Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16
Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16
I wszystko bardzo ładne, pięknie pokazane 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandeczko!
Obawiam się, że Rozanne może Cię rozczarować, ponieważ rozkłada się szeroko na boki.
Z moich trzech jedną zabiło lato, drugą - zima. Została jedna, na szczęście wszystkie kupione w okolicznych szkółkach, więc jest szansa dokupić. Dziwię się, że u Was jej nie ma
.
Miłej majówki -
Jagi
Obawiam się, że Rozanne może Cię rozczarować, ponieważ rozkłada się szeroko na boki.
Z moich trzech jedną zabiło lato, drugą - zima. Została jedna, na szczęście wszystkie kupione w okolicznych szkółkach, więc jest szansa dokupić. Dziwię się, że u Was jej nie ma

Miłej majówki -

Mam takie małe pytanko w sprawie rozmnażania żurawek, bo kupiłem bardzo dużą żurawkę i podzieliłem ja na mniejsze i niektóre mają bardzo dużo korzeni inne po dwa trzy korzonki a dwie wcale nie mają korzonków, Czy te z dwoma korzonkami się przyjmą i co zrobić z tymi co nie mają ich wcale?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Wandziu. Przepiękne masz te kloniki
. Ja mam jedną taką odmianę żurawek, której nazwy niestety nie znam ale strasznie szybko mi się rozrasta i ciągle ją dzielę
. Też chciałabym zrobić z niej szczelny dywanik. Ma odcień właśnie taki lekko zielony . A co do powojnika to chciałabym żeby moje tak kwitły bo póki co słabo z tym . Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej . Pozdrawiam
.

- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak zwykle uczta dla oczu!
CO do limonkowych żurawek, to nie wiem czy zauważyłaś, że one słabiej rosną niż te ciemniejsze? Już nawet nie chodzi o to, że parzy je słońce, ale u mnie te kępki się niemal nie powiększają - natomiast fioletowe czy czerwonawe potrafią się pięknie rozrastać. Ciekawa jestem, czy masz podobne spostrzeżenia.
CO do limonkowych żurawek, to nie wiem czy zauważyłaś, że one słabiej rosną niż te ciemniejsze? Już nawet nie chodzi o to, że parzy je słońce, ale u mnie te kępki się niemal nie powiększają - natomiast fioletowe czy czerwonawe potrafią się pięknie rozrastać. Ciekawa jestem, czy masz podobne spostrzeżenia.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Wandziu!
Gdybym była w Twoim ogrodzie, siedziałabym cały czas na tym rozstaju dróg z wiklinowym koszem i pniakiem drzewa przy ścieżce.
To jest najbardziej charakterystyczne, niebywale piękne miejsce, które stworzyłaś.
Ciekawa sprawa: tworzysz gąszcz, ale nie ma w nim przesytu ani przesady.
Nieustająco podziwiam!
Gdybym była w Twoim ogrodzie, siedziałabym cały czas na tym rozstaju dróg z wiklinowym koszem i pniakiem drzewa przy ścieżce.
To jest najbardziej charakterystyczne, niebywale piękne miejsce, które stworzyłaś.
Ciekawa sprawa: tworzysz gąszcz, ale nie ma w nim przesytu ani przesady.
Nieustająco podziwiam!

Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu cudowne są Twoje żurawki, a ta kolekcja bodziszków... niesamowita.
Jestem posiadaczką jednej odmiany - pewnie tej, którą Ty kiedyś wyrzuciłaś, bo niezmiernie rozrasta się, ale lubię go...
I planuje zainteresować się też innymi
Chyba czas powiększyć kolekcję 
Jestem posiadaczką jednej odmiany - pewnie tej, którą Ty kiedyś wyrzuciłaś, bo niezmiernie rozrasta się, ale lubię go...
I planuje zainteresować się też innymi

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Wandziu, nadrabiam zaległości w pisaniu po przerwie niestety związanej z siłą wyższą
Trawnik faktycznie wygląda na spory a piszesz że tak mały że podkaszarka starczy
Koniecznie zrób foty jak pokażą się pierwsze włoski, lubię ten moment jak pod skosem widać już ten zieloniutki meszek
Co do bodziszków to faktycznie masz ich mnóstwo, a ja dopiero dowiedziałam się że są wysokie i niskie
Mam jeden ale chyba z tych niskich i tak jakoś niefajnie się rozłaził po ziemi. Ale coś go teraz nie widzę, może ta zima go pochłonęła
Limonkowe żurawki są śliczne, oj szkoda że nie ma takiej co wytrzyma dość słońca, mam takie miejsce w półcieniu, ale przez część dnia pali tam słonko, tak z 3-4 godziny ale niestety to najgorsze, południowe
Kloniki Twoje cudne, szkoda że nie mam na takie miejsca, ale wciąż rozmyślam nad zakupem. Coś czuję że kiedyś przywiozę z jakieś szkółki a potem będzie rwanie włosów z głowy co teraz

