Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Julio to jest nas dwie. Oglądałam muszelkowy - i przepadłam :)
Kolejny kwiat do listy, teraz tylko muszę zaplanować miejsce dla niego.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszelkowy i dywanowy jest niższy niż te klasyczne.
Ja też ukorzeniam w ziemi,idzie mi to zdecydowanie lepiej i sprawniej. Wydaje mi się że potem jeśli i przeniesiemy je do większych pojemników to nie uszkadzamy korzeni,wtedy szybciej nabiera wigoru do dalszego rośnięcia.
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko ja dużo wysiewam, bo w mojej glinie nasionka jak się zabetonują to po nich, w dodatku czasem jest sucho a w doniczce zawsze podleję ;:215 Zebrałam troszkę nasion tego dzwonka ale czy i co z nich wyrośnie okaże się za dwa lata :wink:

Malvy świetny plan i ja miałam taki po pierwszym roku na FO Obrazek a ciemierniki masz akurat na m-ce XII - IV ;:333

Alu pewnie są kapryśne bo ja też miałam jedną roślinę a przecież nie wysiałam jednego naionka Obrazek Miłego wieczoru ;:196

Bea aż poczytałam jakie gleby lubią ostróżki i piaszczysto-gliniaste więc bez specjalnych wymagań. Jednak chyba powinnam swoim rozluźnić trochę moją glinę piaskiem :D może dlatego ta odmianowa zniknęła :?:
Karmnik przypłynął statkiem :D Mam jeszcze drugi, tylko do niego gorzej wsypuję się ziarna :wink:
Nagietka wysiewałam wprost do gleby na wiosnę tak jak zwykłego Obrazek

Justynko a gdzie chcesz ustawić tunel jak Cię z ogrodu wyrugowali? a może szklarenkę? można teraz takie estetyczne kupić w marketach i w necie. Przecież Ty musisz mieć ziemię w której może pogrzebać ;:306
Sikoreczki to wdzięczne ptaszki i dbam o to żeby przylatywały

Agatko a gdzie Ty szpinak siałaś ;:oj bo ja ozimy mam na grządce i najdorodniejszy wychodzi z siewu ozimego ;:215 heliotrop milczy ;:131

Pelargonie też już mam razem z koleusami w wodzie ;:219

Julciu ja kilka razy siałam sasanki i nic tego dostawałam świeżutkie nasiona bo podobno maja krótką żywotność aż okazało się że sasanki mi kiełkują tylko zaraz potem zjadały mi je ślimaki ;:14 Wszyscy poznajemy coraz to nowe odmiany kwiatów, bo oprócz tego że nikt nie zna wszystkiego, to jeszcze tyle nowości sprowadzają i tworzą coraz to nowe odmiany Obrazek
Jak nie u mnie znajdziesz to u innych więc już lepiej przychodź do mnie ;:168
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Marysiu na tunel to sobie spokojnie poczekam, kiedyś będzie :lol: :lol: :lol: :lol:
Czekam na wiosenne oferty sklepów, chyba kiedyś takie piętrowe szklarniki w netto widziałam i na tarasik :D :D :D a co ...
Natomiast Tata coś ostatnio o jakiś szybach mówił i że może mi taki mini rozsadnik zrobić jakbym chciała.... Dobrze, że Mama nie oponuje Tata też jakoś zawsze chętnie w ziemi grzebał, jak miał czas i róże lubi bardzo.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justynko na taras to może taka jak moja

Obrazek
Poluj na Al.
Na tarasie nawet truskawki, a teraz i poziomki może hodować ;:333
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu z Twojego wątku nie mogę zrezygnować w życiu ;:170 a podpowiesz jak siejesz sasanki i w jakich warunkach ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu ja siałam latem po dojrzeniu nasion od razu wysiewałam i był las, a potem las szlag tr..... a ten podstępne dranie zjadały siewki nocą ;:oj Piszą że sasanka lubi glebę przepuszczalną ale i wapienną... to wiesz obornik zakwasza ;:131 No i stanowisko słoneczna, ale lekki półcień też toleruje :D Znalazłam taki wątek może tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=350
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p

