Nowe życie w starej chatce cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowe życie w starej chatce cz.II

Post »

Ja też miksowałam dziś truskawki i mroziłam w niewielkich pudełkach po serkach- potem to łatwiej rozmrozić. Zrobiłam też dla syna lody sorbetowe w ikeowskich foremkach. Nie jesteśmy w stanie przejeść truskawek na bieżąco, a ja mam jeszcze 2 woreczki mrożonych całych z zeszłego roku. W każdym razie kupowałam tylko z 4 razy, zanim zaczęły owocować moje. :tan

Koperek piękny ;:167
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Udane zbiory. Piękne truskawki mniam u mnie tylko pojedyncze sztuki na pewno muszę nasadzić ;:138
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Małgosiu trzeba korzystać z witaminek, póki są.
Kotki najbardziej lubią leżeć w kwiatkach, wczoraj przyłapałam Elizę jak tarzała się w jarmużu ;:14

Monia ja też mrożę porcje "na raz", pudełko na koktajl, pudełko do polania na lody itp.
Koperek musi być, bo nie zawsze w zimę w sklepie jest.

Alicja ja też mam zamiar mieć więcej truskawek, ale w skrzyniach, bo pielenie tego to katorga.

Zjemy śniadanie i idziemy na ogród :lol:
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Kasiu, takie zbiory to ja lubię ;:215 To jest ten fajny czas, gdy można sobie gromadzić mrożonki i zapasy na zimę, dzięki nim potem zimę łatwiej przeżyć, to jak zamknięcie odrobinę lata w słoikach :wink:
Koktajl truskawkowy wygląda bardzo apetycznie, aż mam ochotę coś zmiksowac na śniadanko teraz :D
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Udane zbiory - nie ma to jak własne. Masz bardzo ładną i zdrową miętę, ja kupiłam sobie marokańską w zeszłym roku, bo uwielbiam jej zapach. Tylko ja swoją suszę, a taką mrożoną używasz do parzenia herbatki? Jest bardziej aromatyczna niż suszona?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko robię takie przetwory, których nie można kupić w sklepie, albo są mniej smaczne albo droższe :lol: no i swoje bez chemii ;:108
Zmiksowałaś coś na śniadanie? :)

Sylwia ja też suszę, mrożona również na herbatki albo do wody, napojów, drinków :lol:

Dzisiaj zrobiłam parę kompotów - napojów z przepisu Martusi Koziorożca :lol:
Truskawkowe i agrestowe:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Nie ma to jak mieć swoje przetwory, warzywa mrożone, suszone itd. Ja też codziennie funduję sobie taki witaminowy koktajl ;:215 . Ja chyba pójdę Twoim śladem i zacznę powoli mrozić pietruszkę i koperek ;:108 . Ogórki do kiszenia niestety będę musiała kupić bo moje w tym roku zerowe ;:222 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko koperek mroź, póki nie ma mszycy, ja w zeszłym roku zwlekałam i go dopadła ;:223
Pietruszka mi starczyła do teraz, do rosołku mniam.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie dobra rada ;:108 . To dzisiaj zamrożę część , dzięki ;:196 . Ja pietruchę zaczęłam mrozić dopiero końcem sezonu ;:124 . Teraz wiem, że takie rzeczy trzeba mrozić stopniowo bo przecież ona jeszcze taka młodziutka ładna odrośnie ;:333 .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę popieliłam, ale nie szło mi za bardzo.
Znowu mnie opuściła wena, ech...
Nic mi się nie chce :(
Porobiłam parę zdjęć i poszłam do domu.

Powojniki:

Obrazek

Obrazek

Róże:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I inne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na dobranoc Elizka:

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, człowiek nie maszyna i czasami nie ma sił, albo najzwyczajniej mu się nie chce ;:108 I tak, jak dla mnie masz niespożyte siły, w końcu bateryjka Ci się wyczerpała. Ale podładujesz i będziesz jak nowa :heja Twój ogród nieustannie się zmienia, pięknieje w oczach. Ty masz wielkie, cudne parzydło, a ja maleńkie parzydełko. Rośliny dopasowane do gabarytów ogrodów , w których przyszło im mieszkać :;230
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

O tak Iwonko, popieram słuszne stwierdzenie- moje roślinki też kompaktowe :wink:

Kasiu witaj w klubie "nicmisięniechce". Jednak jak na taką postawę i tak masz wszystko wypieszczone. Ale ty nie szalej i odpoczywaj, bo wiesz, że nie możesz się przemęczać.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit . Oj tam, ogrodowe lenistwo dopada każdego z nas ;:224 . Czasem trzeba dać sobie "siana" i po prostu odpocząć ;:108 . Czerp z lata co najlepsze i ciesz się z pięknych kwitnień ;:196 . Róże i powojniki bardzo ładne ;:138 . Coś czuję, że to będą Twoje koniki :lol: . Pozostałe rośliny też świetnie Ci rosną a kotek uroczy ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu na mnie czeka tyle roboty, że aż strach, a też mi się nie chce. Jakaś taka niemoc mnie dopadła, nawet na raz nie chciało mi się wszystkiego podlać i połowę zostawiłam na wieczór.
Ale mi się spodobały kompociki w słoikach! Taki mój smak dzieciństwa, zawsze w domu do obiadu był kompot, w przedszkolu tak samo. I jak nie za każdym smakiem stołówkowych specjałów tęsknię, tak tych kompotów mi brakuje. Gdzie dzisiejszym chemicznym oranżadom do naszego dobrego prawdziwego kompotu? Zamroziłam sobie czereśni, które w tym roku wyjątkowo jak na aurę dopisały i jak tylko dokupię w sezonie wiśni będę miała składniki a jeden z moich ulubionych kompotów. Ale taki truskawkowy, gruszkowo-jabłkowy i śliwkowy z porzeczkami to też lubię. Nie mogę się doczekać, aż krzewy i drzewa zaczną owocować i dosadzę truskawek, takie owocowe lato mi się marzy ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu, nie przejmuj się 'nicniechceniem'. ;:185 ;:185
Jutro - pojutrze czy za tydzień (nieważne kiedy) dopadnie Cię takie parcie na robotę, że migusiem załatwisz wszystko, co sobie teraz odpuścisz. ;:63 ;:63 ;:63
Śliczne powojniki widzę i różyczki, i dalie, i inne, ;:215 no i ptaszka w klatce. ;:113
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”