Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Elu ja też się smarkam od powrotu z Hol...
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak Elu, a u nas co dzień siąpi, wilgoć paskudna, ale i ja jeszcze kilka rzeczy zrobić będę musiała na działeczce ;:108
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jesteś bardzo pracowita ;:333 mimo choroby nie poddajesz się. Zdrowia życzę. ;:215
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu! Chyba cie położyło! ja się nie daję póki co! ;:65
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witajcie

Nieobecna byłam całe 5 dni , ale wyjątkowo trudny był to tydzień . W czwartek rano przed pracą robiłam porządki na cmentarzu bo jak zwykle nikt z rodziny nie poczuwa się do tego obowiązku . W piątek miałam pogrzeb i bezpośrednio po nim syn zawiózł mnie na wieś .W domku oczywiście zimno tak samo jak na zewnątrz , tyle tylko że nie leje się na głowę . Przez dwa dni zrobiłam wszystko co musiałam żeby zamknąć ogród na zimę .Posadziłam resztę cebul , 5 róż ,trochę bylin ,zakopczykowałam 70 róż , okryłam niektóre rośliny ,podsypałam nawozem i torfem 20 borówek , posprzątałam podpory , umyłam narzędzia i pochowałam , posprzątałam taras przed zimą ,pozwijałam węże ogrodowe ,zakręciłam wodę i zabezpieczyłam rury w piwnicy ,posprzątałam w domku , zapakowałam do zabrania dalie na przechowanie ,resztę z kuchni i pewnie po drodze zrobiłam jeszcze sto innych rzeczy .Po 20- tej byłam już w mieście .Jestem trochę wychłodzona bo rano było biało od przymrozku a i dzień był kiepski oczywiście z deszczem .Na pewno za jakieś 3 tygodnie pojadę kontrolnie na spacer ale teraz pozostaje tylko odpoczynek od prac fizycznych i czekanie na wiosnę . Zdjęć nie zrobiłam bo nie wziełam aparatu .

Zuziu ,mam nadzieję że pogoda pozwoli Ci jednak posadzić ukochane róże .Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za troskę .

Bożenko , cieszę się że już jesteś ,aczkolwiek bardzo Ci się odpoczynek należał .Jak widzisz ,nawet chorować nie mam czasu .

Iwonko , właśnie udało mi się zrobić wszystkie jesienne prace w ogrodzie i z czystym sumieniem mogę odpoczywać czego i Tobie życzę ;:167 .

