Parrocja
wydaje mi się, że to dalia półkaktusowa... Nie podajesz wielkości kwiatu... Jeśli jest kremowożółta, kwiat ok. 20 cm to może być Hamari Katrina... Na moim monitorze wygląda bardziej na kremową.
Trochę dawne zdjęcie, ale może będzie pomocne
Amanita
zadzwonił Stanisław. Sam dobrze nie pamięta nazw Twoich dalii. Twoje zamówienie realizował późno, na składzie miał już tylko nowości od Aivarsa z Łotwy i Tobie się one dostały. Stanisław na razie je tylko rozmnaża... Aivars Baroni?š to kolekcjoner i autor wielu odmian dalii, które obecnie są najbardziej pożądane i modne tzn. dekoracyjne, średniej wielkości, o atrakcyjnym ubarwieniu i obficie kwitnące... Miałaś farta! Może Stanisław znajdzie chwilę, żeby zajrzeć do swego kajetu i sprawdzić nazwy... jak będę wiedzieć to Ci napiszę... Parrocja
Na moje oko Twoja dalia to Sabrina - oceniam po kwiatostanie. Normalnie nie jest taka niska, powinna mieć ok. 110 cm, ale w tym roku z wysokością dalie mają problem - wszystkie są niskie. Pani Wiosna nie była za łaskawa w ciepło i opady, a teraz noce też chłodne...
Jiri Krampol 627 w wazonie na kuchennym stole.Jestem zachwycona ta odmianą, z malutkiej karpy wyrósł wielki krzak. Dalia dekoracyjna ale w kształcie dużej kuli na sztywnych, prostych pędach.
Dalia oznaczona numerkiem Banschu no Mori ale to raczej nie ta odmiana. Piękna herbaciana kula z czerwonymi przebarwieniami. U mnie w wazonie. Krzak bardzo wigorny, ma wiele pąków.