Drzewa owocowe - cięcie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Re: Drzewa owocowe - cięcie

Post »

Witam :)
Czy mogę obciąć śliwce mirabelce na podkładce z ałyczy wszystkie boczne gałęzie, by urosła wyższa? Tzn. chcę, by rozgałęzienie zaczynało się wyżej, a pień-przewodnik był wyższy, teraz boczne gałęzie wyrastają ok. 70 cm nad ziemią.
Mirabelka posadzona była na jesień 1012 r. W 2013 ładnie podrosła i zgrubiała. Trochę jej zeszłej wiosny usunęłam gałązek, ale bałam się zbyt dużo, chciałam, żeby się przyjęła.
W tym roku chciałabym radykalnie, tak, żeby już nadać jej jakiś cywilizowany kształt, bym nie musiała się pod nią czołgać.

To samo pytanie o wiśnię. Też bym chciała, by była wyższa. Też sadzona na jesień 2012.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, możesz. Tylko nie zostawiaj czopów. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

badylarz pisze:
Darkat pisze:no cóż nastał czas cieć i chciałbym się wziąć za to na poważnie
Podpowiem Ci co zrobiłbym ze śliwą i czereśnią w moim mini sadzie. U śliwy pozostawiłbym tylko jeden pęd, ten najwyższy z dwoma rozgałęzieniami, który przy pomocy kołka należy ustawić pionowo. Pozostałe usunąłbym na gładko, zabezpieczając miejsca cięć jakimś środkiem z dodatkiem Miedzianu i Topsinu. Śliwa wygląda na dość silną, więc na całej pozostawionej gałęzi-przewodniku powinny pojawić się wiosną zawiązki nowych gałęzi, przyszłych konarów, które bezwzględnie należy odginać do poziomu i to do jesieni. Pozostawione nowe gałązki bez kontroli będą bardzo szybko rosły pionowo i o ich odgięciu w późniejszym terminie możesz zapomnieć. To jest wersja optymistyczna. Druga to przypadek, że z nowego przewodnika będą wyrastać nowe gałązki ale dopiero nad rozwidleniem i wtedy musisz uciąć ten nowy przewodnik jak najwcześniej na wysokości około 1 m nad ziemią. Dalej należy formować śliwę jak jednoroczny okulant. Usuń zaschniętą korę i po oczyszczeniu dobrze zabezpiecz.
Dla czereśni mam następującą podpowiedź. Dolne piętro gałęzi bardziej odegnij do poziomu. Drugie piętro bezwzględnie do poziomu. natomiast to co będzie wyrastało z niepotrzebnie uciętego przewodnika skierujesz pionowo w górę. Jeżeli na tym odcinku wyrośnie więcej niż jedna gałązka to zostawisz tylko jedną (przyszły przewodnik), pozostałe usuń. Nie śpiesz się z cięciem, zostaw to na suche i ciepłe dni gdzieś tak na przełomie marca i kwietnia. O posadzone drzewka na jesieni, zadbaj na wiosnę i to z sercem. Co do jabłoni to czekaj na kogoś innego. Pozdrawiam.

dzięki. Tak zrobię z tą śliwą. Jest to pomysł, choć radykalny. Jeśli nie wypali, no cóż i tak by mnie ten krzak denerwował. A tym bardziej że nie znam odmiany.
Co do czereśni. Dlaczego uważasz że ścięcie przewodnika było nie potrzebne. Wszędzie piszą że to w celu wytworzenia drugiego okółka.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

ERNRUD pisze:Oczywiście, możesz. Tylko nie zostawiaj czopów. :wink:
Czopów - czyli takich gałęzi obciętych za daleko od pnia? W sensie - ciąć jak najbliżej przewodnika?
Postaram się :)
Doświadczenie z drzewami owocowymi mam zerowe, ale jak na razie w ogrodzie mi raczej rośnie. I nawet coś tam owocuje :wink:

Mam zasmarować sztuczną korą?
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p
Od: 27 wrz 2009, o 13:47

Post »

Obrazek

Odziedziczylam taka zaniedbana jablon ,czy kombinuje dobrze z jej przycieciem?Nie za duzo bedzie ?
zostal by jeden prosty przewodnik ,ktory juz jest pelen malych galazek z pakami.zaczelabym je odginac w lecie :wink:

No i hit sezonu ta grusza ;:oj ...Co zrobic z ta korona ,jest okropna ,galezie powykrecane w rozne strony.Ma duzo wilkow dlugich ktore na pewno sa do wyciecia ale moze z niektorych zagescic ja po przycieciu?Chcialbym ja uratowac bo gruszki przepyszne ale coraz mniej . Stare to drzewo ale jakos zal go wycinac.Kora jest pokryta jakby zielonym mchem.Ten gruby kij sluzyl kiedys za podporke i tak zostal od lat.Nikt tego drzewa chyba nie cial.Warto ratowac?

