Mój ogród - eukomis cz.1
Halinko paczka dotarła
, zajrzyj na Pw
Zaciekawiły mnie na zdjęciu wyżej pod balkonem dwie rośliny 'kulki' na pniach w biało zielonych donicach.Co to jest, czy to są może bukszpany tak uformowane, czy szczepione?Ja się przymierzam do bukszpanu na pniu, ale nie wiem czy to się tak da bez szczepienia, więc dlatego pytam :P

Zaciekawiły mnie na zdjęciu wyżej pod balkonem dwie rośliny 'kulki' na pniach w biało zielonych donicach.Co to jest, czy to są może bukszpany tak uformowane, czy szczepione?Ja się przymierzam do bukszpanu na pniu, ale nie wiem czy to się tak da bez szczepienia, więc dlatego pytam :P
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Halinko !! ależ u Ciebie cudownie!! Jak to możliwe, że na takim skrawku ziemi masz tyle roślin ?? Nie mogę się nadziwić temu bogactwu. A balkon.... nawet nie wyobrażałam sobie, że można z niego zrobić tak cudną oazę kwiecia wszelakiego. Ech... nie mogę oglądać takich ogrodów bo potem wszystko bym chciała na raz
Ścieżki masz rewelacyjne, bardzo mi się podobają te płaskie otoczaki. Wspaniale upiększają rabatki. Będę teraz siedzieć i wzdychać... Pozdrawiam Aga

Ścieżki masz rewelacyjne, bardzo mi się podobają te płaskie otoczaki. Wspaniale upiększają rabatki. Będę teraz siedzieć i wzdychać... Pozdrawiam Aga
Halinko ponownie cię odwiedzam, ostatnie zdjęcia bardzo mnie zaciekawiły a zwłaszcza krzewy na jednej łodydze, wyglądają niezwykle, forsycja od kwiatów aż się ugina. Piszesz, że sama ją formujesz, jak to robisz? Czy to jest trudne? Na przedostatnim zdjęciu są rośliny o czerwono-żółtych liściach, co to za kwiaty? Są śliczne, podobają mi się, zresztą cały twój ogródeczek to cudeńko.
Miłego wieczoru.
Miłego wieczoru.
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Selii da sie prawie z każdym krzaczkiem, są to zwykłe bukszpany tak ich formowałam -szukałam bukszpanu takiego żeby miał jak najdłuższe gałązki i kupiłam na targowisku z gołym korzeniem za psie pieniądze. Dwie gałązki zostawiłam a resztę wyciełam i te pozostawione skręciłam ze sobą i zaczełam formować koronę. teraz rosną za płotem.Ja chciałam takie niskie. A jak będziesz chciała wyższe to musisz zostawić gałązkę , żeby rosła do odpowiedniej wysokości i stopniowo od dołu wycinać odrosty jak ci urośnie do odpowiedniej wysokości to ucinasz stozek wzrostu i będzie ci się formować korona ale musisz korone przycinać żeby się rozkrzewiała.
- giga45
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Halinko.
Dziękuję Ci za odwiedziny i wpadłam do Ciebie z rewizytą. po prostu szczena mi opadła, jak ujrzałam Twój przecudny ogródek. Jest taki wypielęgnowany, z taką różnorodnością roślin wyjść się nie chce. :P
Gratuluję z całego serca pomysłu i zaangażowania.
Halinko dziękuję za podsunięcie pomysłu na zacienioną rabatę.
Na 100% wybiorę kilka roślin, które poleciłaś.
Parzydło leśne mam, tylko przesadzić muszę i nie wiem czy teraz na wiosnę można?
Bardzo mi sie podoba pluskwica, ale gdzie jej szukać?/
Tojad-przeczytałam, że jest w całości trująca, a dzwonek szerokolistny-pod ścisłą ochroną
.No i naparstnica-śliczna jest (jej poszukam). Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję.
Dziękuję Ci za odwiedziny i wpadłam do Ciebie z rewizytą. po prostu szczena mi opadła, jak ujrzałam Twój przecudny ogródek. Jest taki wypielęgnowany, z taką różnorodnością roślin wyjść się nie chce. :P
Gratuluję z całego serca pomysłu i zaangażowania.
Halinko dziękuję za podsunięcie pomysłu na zacienioną rabatę.
Na 100% wybiorę kilka roślin, które poleciłaś.
Parzydło leśne mam, tylko przesadzić muszę i nie wiem czy teraz na wiosnę można?
Bardzo mi sie podoba pluskwica, ale gdzie jej szukać?/
Tojad-przeczytałam, że jest w całości trująca, a dzwonek szerokolistny-pod ścisłą ochroną

- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Halinko dziękuję za odpowiedż
masz może zdjęcie krzewuszki.
Z zachwytem patrzę na Twoje roślinki , wszystkie takie dorodne i zdrowe i nieważne czy: cieniolubne ,skalne, bagienne czy stepowe wszystkie wyglądaja i czują się świetnie.
Ja myślę że im po prostu jest u Ciebie jak w raju
Halinko proszę napisz troszeczkę jaka ziemia jest w Twoim ogródku,oraz jak i czym karmisz swoje roślinki

Z zachwytem patrzę na Twoje roślinki , wszystkie takie dorodne i zdrowe i nieważne czy: cieniolubne ,skalne, bagienne czy stepowe wszystkie wyglądaja i czują się świetnie.
Ja myślę że im po prostu jest u Ciebie jak w raju

Halinko proszę napisz troszeczkę jaka ziemia jest w Twoim ogródku,oraz jak i czym karmisz swoje roślinki

Pozdrawiam Jola
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Halinko Wpadłam z rewizytą i
Nie wiem co bardziej podziwiać piękny kolorowy ogród czy Twój zapał aby stworzyć coś tak ślicznego.
Jednak Ciebie bardziej podziwiam bo ogród to przecież cząstka Ciebie.
Ślicznie wyglądały by nasze osiedla jakby było więcej takich pasjonatów jak Ty.
Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci samych ogrodniczych satysfakcji.
Kaśka

Jednak Ciebie bardziej podziwiam bo ogród to przecież cząstka Ciebie.

Ślicznie wyglądały by nasze osiedla jakby było więcej takich pasjonatów jak Ty.
Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci samych ogrodniczych satysfakcji.
Kaśka