Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu,jak fajnie ,że mogę odwiedzać ogrody,Twój jak zwykle zachwyca swoją starannością ,tyle roślin już kwitnie ,a mnie nie ma w ogrodzie ,dobrze,że są Wasze i mogę do woli spacerować ,tyle róż już u Ciebie zakwitło,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Soniu jaka miła sarenka, wyszła ci naprzeciw. ;:108
U nas też zwierzyna leśna bardzo blisko pod zabudowania podchodzi. ;:173 Sarny całymi grupkami a niedawno po osiedlu domków biegał młody jeleń. Ale był tak wielki , że myślałam że to łoś!Biedny, zagubił się i aż w park zapuścił...Szybko wrócił bo stamtąd psy go przegoniły...
Żuraweczka ładnie ci przyrosła , zmężniała...U mnie jakoś żadne siewki roślin ,które by były wyczekiwane nie wysiewają się, tylko chwasty jak u Iwonki1. Cleome które posiałam wiosną w domu , takie nijakie są. Ale posiałam też wprost do gruntu ,tylko dość późno i widzę że ujawniły się. Więc może coś będzie z tego, tylko musiały by szybko rosnąć...Bo lata im braknie. ;:306
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Dziękuję Soniu ;:196 róże masz cudowne..sarenki piękne miły to widok..często i u mnie zaglądają.ja tez jednorocznymi dziury zatykam aby wolnych miejsc nie było.. ;:306
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Róże piękne ;:215 I do mnie sarenka zagląda, niestety nie chce łobuziara poczekać aż pójdę do domu po aparat ;:306
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Soniu, jak dobrze, że trafiłam do Ciebie tyle ciekawych rzeczy o roślinach mogę się nauczyć ;:196 , szkoda tylko że o bukszpanach nie przeczytałam wcześniej ;:131 obciełam swoje a ścinki zamiast ukorzenić to wyrzuciłam :( , ale mam jeszcze jednego którego nie cięłam, jakiej długości mają być sadzonki czy tak koło 10 cm wystarczy czy mogę skorzystać z ukorzeniacza, kiedyś zakupiłam i tak czeka aż go użyję
pozdrawiam
Agnieszka :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, to dziki pęd, usuń go.
Żurawki to naprawdę dzielne roślinki. Poradzą sobie i bez naszej ingerencji.
Naparstnice cudne ;:108 Ja mam jedną kwitnącą, wielkości około 20 cm :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Soniu, jak ja lubie te Twoje uporządkowane rabaty
Chyba dlatego, że moje sa zupełnie odwrotnie :D
Okazuje się, że mam naparstnice Wysiały się w zeszłym roku, ale wyszły dopiero teraz.
Nie zakwitną. Kwitną tylko pojedyncze sztuki
Nie wiem, czy z białej naparstnicy uzyskasz białą. One lubią się mieszać
I nie wyrzucaj jesienią starych roślin. One potrafią zakwitnąć jeszcze w następnym roku
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza pieliłam godzinę werbenę z rabaty z bukszpanami, ale jakoś trudno mi się z nią rozstać jak zakwitnie. ;:124 Pod różami najmniejszy problem, werbena jest rachityczna i wyciągnięta. Świetnie się ją pieli, lepiej niż chwasty. Gorzej jak ma światło i przestrzeń, ja jednak czekam, aż jest większa i wtedy łatwo ją wyrwać. Na swoje rośliny coraz mniej mam czasu, więc sobie radzą. Jeszcze się nie przyznałam, ale róż poza miedzianem wiosną, niczym nie pryskałam.

Obrazek

Jolu dziękuję, ;:196 dziś wysoki pęd wycięłam.

Obrazek

Iwonko chwasty nas nie dziwią na rabatach, a samosiejki nam nie w smak. ;:131 Pierwszy raz wybił u mnie taki pęd, dodatku to róża NN, a ja doświadczeń nie mam.

Obrazek

Martuś dziękuję, odpoczywaj i kuruj się, poczekamy na twoje piękne zakątki. Widzę, że trudno się z nami rozstać. ;:168

Obrazek

Olu sarny są piękne, tak majestatycznie przechadzają się za płotem. Czasem robią rumor nocą, bo jak się przestraszą obijają się o siatkę, jakby nie wiedziały w którym kierunku uciekać. ;:202 Wyślij swoje nasiona na szkolenie do mnie, będą wiedzieć, jak wschodzić bez twojego udziału. ;:306 Moja kleome siana w domu już ma 30 cm, widać ją na drugim zdjęciu. Samosiejki mają 7-10 cm.

Obrazek

Reniu u mnie jednorocznych tyle, że bym 30 arów obsadziła. ;:223 Większość już w kompostowniku. Dzisiaj zostałam wystraszona przez bażanta, który konsumował truskawki, a ja go nie widziałam. :) Zwierzęta uwielbiam obserwować, ptaki szczególnie łatwo, jak jem śniadanie na tarasie i się nie ruszam.