Trawnik faktycznie wygląda na spory a piszesz że tak mały że podkaszarka starczy

Co do bodziszków to faktycznie masz ich mnóstwo, a ja dopiero dowiedziałam się że są wysokie i niskie

Limonkowe żurawki są śliczne, oj szkoda że nie ma takiej co wytrzyma dość słońca, mam takie miejsce w półcieniu, ale przez część dnia pali tam słonko, tak z 3-4 godziny ale niestety to najgorsze, południowe

Kloniki Twoje cudne, szkoda że nie mam na takie miejsca, ale wciąż rozmyślam nad zakupem. Coś czuję że kiedyś przywiozę z jakieś szkółki a potem będzie rwanie włosów z głowy co teraz

Oj, bardzo mi się nie podoba, że przemarzł Ci ten cudny bodziszek
Przykro mi bo on był śliczny
Wandziu, ciekawa jestem po jakim czasie zaczniesz ubierać nowego trawniczka na korzyść roślinek kwitnących ?

Wandziu, ciekawa jestem po jakim czasie zaczniesz ubierać nowego trawniczka na korzyść roślinek kwitnących ?
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Wandziu, nie moogę się napatrzeć na Twoje wspaniale zaaranżowane rabaty. Juz od samej wiosny wyglądają cudownie. Ten trawniczek tylko dopełni wszystkiego - będzie jak wisienka na torcie
Kolekcja bodziszków imponująca. Też bardzo lubię te roślinki, ale w nazwach nie jestem dobra. Jeden mnie bardzo wnerwia - żałobny Samobor (czy jakoś podobnie) . Masz może. Wywalam go co roku a on w cudowny sposób się odradza.

Kolekcja bodziszków imponująca. Też bardzo lubię te roślinki, ale w nazwach nie jestem dobra. Jeden mnie bardzo wnerwia - żałobny Samobor (czy jakoś podobnie) . Masz może. Wywalam go co roku a on w cudowny sposób się odradza.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Nie mogę doczekać się tego trawnika u Ciebie
To będzie naprawdę piękne podkreślenie rabat.
Kształt jest bardzo fajny.
To będzie naprawdę piękne podkreślenie rabat.
Kształt jest bardzo fajny.
- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Wandziu,
podziwiam Twoje wiosenne aranżacje. Strzępiaste tulipanki "Masqotte" pięknie wyglądają między kulami bukszpanów.
Młode listki klonów palmowych wielce ozdobne.
Czy miskanty i inne trawy dają znaki życia? Jak przetrwały zimę? U mnie słabo rokują.
podziwiam Twoje wiosenne aranżacje. Strzępiaste tulipanki "Masqotte" pięknie wyglądają między kulami bukszpanów.
Młode listki klonów palmowych wielce ozdobne.
Czy miskanty i inne trawy dają znaki życia? Jak przetrwały zimę? U mnie słabo rokują.
-
- 200p
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
Jestem zdumiona, ilością posiadanych odmian bodziszków.Wandziu, ale do 420 to jeszcze troche musisz zbierać. Mam bodziszka szczególnego, no oczywiście mam więcej odmian, ale nie tyle co Ty. A ten szczególny , tak go nazywam , bo nie znam odmiany, ma listki variegate. Już z samych listeczków jest uroczy, ale jeszcze u mmnie nie zakwitł. Jestem ciekawa czy spotkałas się z takim bodziszkiem. Zaczynam wątpić czy to naprawdę jest bodziszek.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Wandziu, dosłownie mnie zatknęło, jak zobaczyłam Twoje bodziszki
Nie same w sobie roślinki, ale jestem pełna podziwu dla Ciebie, że je rozróżniasz bez kwiatów i znaczników
Widać, że bodziszki bardzo lubisz, przy takim stanie ducha, można się nauczyć dostrzegać nawet subtelne różnice
Żurawki z ich świeżymi, intensywnie wybarwionymi liśćmi są boskie
Też sobie zamówiłam Lime Marmelade i czekam aż przyjedzie
Pięknie na Twoich rabatach
A trawniczek niech rośnie zdrowy i silny 

Żurawki z ich świeżymi, intensywnie wybarwionymi liśćmi są boskie

Pięknie na Twoich rabatach

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Swój modrzew płaczący tez podcięłam, bo wymiótł już całą korę pod sobą.
Amber Lady- polecasz. Takiej jeszcze nie mam. No to trzeba będzie się rozejrzeć za taką odmianą. Piękna.
Amber Lady- polecasz. Takiej jeszcze nie mam. No to trzeba będzie się rozejrzeć za taką odmianą. Piękna.