :wink:
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo ,dlaczego twoja trójsklepka ma inny kolor niż u Anulki?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za każdym razem kiedy wchodzę do Twojego ogrodu, spodziewam sie jakiś "przemeblowań" :D ... i nigdy sie nie zawiodę :D :D Zaskakujesz mnie ciągle swoją pomysłowością i niezmordowaniem ... powiedz, skąd masz tyle siły i pomysłów ...?? Podziwiam i zazdroszczę ... ;:109 i gratuluję ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuchna - z lilią wodną to jest tak:
aby ją przesadzić i rozmnożyć to trzeba wyjąć ją z kosza, potem najlepiej wypłukać glebę i błoto pod silnym strumieniem wody, tak aby nie uszkodzić korzeni / łatwo się łamią a pourywane mają duży wpływ na kondycję i kwitnienie rośliny/ , potem rozdzielić sadzonki - do tego trzeba wielkiej cierpliwości i delikatności - i powsadzać do nowych koszyków. Ja dodatkowo daję do koszy wyściółkę z folii, ponieważ moje oczko jest wzniesione ponad poziom gruntu / nie chciało mi się wywozić gliny poza ogród więc usypałam groblę dookoła przez co nie trzeba było tak głęboko kopać/ i na zimę rośliny wędrują do piwnicy/ muszą być stale w wodzie i dlatego kosz ma foliową wyściółkę,żeby stała w nim woda i nie wyciekała /. To wada mojego oczka że muszę rośliny wnosić do piwnicy ale i zaleta, bo tak każdego roku oczko jest dokładnie oczyszczone z mułu i gnijących liści. Wyściółka w koszach powinna być z juty, żeby ziemia nie dostawała się do wody i nie wypływała na powierzchnię w początkowej fazie. Najlepiej kupić ziemię dla lilii ale można też dać ziemi gliniastej zmieszanej z nawozem do lilii. Ja dodaję kompost. Na wierzch należy nasypać piasku około 5 cm z tego samego względu, który opisałam wcześniej. I tak przesadzone lilie daje się od razu do oczka.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu, to tylko pojedyncze rosliny. W całości już to tak efektownie nie wygląda, ale to stan przejściowy ;) Efekty mojej pracy będą dopiero widoczne późną wiosną, bo cebulowe rosną jeszcze w "starej części"ogródka, a reszta powoli wędruje na "nową".

Aniu, rzeczywiście dopiero po Twoim pytaniu zauważyłam, że trójsklepka na zdjęciu Anulki jest różowa! Trójsklepki występują w różnych kolorach i o ile się nie mylę, to Anulka ma kilka. Widocznie to nie jest "mama" mojej ;) Ja dostałam taką fioletową jak na moim zdjęciu i bardzo mi się podoba :D

Aniu, pomysły to nieustannie lęgną mi się w głowie, ale nie wszystkie dobre :? Stąd często zmieniam to, co już zrobiłam :lol: Te lepsze są trwalsze, na szczęście ;)
Cieszę się, że mnie odwiedzasz, a jeszcze bardziej, że interesują Cię moje przedsięwzięcia :D

Grażynko, to co napisałaś o liliach uświadomiło mi, jak straszną ignorantką jestem w tej dziedzinie :( Przeraziła mnie trochę moja brawura : planować oczko, nie mając zielonego pojęcia ani o oczkach, ani o roslinach wodnych. Liczę, ze w ciągu zimy zdołam nadrobić te braki wiedzy. Dziękuję za obszerną odpowiedź ;:168
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Chwila,moment --- i juz nie można nadrobic zaległości w Twoim ogródku.
Pedzisz jak burza Izo ...mile pracy wykonałaś ,ile rozmów interesujących przeprowadziłaś Obrazek
Chcąc być na bieżąco nie mogę spóścić Cię z oka nawet na moment.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia pszczółko Obrazek
Awatar użytkownika
jakja
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 10 lis 2006, o 16:38

Post »

chatte pisze: Co najwyżej przytacham jeszcze z pobliskiej łąki grążela białego ;)
aha, Grazynko, czy wiesz jak się rozmnaża lilie wodne? Pewnie wiesz, to powiedz mi, proszę.
Z grążela zrezygnuj - bardzo ekspansywny, klącze osiąga grubość nawet 10cm!. Lilie rozmnaża się przez odcinanie /rozcinanie klącza: należy odciąć końcówkę (dlug. 20-30cm) z 1-2 oczkami, ranę przesypać mialem węgla drzewnego i wsadzić do podloża tak, by korzonki byly schowane, a min. 1 oczko wystawalo. Unikaj jako podloża ziemi, torfu ect. tzn takich materialów, które mogą się w wodzie rozkladać - procesy gnilne pobierają tlen z wody (rozwój glonów). Ja stosuję mieszaninę 25% gliny + 75% piasku drobnego, na to gruby żwir + kamienie, aby nie wyplukiwalo podloża. Kosz dobrze czymś wyścielić: agrowluknina lub juta, ale ta druga będzie gnila. Musze zajrzeć, czy podalaś jakiś wstępny projekt oczka. Jak nie, to dawaj! Pzdr Twój Oddany :-D :-) :lol:
Pozdrawiam. Jacek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”