Rafik , dzięki , zdrówko zawsze potrzebne .Miło że wpadłeś .
,
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No tak jak zwykle tyle robisz że albo aparatu zapomnisz wyjąć albo go zabrać... przypomniał mi się głupi kawał...jestem taki zapracowany że taczki nie załadowałem ;:306 ;:306 Elu ....posprzątałam podpory.... czy te swoje białe i inne sprzątasz na zimę czy o innych podporach piszesz? Nawozisz borówki przed zimą? a ja na wiosnę i pewnie Ty robisz lepiej? Odpoczywaj i grzej się, bo przemarznięcie chyba nie robi dobrze na Twoje niedawne przeziębienie ;:168
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu , nie miałam głowy do wielu rzeczy bo w środę dowiedziałam się o odejściu mojej przyjaciółki i bardzo to odejście przeżywam do dziś .Na zimę sprzątam wszystkie podpory , te białe też żeby nie rdzewiały i służyły dłużej . Borówki przynajmniej co drugi rok jesienią w stanie bezlistnym podsypuję siarczanem potasu na lepsze kwitnienie a wczesną wiosną daję drugą taką dawkę na owocowanie , no i podsypuję świeżym kwaśnym torfem .Jak widać co roku z efektem .Zdrowotnie jeszcze mi całkiem nie przeszło bo ostatnie dni dały mi trochę w kość ,postaram się trochę o siebie zadbać przez nadchodzące dni . Pozdrawiam serdecznie . ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu bardzo współczuję i mocno utulam ;:4 Nie wiedziałam dlatego zażartowałam :oops: Dziękuję za informacje o borówkach ...też tak zrobię ;:180
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Elu to już możesz spać spokojnie i odpoczywać .Wszystko masz do zimy przygotowane .
Współczuję sama pamiętam jak się czułam kiedy zmarła moja przyjaciółka miała wtedy 21lat .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu przykro mi że pożegnałaś przyjaciółkę ale silna jesteś i zapewne poradzisz sobie z tym bólem,ja też jeszcze nie wyzdrowiałam przywiozłam jakiegoś ;:196 wirusa z landów co juz moja matka i mój mąż zachorowali!
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu , Alu , Bożenko , dziękuję za wsparcie , trudno mi jednak pogodzić się z tym faktem . Czuję się jakby ktoś wyrwał mi z serca kawał mojego życiorysu . Będzie musiało upłynąć dużo czasu żebym się z tym uporała.
Marysiu , jak opadły już liście na borówkach to zrób jak ja , tylko nie przesadz z nawozem ,lepiej mniej niż za dużo bo na wiosnę jak najwcześniej przed kwitnieniem dajesz drugą dawkę . potem w całym sezonie podsypujesz siarczanem amonu bo on zakwasza ale bardzo małe porcje 2 małe łyżeczki pod krzak , przynajmniej zadbaj tak o krzewy co 2-3 lata a owocu będzie ful .
Alu , wszystkie prace najważniejsze przed zimą udało mi się zrobić ,czego nie udało się to zrobię wiosną bo ogród to ciągła ,niekończąca się opowieść , ile by człowiek nie zrobił to i tak będzie ciągle za mało . Nie przekopałam zagonka pod warzywa i nie wszystkie borówki podsypałam , trudno ogród musi teraz poczekać do wiosny .
Bożenko , teraz Ty się musisz kurować , mnie po tygodniu jeszcze nie całkiem odpuściło .Uważaj na mamę i eM bo jedno z racji wieku a drugie wiadomo ,chłop, więc w chorobie jak dziecko .
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu piję mleko z miodem i masłem i na koniec zmiażdżony czosnek do ust
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Eluś, przez Ciebie wpadłam w kompleksy ;:145 Z tych wszystkich rzeczy, które wymieniłaś mam tylko zakręconą wodę w piwnicy i pozwijane węże :shock: Jak Ci się udało tyle rzeczy zrobić w tak krótkim czasie? Jestem jakimś nieudacznikiem, bo wciąż mam nieprzygotowane do zimy rabaty, nie posadziłam jeszcze cebul, nie posprzątałam tarasu i wszystkich innych rzeczy też nie zrobiłam, a ja mam tak, że jak się robi zimno, to nie jestem w stanie nic robić na zewnątrz, bo jestem cała poskurczana z zimna i nie mam kompletnie motywacji do działania ;:185 Wstyd mi przed Tobą :oops: :( Jak tylko sobota pozwoli pogodowo, to muszę coś nadgonić z pracami ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu dbam o moje borówki chociaż inaczej do tej pory. Zawsze podsypywałam kwaśnym torfem na wiosnę i po zbiorach w lecie, wiosna też nawozem do borówek a w ciągu sezonu dostawały gnojówkę z liści rabarbaru. Siarczan używałam raz do tej pory, tylko wcale nie jest łatwo go kupić. Muszę do specjalistycznego sklepu podjechać :D
Elu wiem jak to boli parę razy już żegnałam bliskich przyjaciół. Najwcześniej w 1976 r.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

A ja Elu niestety jeszcze nie wszystko zrobiłam, nie wszystko schowałam, na szczęście nadal pogoda w miarę, temperatury dodatnie, więc mam nadzieję, że jeszcze zdążę, a Ty teraz odpoczywaj i nabieraj sił na następny sezon ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”