Obrazek

Małgosiu sarny są codziennie, a fotografię uda mi się zrobić raz w miesiącu lub rzadziej. ;:108 Wstają wcześnie, koło godziny 4-5 wędrują po polach, bez problemu zrobisz zdjęcie. :wink:

Obrazek

Agnieszko miło, że stale zaglądasz. ;:196 Od doświadczonych ogrodniczek nauczyłam się wszystkiego, jak zaczynałam ogród. ;:108 Cieszę się, że ty możesz już wykorzystać moje doświadczenia. :) Jak kiedyś cięłam bukszpan w czerwcu, to nawet 5 cm ścinki wsadzałam w ziemię. One przyrastały podobnie, jak wyższe, bo szybciej zagęszczały się od dołu. Wysokie trzeba ciąć górą, żeby nie były łyse dołem. Wystarczy, że pęd jest lekko zdrewniały, a nie wiotki, przyjmuje się niezależnie od wysokości. Ukorzeniacz możesz wykorzystać, ja zawsze miałam mało czasu, to tylko wsadzałam do ziemi.

Obrazek

Małgosiu PEPSI dziękuję, ;:196 pęd już wycięty. Róża się pewnie ucieszyła. :D

Obrazek

Gosiu widzisz, że samosiejki niejednakowo wschodzą. Świetnie, że masz te, na które czekałaś. ;:215 Zdaję sobie sprawę, że uzyskanie kolejnej czysto białej naparstnicy, to loteria. ;:108 Pościnam kwiatostany, żeby się nie siały, zbiorę tylko białą, a rozety zostawię na zimę. Może przeżyją.

Obrazek

W poniedziałek zajrzałam do szkółki, bo szukałam towarzystwa do oliwkowego wilca. Nie znalazłam, ale były takie ładne pelargonie angielskie, że dwie i lobelia wpadły do koszyka. ;:124 Wilec dalej samotny stoi w cieniu.

Obrazek

Surfinia powoli zaczyna zwisać, a już się bałam, że to zwykła petunia rosnąca w górę.

Obrazek

Dostałam prezent, latarenka ustąpiła mu na chwilę miejsce.

Obrazek

Jedyna przyzwoita ostróżka i zapleciona hortensja bukietowa.

Obrazek

Bodziszek czerwony Album musi zmienić miejsce, bo zarasta małe jarzmianki.

Obrazek

Aspirin już uwielbiam.

Obrazek

Spokojnej nocy i dobrego dnia. :wit
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O prezencik cuddddddddny ;:138 a bukszpany jak tak piszesz to spróbuję też ukorzenić tylko muszę porządne miejsce im znaleść jakiś cień i blisko do podlewania bo tego nie lubię robić i czasem o czymś zapomnę i sobie uschnie ;:124
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Majka kategorycznie zażyczyłam sobie prezenty ogrodowe. ;:306 Jedne ładniejsze, inne mniej, ale przynajmniej użyteczne i cieszą oczy, a nie obrastają kurzem na półkach. Wetknięcie w ziemię gałązek bukszpanu nic nie kosztuje, nawet jak połowa się ukorzeni, to radość z własnych sadzonek niesamowita. ;:108 Tylko oberwij większość liści, żeby nie gniły w ziemi. Niestety wilgoć konieczna. Ja sporo wsadzałam do doniczek, które stawiałam za żywotnikiem, który rośnie obok kranu. Łatwiej wtedy podlewać.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aspiryn moja jeszcze w pączkach ale patrząc na Twoją też już ją uwielbiam! ;:oj
Soniu każda roślinka którą pokazujesz jest zdrowa, wypielęgnowana aż miło. Widać jak bardzo lubisz ogrodowanie. ;:215
A ozdoba ogrodowa cudna! Sama bym taką nabyła bez zastanowienia. ;:224
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, jakbym patrzyła na swoje zdjęcia. Pelargonię, surfinię i naparstnice mamy identyczne :lol: No ale tak może być jak obie preferujemy białe kwiaty w ogrodzie ;:333
werbena jednak w weekend pójdzie na rabatę. Najwyżej będę pieliła razem z naparstnicami i łubinami ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
Duzo różności i dużo pięknych roślin u ciebie widzę ;:108 ;:108
Róże bezapelacyjnie teraz nr 1!
Ale i naparstnice, ostróżki piękne masz kolorki !
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

pięknie a jakie ty mas róże Soniu ;:oj mnie różyczka złapała na maksa haha domówiłam trzy kolejne pashminy ;:124 teraz aby czekam na paczuszkę :heja
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, piszesz, że nie masz czasu na ogród, a ja widzę, ze rośliny wypielęgnowane, rabaty oczyszczone i nawet werbena wyplewiona ;:224
Okazuje się, ze u mnie nie jest tak źle z kleome, co raz widzę kolejną sieweczkę w najmniej oczekiwanym miejscu. A niech rosną ;:108
Czekam na pełen rozkwit twojego Chopina, daję słowo to jakiś egzemplarz pokazowy ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”