Obrazek
Obrazek
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Darkat pisze:Wszędzie piszą że to w celu wytworzenia drugiego okółka.
Tak, tylko taki zabieg należy wykonać wiosną. A Ty teraz masz kiepski drugi okółek, nie masz przewodnika i nie masz prawie żadnych szans na nowy okółek w tym roku. Czyli rok do tyłu. Napisałem "prawie" bo nieraz silnie rosnące drzewko czereśni w miesiącu lipcu samoistnie tworzy nowy okółek na przewodniku, ale nie wolno Ci tego przewodnika skracać. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p

Post »

Obrazek

Odziedziczylam taka zaniedbana jablon ,czy kombinuje dobrze z jej przycieciem?Nie za duzo bedzie ?
zostal by jeden prosty przewodnik ,ktory juz jest pelen malych galazek z pakami.zaczelabym je odginac w lecie :wink:

No i hit sezonu ta grusza ;:oj ...Co zrobic z ta korona ,jest okropna ,galezie powykrecane w rozne strony.Ma duzo wilkow dlugich ktore na pewno sa do wyciecia ale moze z niektorych zagescic ja po przycieciu?Chcialbym ja uratowac bo gruszki przepyszne ale coraz mniej . Stare to drzewo ale jakos zal go wycinac.Kora jest pokryta jakby zielonym mchem.Ten gruby kij sluzyl kiedys za podporke i tak zostal od lat.Nikt tego drzewa chyba nie cial.Warto ratowac?

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to za jabłoń :?: Ma bardzo grube pędy...Wygląda o tyle dziwnie, że nie wiem jak bym ją prowadził. Ale jedno jest pewne: na jeden pień, tak jak zaznaczyłaś.
A gruszy powycinaj wilki i potem to samo co roku, najlepiej w lipcu/sierpniu. Jednak ma tam kilka fajnych poziomych konarków, na których można się oprzeć. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p

Post »

Nie wiem co to za jablon ,dla mnie tez dziwna,bo boczne konary ma strasznie grube,dlatego nie wiem jak sie do niej zabrac.Jablka ma duze i smaczne.Uwazasz ze takie radykanle ciecie nie zaszkodzi jej?Co do gruszy to w nastepnym tygodniu wytne wilkii pokaze jak wyglada po ,moze wtedy cos jeszcze doradzicie.U gruszy ten dolny konar po lewej zostawic czy wyciac?.Jakos tak odstaje :roll: Dziekuje za rady
Kasia :wit
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

cate72 pisze:...U gruszy ten dolny konar po lewej zostawic czy wyciac?.Jakos tak odstaje ...
Odstaje czyli Ci przeszkadza, jest za nisko? Jak nie przeszkadza, to zostaw.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p

Post »

Skoro moze byc wiec zostaje, ;:63 Mozna cos poradzic na kore ? Sa jakies srodki? Ona jest cala pokryta mchem,nie ktore galezie tez.To nie przeszkadza gruszy?
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

No jednak dziś zacząłem ciąć swoje młode drzewka. Zima w tym roku była tak nienormalna, że już skończyłem ciąć stare drzewa.
A więc z tej śliwy za radą zrobiłem to. Szkoda że powstał schodek ale zadecydowało o tym niepotrzebne cięcie letnie z ubiegłego roku.

Przed

Obrazek

Po

Obrazek

Nie wiem co z tymi gałęziami górnymi. Są na wysokości 1m. Ściąć to i zrobić z drzewka okulant.

Zaniedbana jabłoń, która ma już dwa lata i wydała już nawet owoce

Przed

Obrazek

Na razie Po. Chciałbym wyprowadzić przewodnik. I to jest jedyna gałąź silna której nie pociąłem.

Obrazek

Nie wiem czy jej bardziej zaszkodziłem, ale czy można tu jeszcze coś doradzić ewentualnie w dalszym cięciu.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Darkat pisze:Nie wiem co z tymi gałęziami górnymi. Są na wysokości 1m. Ściąć to i zrobić z drzewka okulant
Obie gałęzie boczne odegnij prawie do poziomu. Środkową ustaw pionowo przy użyciu przywiązanego do niższej części kołka i tak pozostaw prawdopodobnie do jesieni. W tle widać Twoje nowe nasadzenia, które też wymagają ingerencji. Ale z tym czekaj, przecież to dopiero początek marca. Jeżeli masz tego trochę więcej, radzę zakupić książkę A. Miki - Cięcie drzew i krzewów owocowych . Polecam i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mech rośnie z powodu zbyt dużej wilgoci w koronie, bo gałęzie są za gęsto. Po przecięciu drzewka powinien nieco ustąpić, natomiast na pniu mech skutecznie zwalcza standardowe bielenie.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

To już mogę ciąć grusze ,jabłonie i brzoskwinie?
A powiedzcie mi czy jak wycinacie wilki to smarujecie czymś rany,czy takim małym się daruje?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”