Post »

Maska pisze:

Agatko a gdzie Ty szpinak siałaś ;:oj bo ja ozimy mam na grządce i najdorodniejszy wychodzi z siewu ozimego ;:215 heliotrop milczy ;:131

Pelargonie też już mam razem z koleusami w wodzie ;:219
Szczypiorek Marysiu nie szpinak, jak pisałam właśnie robiłam zupę szpinakową i jakoś tak samo się napisało ;:224 ;:306
A, zapomniałam wysiałam też kilka nasion rodzynka karłowego. Bo jakoś wolno to to rośnie :)
Agata
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu :wit
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Marysiu właśnie o takiej myślałam. Na taras dodatkowo chcę zrobić drewniane skrzynie, projekt mam. Tata obiecał, że zrobi metalowy stelaż dla nich :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Co tam Marysiu słychać w Twoich doniczkach? Ja tylko na razie kobeę posiałam i heliotropa, ale zaglądam codziennie i dzisiaj coś jakby drgnęło w kuwecie heliotropowej. Jakby małe mgnienie zielonego cośka, lupy pod ręką nie mam, ale to chyba to. Nawet M zawołałam, żeby mnie utwierdził, że nie oślepłam. Mam nadzieję, że dochowam się chociaż raz własnych heliotropków. Tym razem nasionek nie zakryłam :uszy
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Maryś, ależ u Ciebie gwarno i ciekawie. ;:138
U mnie dzisiaj dużo się działo pod kątem towarzyskim, co dało mi mnóstwo radości. Dobrze, bo w ciągu dnia nie miałam czasu zajrzeć do moich wysiewów, więc było fajnie. Do wieczora. No bo wieczorem zajrzałam i od razu humorek nieco okrzepł. Heliotropów nie widać, hibiskusów nie widać, petunie stoją w miejscu i tylko eustoma nieco podrosła.
Duże smuteczki, małe radości. ;:224
Dobrej nocki i obyś jutro dojrzała sieweczki. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agatko szczypiorek już siałaś? w domu? bo ja też chcę posiać. Dotychczasowy jakby się wyrodził ...zmarniał i muszę odnowić. Napisz czy go stratyfikowałaś ;:180

Iwonko a jak Twoje wysiewy :D wylazło już coś?

Justynko to poluj na taką szklarenkę bo można upolować za niewielkie pieniądze a jest bardzo przydatna ;:333 Skrzynie jak najbardziej ;:108

Małgosiu coś czuję że heliotropów w tym roku nie będzie, chociaż nasionek też nie zakryłam, kobei dałam OSTATNIĄ szansę ;:222 Wypoczęta :?:

Lucynko nie smutaj się wysiejesz jeszcze raz, a ja mam tyle siania że widać coś kieruje naszymi zachciankami ;:306 Jak spędziłam dzisiejszy dzień pisałam u Ciebie, więc tylko dodam życzenia Darz parapet i miłego jeszcze wieczoru! ;:196

Na dzisiejszy wieczór też będzie porcja rozweselająca!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Trochę zaszalałam, ale to lilie :oops:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Oj zaszalałaś, piękne ci one, że aż mi oczka wylazły ;:oj Marysiu coś tam powyłaziło, pokazywałam u mnie, ale Ty o mnie zapomniałaś, czy coś ;:196
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p

Post »

Marysiu, prawdę mówiąc nigdy nie stratyfikowałam nasion szczypiorku. Mój też jest do odnowy. Mam tylko maleńką kępkę która nie nadaje się do rozsadzenia.
Ile rodzaji masz lilii...A skoro jesteśmy przy liliach....Popełniłam zamówienie w Lilipolu, nieduże trzy dalie i dwie lilie. Jedna mnie urzekła.
Zdjęcie ze strony Lilipolu

Obrazek
Agata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”